Το γεωτρύπανο της ExxonMobil στο 10 και η επιστροφή του Oruc Reis

 


Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος

Το σκηνικό επανέρχεται στο γνωστό πεδίο της έντασης. Η κατοχική Τουρκία εξαπολύει εκ νέου απειλές, προειδοποιήσεις ενώ έχει μέσω NAVTEX την κάθοδο στην περιοχή του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis. Κι όλα αυτά ως απάντηση στην έναρξη επιβεβαιωτικής γεώτρησης της κοινοπραξίας Exxon Mobil-Qatar Petroleum. Αλλά και το γεγονός ότι η κοινοπραξία έχει αναλάβει και το θαλασσοτεμάχιο 5, το οποίο γειτνιάζει με το 10. Όλες οι κινήσεις της κατοχικής Τουρκίας στρέφονται κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποσκοπεί στη μη άσκηση από μέρους της κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Όπως είναι γνωστό, το πλωτό γεωτρύπανο Stena Forth αναχώρησε από τη θαλάσσια περιοχή της Λάρνακας με κατεύθυνση το σημείο της γεώτρησης. Πρόκειται για μια κίνηση επιβεβαίωσης και θωράκισης του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και συνιστά και μια απάντηση στις τουρκικές προσπάθειες αποτροπής. Με βάση τη NAVTEX την οποία έχουν εκδώσει οι αρμόδιες κυπριακές Αρχές προβλέπουν ότι οι προπαρασκευαστικές και γεωτρητικές εργασίες θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2022.

Μέχρι το Μάιο θα τύχουν επεξεργασίας και τα αποτελέσματα της γεώτρησης. Την ίδια ώρα, τους επόμενους μήνες αναμένεται ότι θα αρχίσει εργασίες και η γαλλοϊταλική κοινοπραξία, ΕΝΙ-ΤΟΤΑΛ, στο θαλασσοτεμάχιο 6. Είναι ξεκάθαρο πως οι τουρκικές αντιδράσεις δεν αφορούν τις εταιρείες, πολύ περισσότερο τις χώρες από όπου προέρχονται.

Το Oruc Reis επανέρχεται

Πώς θα αντιδράσουν σε αυτή τη φάση οι Τούρκοι; Ήδη ο Υδρογραφικός Σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε νέα παράνομη Navtex, δεσμεύοντας θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας για σεισμογραφικές έρευνες έως τις 22 Ιανουαρίου από το Oruc Reis. Παράλληλα, ψευδοκράτος και Τουρκία ανακοίνωσαν ότι θα προβούν στις αντίστοιχες ενέργειες για την προστασία των «νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων» τους. Την ίδια ώρα, η κατοχική Τουρκία επιχειρεί να εμποδίσει κάθε ενέργεια της Λευκωσίας, που συνδέεται με την υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος.

Ανακοίνωση του κατοχικού καθεστώτος αναφέρει πως ψευδοκράτος και Τουρκία θα προβούν στις αντίστοιχες ενέργειες για την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων, που επιχειρείται να σφετεριστούν. Η ανακοίνωση κάνει λόγο για μονομερείς δραστηριότητες των Ελληνοκυπρίων, οι οποίες «συνεχίζονται παρά τις προειδοποιήσεις μας, δεν εξυπηρετούν άλλο σκοπό από την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, για την ανακοίνωση που αφορά την NAVTEX της Κυπριακής Δημοκρατίας, που δημοσιεύθηκε στις 14 Δεκεμβρίου, το “υπεξ” αναφέρει επίσης ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες των αρμόδιων αρχών προκειμένου να καταγραφούν οι απόψεις και να ληφθούν υπόψη τα αιτήματά τους για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων του τουρκοκυπριακού “λαού”. Πρόκειται για την NAVTEX για το πλοίο “Odin Finder” υπό ιταλική σημαία με ισχύ από 17ης Δεκεμβρίου 2021 μέχρι 1ης Ιανουαρίου 2022.

Το “υπεξ” υποστηρίζει ότι η περιοχή «όπου σχεδιάζεται να διεξαχθεί η δραστηριότητα» συμπίπτει με την περιοχή αδειοδότησης στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) από το ψευδοκράτος. «Είναι προφανές ότι η ε/κ πλευρά δεν απέχει από το να σφετεριστεί τα ίσα και κατοχυρωμένα δικαιώματα του τ/κ λαού», ισχυρίζεται.

Επανήλθε ο “υπερνομάρχης” Οκτάι

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, μιλώντας   στη Βουλή κατά τη συζήτηση των προϋπολογισμών δήλωσε πως η Τουρκία υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες του ψευδοκράτους για αναζωογόνηση των Βαρωσίων. Δεν θα κάνουν την παραμικρή υποχώρηση ούτε στην Κύπρο, ούτε στο Αιγαίο, ούτε και στην ανατολική Μεσόγειο, είπε ο Οκτάι, ο οποίος έχει ως γνωστό την ευθύνη για τα κατεχόμενα εκ μέρους του Ερντογάν.

Σε ομιλία, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι «υπερασπιστήκαμε και υπερασπιζόμαστε μέχρι τέλους τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τ/κ στην ανατολική Μεσόγειο».  Συνεχίζοντας, είπε ότι «υποστηρίζουμε μια λύση δύο κρατών στη βάση της κυρίαρχης ισότητας για μια δίκαιη, διαρκή και βιώσιμη λύση που θα διασφαλίζει τα νόμιμα δικαιώματα και την ασφάλεια της “τδβκ” και του τ/κ “λαού”. Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση της “τδβκ”, η οποία έχει πλήρη εξουσία και έλεγχο στην περιοχή των Βαρωσίων, είναι η μόνη αρχή που αποφασίζει για το μέλλον της περιοχής και υποστηρίζουμε τις πρωτοβουλίες για την αναζωογόνηση των Βαρωσίων».
Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος αναφέρθηκε και στις γεωτρήσεις στέλνοντας προειδοποιήσεις με πολλούς αποδέκτες:

«Η ανατολική Μεσόγειος είναι εθνικό ζήτημα για μας. Όπως δεν έχουμε βλέψεις για κανέναν, δεν επιτρέπουμε και σε κανέναν να παραβιάζει τα δικαιώματά μας. Όπως και προηγουμένως έτσι και τώρα δεν θα επιτρέψουμε ποτέ σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να δραστηριοποιείται στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες μας χωρίς άδεια. Οπωσδήποτε δεν πρόκειται να επιτραπούν τα βήματα που προσπαθούν να κάνουν η Ελλάδα και ο ε/κ τομέας οι οποίοι είναι οι κακομαθημένοι της ΕΕ», υποστήριξε.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.