Βόρεια Κορέα: Ακούς K-Pop, κινδυνεύεις ακόμα και με καταδίκη σε θάνατο

 


Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας συνεχίζει τον «πόλεμο» σε βάρος οτιδήποτε κρίνει ως δυτικόφερτο και καπιταλιστικό.

Έτσι, μετά τα στενά τζιν και τα μακριά μαλλία, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έβαλε στο στόχαστρό του και την K-Pop, την πολύ δημοφιλή ποπ μουσική από νοτιοκορεατικά συγκροτήματα, πολλά από τα οποία έχουν φανατικούς οπαδούς σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους New York Times, o ηγέτης της Βόρειας Κορέας επέβαλε νόμο, που προβλέπει έως και την εκτέλεση όποιου βάζει λαθραία στη χώρα του K-Ρop μουσική. Στο ίδιο έγγραφο αυτό το είδος αναφέρεται ως «σατανικός καρκίνος» που έχει ως στόχο «να διαφθείρει τον τρόπο που ντύνονται, κουρεύονται, μιλούν και συμπεριφέρονται» οι νέοι.

Σημειώνεται ότι ο Κιμ από παλιά είχε στραφεί κατά της K-Pop, την οποία η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας είχε χρησιμοποιήσει ως μέσο προπαγάνδας: το 2016, εν μέσω πυρηνικών και πυραυλικών δοκιμών της Πιονγκγιάνγκ, η Σεούλ είχε εγκαταστήσει στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μεταξύ των δύο χωρών μεγάφωνα που μετέδιδαν μηνύματα για τα αγαθά της δημοκρατίας και K-Pop.

Δεδομένου ότι οι βορειοκορεάτες φανς κινδύνευαν με αυστηρές τιμωρίες αν πιαστούν να κατέχουν τέτοια μουσική (συνήθως εκτίουν ποινές φυλάκισης σε στρατόπεδα -όπου δουλεύουν όλη μέρα, υποσιτίζονται και σπάνια βλέπουν το φως της ημέρας), και της αντιπάθειας της Πιονγκγιάνγκ για την K-Pop, οι πληροφορίες λένε ότι οι βορειοκορεάτες στρατιώτες τελικά άνοιξαν πυρ κατά των μεγαφώνων.

Ωστόσο, το 2018 έγινε μια κίνηση καλής θέλησης και από τις δυο πλευρές, ώστε να γίνει στην Πιονγκγιάνγκ η πρώτη εμφάνιση Νοτιοκορεατών καλλιτεχνών, έπειτα από διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας. Το event είχε τίτλο «Spring is coming» και την Πρωταπριλιά πέρασαν τα σύνορα 190 μέλη της K-Pop σκηνής, για δυο εμφανίσεις στο East Pyongyang Grand Theater που χωρά 1.500 θεατές.

Ωστόσο, τα πράγματα ξανακύλησαν και πλέον οι ποινές για τους φανς της K-Pop στη Βόρεια Κορέα είναι ακόμα πιο αυστηρές: όποιοι πιαστούν να εισάγουν λαθραία υλικό από τη Νότιο Κορέα «αντιμετωπίζουν και το ενδεχόμενο εκτέλεσης», ενώ υπάρχουν τιμωρίες και «για όσους συλληφθούν να τραγουδούν, να μιλούν ή να γράφουν σε στιλ της Νοτίου Κορέας». Θα είναι τα δυο χρόνια σε στρατόπεδα εργασίας.

Η Πιονγκγιάνγκ δημοσιοποίησε το σκεπτικό του νόμου και αναφέρει ότι «οι πολιτιστικές εισαγωγές που γίνονται από το Νότο είναι σατανικός καρκίνος που έχει ως στόχο να διαφθείρει τα νιάτα της Βορείου Κορέας, σε επίπεδο ενδυμασίας, χτενισμάτων, ομιλίας και συμπεριφορών, σαν το Footloose τη δεκαετία του΄80, αλλά σε πολύ πιο “σκοτεινή” μορφή».

Τον περασμένο Μάιο, πολίτης της χώρας εκτελέστηκε, γιατί εισήγαγε στη Βόρειο Κορέα K-Ρop μουσική και άλλα είδη νοτιοκορεάτικης ψυχαγωγίας.

από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.