Τι λέει Αμερικανός υφυπουργός επί Τραμπ για την προέλευση του κορονοϊού

 


Γράφει ο Κώστας Γρίβας

Παρόλη την πόλωση που υπάρχει στο θέμα του κορoνοϊού και της αντιμετώπισής του, ίσως υπάρχει ένα θέμα στο οποίο συμφωνεί μεγάλο ποσοστό τόσο των υπέρμαχων των εμβολίων όσο και των αντιεμβολιαστών. Και το θέμα αυτό είναι η (απολύτως ατεκμηρίωτη μέχρι στιγμής) υπόθεση ότι ο ιός είτε διέφυγε κατά λάθος από κινεζικό εργαστήριο είτε εξαπολύθηκε συνειδητά.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στις πρώτες φάσεις της πανδημίας, όταν αυτή απασχολούσε μόνο την Κίνα, κυριαρχούσε η άποψη ότι ο ιός αποτελούσε ασύμμετρο όπλο των ΗΠΑ για να πλήξουν την κινεζική οικονομία. Όταν ο ιός ξέφυγε και στον υπόλοιπο κόσμο, εξαιτίας σε μεγάλο βαθμό της απόλυτης αδράνειας που επέδειξαν οι δυτικές κυβερνήσεις και παρόλο που είχαν περιθώριο περίπου δύο μηνών για να αντιδράσουν από τη στιγμή που γνωστοποιήθηκε τι συνέβαινε στη Γιουχάν, οι ίδιοι άνθρωποι άρχισαν να κατηγορούν τους Κινέζους ότι αυτοί ήταν πίσω από τον ιό.

Οι παρανοϊκές αυτές θεωρήσεις ενισχύθηκαν όταν η Κίνα κατάφερε, με υποδειγματική αποτελεσματικότητα να τιθασεύσει τον ιό, ενώ οι δυτικές χώρες ανταγωνίζονταν η μία την άλλη στην ανικανότητα. Η θεωρία ότι ο ιός προέρχεται από κινεζικά εργαστήρια αποτέλεσε κομβικό στοιχείο του αμερικανικού υβριδικού πολέμου εναντίον της Κίνας.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει και μια πρόσφατη επιστολή του Christopher Ford, πρώην υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην κυβέρνηση Τραμπ με αρμοδιότητα τη Διεθνή Ασφάλεια (Assistant Secretary of State for International Security and Nonproliferation). Ο Ford στις 10 Ιουνίου 2021, δημοσίευσε ένα γράμμα που δημοσιοποιεί αλληλογραφία μεταξύ του ιδίου και υψηλόβαθμων αξιωματούχων του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Σε αυτό το γράμμα, ο πρώην υφυπουργός εκφράζει τη δυσαρέσκειά του σχετικά με τις θεωρίες συνομωσίας που διαδίδουν αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τα πραγματικά γεγονότα. Επισημαίνεται ότι ο Ford κάθε άλλο παρά “φιλοκινέζος” είναι και από το 2007 (δημοσιεύοντας δύο βιβλία και αρκετά άρθρα) κατήγγειλε τους κινδύνους που, κατά την άποψή του, αντιμετώπιζαν οι ΗΠΑ από την πολιτική της Κίνας.  Ο Ford δημοσιοποίησε τα έγγραφα που έστειλε ο ίδιος σε άλλους αξιωματούχους του State Department στις αρχές Ιανουαρίου 2021.

Διαμάχη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά, η διαμάχη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ αφορούσε την ύπαρξη αδιαμφισβήτητων στοιχείων πριν γίνει οποιαδήποτε δημοσιοποίηση για το θέμα της “κινεζικής προέλευσης” του ιού, και συγκεκριμένα πως προέρχεται από το Ινστιτούτο Ιολογίας του Wuhan (WIV), κάτι που άκριτα έκανε ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικλ Πομπέο, ο οποίος, μεταξύ των άλλων, υποστήριξε ότι ήταν «στατιστικά» αδύνατο για τον SARS-CoV-2 να είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από προϊόν της κινεζικής κυβέρνησης.

Ο Ford, φυσικά, δεν είχε απολύτως καμία αντίρρηση να κατηγορηθούν οι Κινέζοι για κάτι τέτοιο αλλά θεωρούσε πως ήταν ζωτικής σημασίας να υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για αυτήν την κατηγορία και να μην είναι αυθαίρετη, γιατί αυτό θα στρεφόταν εν συνεχεία εναντίον της αξιοπιστίας των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και του Πομπέο προσωπικά.

Ο Ford ζητούσε περισσότερη διαφάνεια από την Κίνα, ειδικά για τις πρώτες εβδομάδες εμφάνισης του ιού, γιατί αν είχε αποφύγει τη μυστικοπάθεια και είχε αναλάβει αποφασιστική δράση, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εκατομμύρια θάνατοι. Μια έρευνα για την προέλευση του ιού ήταν για τον Ford πολύ σημαντική αλλά θα έπρεπε να είναι σίγουροι για τα γεγονότα πριν προχωρήσει η αμερικανική κυβέρνηση στη δημοσιοποίηση της κατηγορίας ότι ο ιός δημιουργήθηκε από την κινεζική κυβέρνηση.

Όπως φαίνεται από τη δημοσιοποιημένη αλληλογραφία, ο πρώην υφυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του επανειλημμένα καθώς διαπίστωσε ότι δεν προχωρούσαν οι ενέργειες προς τη δημιουργία ομάδας ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για τη διερεύνηση του θέματος και προειδοποίησε ότι αυτή η στάση δημιουργεί την εντύπωση ότι οι κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και συγκεκριμένα το Γραφείο Ελέγχου, Επαλήθευσης και Συμμόρφωσης με τις διατάξεις για τον περιορισμό όπλων μαζικής καταστροφής (Arms Control, Verification and Compliance / AVC), φοβoύνται την αξιολόγηση από πραγματικούς επιστήμονες.

Αμερικανική παράνοια

Φαίνεται δε πως το AVC δεν εστίασε στην προέλευση του SARS-CoV-2 αλλά προσπάθησε να επιβάλει την άποψη ότι η Κίνα είχε παραβιάσει τη Σύμβαση για τα Βιολογικά Όπλα δημιουργώντας τον ιό. Αμερικανικές πηγές επιδίωξαν να “πουλήσουν” στην κοινή γνώμη ότι ο COVID-19 ήταν ένα πρόγραμμα βιολογικού όπλου που πήγε στραβά ή ακόμη και ότι επίτηδες έγινε η διασπορά αφού προηγουμένως το Πεκίνο είχε εμβολιάσει κρυφά τον πληθυσμό του (!), προβάλλοντας το καταλυτικό “επιχείρημα” ότι οι υποσαχάριες χώρες της Αφρικής δεν είχαν πολλά θύματα ενώ οι ΗΠΑ είχαν.

Αυτές οι κωμικές συνωμοσιολογικές θεωρίες εκφράστηκαν από επίσημα χείλη στις ΗΠΑ και ήταν ακριβώς η επιδεικτική παράνοια τους που ανησύχησε τον Ford γιατί θεώρησε, πολύ σωστά, ότι θα εξέθεταν τις ΗΠΑ.  Σύμφωνα με τον Ford, ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να γίνει από ομάδα εμπειρογνωμόνων επιστημονική αξιολόγηση των ισχυρισμών του AVC σχετικά με την εργαστηριακή προέλευση του ιού, καθώς διαφαινόταν ότι η έρευνα του AVC επιδίωκε να παρακάμψει τους εμπειρογνώμονες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι οποίοι όμως διαθέτουν μια εξειδικευμένη εμπειρία σε τέτοια κρίσιμα θέματα.

Ο βασικός στόχος του Ford ήταν πρώτα να τεκμηριώσει επιστημονικά με ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες τον ισχυρισμό της διαρροής του ιού από το εργαστήριο της Wuhan κι έπειτα να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία αυτά. Κλείνοντας την επιστολή του ο Ford αναφέρεται σε κακόβουλες προθέσεις και σε θεσμική διαφθορά στο εσωτερικό του μηχανισμού εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών και αυτό ίσως είναι και το πιο σημαντικό.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.