Εξορίσανε τον Covid από την ενημέρωση αλλά δείτε τα νοσοκομεία



 Γράφει η Όλγα Μαύρου

Παρότι ο ΕΟΔΥ υποστήριξε ότι κόβει τις καθημερινές ενημερώσεις για τον Covid-19, «όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες», όλες συνεχίζουν την καθημερινή ενημέρωση των πολιτών τους εκτός από την δική μας. Στην Ελλάδα προ δεκαημέρου αποφασίσθηκε οι πολίτες να περιορίζονται σε εβδομαδιαίες ενημερώσεις, κίνηση στην οποία ασκήθηκε δριμεία κριτική, αλλά δεν τροποποιήθηκε. Όμως στα καθημερινά διαγράμματα όλων των άλλων χωρών, φαίνεται σαφώς ότι οι θάνατοι διαρκώς αυξάνονται. Η δε εβδομαδιαία ενημέρωση στη χώρα μας, όσο και αν συσκοτίζει την κατάσταση, δεν μπορεί να την αποκρύψει πλήρως.

Χθες ανακοινώθηκαν εβδομαδιαία στοιχεία, τα οποία αποκωδικοποιήσαμε παρά τις δυσκολίες, καθώς χρειάσθηκαν πολλές προσθαφαιρέσεις και διαιρέσεις για να βγει συμπέρασμα. Να πληροφορήσουμε “ανεπισήμως” πάντως, ότι τα νοσοκομεία παρουσιάζουν πολύ αρνητική εικόνα, καθώς δεκάδες κρούσματα κορονοϊού είναι σε ράντζα στα επείγοντα, μια που δεν έχουν αυξηθεί όσο χρειάζεται, οι κλίνες Covid. Πολλοί περιμένουν εκεί μέχρι να βρεθεί κλίνη κορονοϊού σε άλλο νοσοκομείο.

Οι θάνατοι δυστυχώς έφτασαν ίσως τους 30 την ημέρα, καθώς η εβδομαδιαία αναφορά καταγράφει 200 θανάτους μέσα σε επτά μέρες, όμως από την αφαίρεση του αριθμού των θανάτων των δύο εβδομάδων, προκύπτουν 211 νεκροί. Αυτό σημαίνει 30 νεκρους την ημέρα και όχι 28 όπως υπαινίσσεται ο ΕΟΔΥ για να μην “χτυπάει” στο μάτι το 30.

Αύξηση των κρουσμάτων

Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι λιγότερο σημαντικός από τις διασωληνώσεις και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, ή ασφαλώς του αριθμού των θανάτων, αλλά δεν παύει να έχει μεγάλη σημασία. Σε αυτό το ευαίσθητο σημείο ο ΕΟΔΥ βγάζει… μείωση κατά 1% ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα. Εντούτοις αυτό δεν αληθεύει σε απόλυτους αριθμούς και αναρωτιόμαστε πώς δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ το 1% και σε ποια στοιχεία στηρίζεται.

Συγκεκριμένα, οι δύο εβδομάδες είχαν μεταξύ τους διαφορά 25.000 νέων κρουσμάτων, που σημαίνει στην πράξη ότι είχαμε μεγάλη αύξηση και όχι μείωση. Έχουμε συγκεκριμένα κατά 3.545 κρούσματα περισσότερα την ημέρα κατά μέσο όρο. Το μαθηματικά βέβαιο προκύπτει από μια σειρά πράξεων. Αθροίσαμε ένα προς ένα δηλαδή τα κρούσματα της πρώτης εβδομάδας μόνοι μας (μια που έως τότε τα είχαμε στη διάθεσή μας σε απόλυτους αριθμούς) και ήταν 123.126. Της δεύτερης εβδομάδας ήταν 148.435. Από αυτή την αφαίρεση το υπόλοιποι είναι 25.435 περισσότερα κρούσματα ή 3.545 την ημέρα.

Οι διασωληνωμένοι έφθασαν τους 115 από 98 που ήταν πριν τις εβδομαδιαίες αναφορές και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έφθασαν τις 2.540, δηλαδή 363 την ημέρα. Στην τελευταία πλήρη και σε απόλυτους αριθμούς ενημέρωση, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν 321 την ημέρα. Στην επόμενη εβδομαδιαία ο ίδιος ο ΕΟΔΥ αναφέρει ότι έγιναν 327 και στην τελευταία εβδομαδιαία έγιναν 365. Αυτό σημαίνει ότι εισάγονται 42 άτομα την ημέρα περισσότερα από όσα προ των “εβδομαδιαίων ενημερώσεων”. Υπενθυμιζεται ότι πριν την “κανονικότητα” και την πλήρη χαλάρωση, είχαμε μόνον 80 εισαγωγές στα νοσοκομεία ημερησίως.

Κόπηκαν οι καθημερινές ενημερώσεις

Στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιούνται έκτακτες συσκέψεις για να λυθεί το πρόβλημα των κλινών. Οι πανεπιστημιακοί θέτουν βέτο και δεν θέλουν “να ξαναμπλέξουν” με τον κορονοϊό και υποστηρίζουν ότι πρέπει να αφεθούν στο εκπαιδευτικό τους έργο που έχει πάει πίσω λόγω πανδημίας. Όμως και εν γένει οι διευθυντές των κλινικών παίζουν την κολοκυθιά και ζητούν να γίνουν covid οι κλίνες άλλων κλινικών και όχι της “δικής τους”, αναφέροντας ότι υπάρχει “ζήτηση” για άλλα ζητήματα υγείας που είχαν επίσης “πάει πίσω” λόγω πανδημίας. Το υπουργείο Υγείας από πλευράς του δεν θέλει να πιέσει την κατάσταση όπως φαίνεται. Το πρόβλημα επιδεινώνεται και με τις θερινές άδειες γιατρών και νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, ενώ είναι γνωστό ότι υπάρχει και υποστελέχωση ακόμα και χωρίς τις άδειες.

Το Νοσοκομείο Σωτηρία που εξειδικεύεται σε πνευμονολογικά περιστατικά διαθέτει πλέον μόνον 100 κλίνες για τον κορονοϊό. Στην τελευταία του εφημερία ο Ευαγγελισμός βρέθηκε με όλες τις κλίνες να καταλαμβάνονται από περιστατικά κορονοϊού. Κλήθηκαν ασθενοφόρα για να διακομισθούν πάνω από 30 ασθενείς στο Σισμανόγλειο και στην Παμμακάριστο.

Οι άλλες χώρες

Η Ιταλία που ακολουθεί την δική μας πορεία ως προς την έξαρση, έχει τριπλασιασμό των θανάτων, και από 60 πριν την έλευση των υποπαραλλαγών της Όμικρον (της 4 και της 5) έχει πλέον 176. Η Πορτογαλία, όπου το κύμα ξεκίνησε ένα μήνα νωρίτερα σε σύγκριση με την Ελλάδα, παρουσιάζει μια κάμψη. Εκεί οι θάνατοι διπλασιάστηκαν και από 20 έγιναν 40 την ημέρα, αλλά τώρα ξαναμειώθηκαν στους 20, με τα κρούσματα επίσης να έχουν μειωθεί από 35.000 την ημέρα, σε περίπου 6.000.

Η Γερμανία, που έχει παρόμοια καμπύλη με την ελληνική, έχει τριπλασιασμό κρουσμάτων (από 50.000 έφτασε τα 150.000). Οι θάνατοι από 80 έφθασαν τους 115. Η Ισπανία, μια από τις χώρες με την χειρότερη διαχείριση της πανδημίας, παρουσιάζει και πάλι μάλλον αναξιόπιστα στοιχεία, καθώς παρά τον τουρισμό της και τον πενταπλάσιο προς της Ελλάδας πληθυσμό, δηλώνει μόλις 25.000 κρούσματα από 16.000 προ μηνός. Οι θάνατοι πάντως δεν μπορούν να “μαγειρευτούν” εύκολα κατά το δοκούν των υπουργείων Υγείας των διαφόρων χωρών που επιδιώκουν να επιβάλουν μια πλασματική εικόνα ύφεσης.

Στην Ισπανία ο αριθμός των νεκρών από 30 την ημέρα έφθασε τους 130 και ο τετραπλασιασμός ασφαλώς και δείχνει τουλάχιστον τετραπλασιασμό (αν όχι και δεκαπλασιασμό) των κρουσμάτων. Κατά συνέπεια η εικόνα των δηλωμένων εκεί κρουσμάτων, είναι ψευδής. Επίσης στην Ισπανία μετρούν τους θανάτους με διαφοροποιημένα κριτήρια και οι νεκροί από κορονοϊό είναι περισσότεροι –σε κάποιες χώρες μετρούν ως θανάτους από Covid μόνον όσους καταγράφονται μέσα σε 20 μέρες από την αρχική λοίμωξη.

Και στη Γαλλία οι θάνατοι πάντως έχουν περίπου τριπλασιασθεί, φθάνοντας από 28 την ημέρα τους 110 με τα κρούσματα από 20.000 αρχές Ιουνίου, να έχουν φτάσει τα 130.000. Να υπενθυμίσουμε πάντως ότι καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει τόσο υψηλό αριθμό θανάτων αναλογικά με τον πληθυσμό της, όσους η Ελλάδα.

Στην Αυστραλία, που έχει διπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα όμως είναι και πολύ πιο αραιοκατοικημένη και έχει εφαρμόσει πολύ αυστηρά lockdown, έχουν  καταγραφεί μόλις 10.884 θάνατοι σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Ουσιαστικά το πιο σκληρό κύμα εκεί, σημειώθηκε το 2022. Τώρα που εκεί μπαίνει ο χειμώνας, σκέφτονται να επαναφέρουν τις μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, καθώς τα κρούσματα αυξήθηκαν από 30.000 στα 50.000 και οι θάνατοι από 27 την ημέρα, έφθασαν χθες τους 72. Οι ειδικοί πιέζουν για μάσκα, λέγοντας χαρακτηριστικά, «από πότε είναι προαιρετική η ζώνη ασφαλείας στα ΙΧ και το κράνος στη μοτοσικλέτα;»

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.