Belharra: Από σπόντα, γαλλικές φρεγάτες;



 Γράφει ο Δημήτρης Μηλάκας

Στη συνάντηση που θα έχει αυτό το διήμερο στο Παρίσι ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Γαλλίας αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση και να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες προκειμένου το ελληνικό πολεμικό ναυτικό να προχωρήσει στην προμήθεια γαλλικών πλοίων (Φρεγάτες Belharra) στο πλαίσιο του προγράμματος εκσυγχρονισμού του.

Το «παράθυρο» για την εξέλιξη της ελληνογαλλικής «συνεργασίας» και για το εξοπλιστικό πρόγραμμα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού (παράλληλα με αυτό της πολεμικής αεροπορίας η οποία επέλεξε γαλλικά rafale) άνοιξε μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της συμμαχίας ΗΠΑ- Βρετανίας- Αυστραλίας, η οποία εξόργισε τη Γαλλία καθώς έχασε πάνω από 50 δισ. από υπογεγραμμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα για την κατασκευή υποβρυχίων για λογαριασμό της Αυστραλίας.

Στο πλαίσιο της διαχείρισης της γαλλική οργής και προκειμένου να μην διαρραγούν απόλυτα οι αμεριανογαλλικές σχέσεις, οι ΗΠΑ φαίνεται ότι αποσύρουν το ενδιαφέρον τους από το εξοπλιστικό πρόγραμμα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, ανάβοντας με αυτόν τον τρόπο το πράσινο φως στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε άλλες επιλογές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι (η ηγεσία του πολεμικού ναυτικού) καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των ειδικών είχε ταχθεί υπέρ της προμήθειας της γαλλικής φρεγάτας τύπου Belharra καθώς με τον εξοπλισμό του προσφέρει λύσεις και απαντήσεις στα προβλήματα που θέτει η Τουρκία στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό.

Κάτι που επίσης αξίζει να υπογραμμιστεί είναι ότι παρά την τεκμηριωμένη προτίμηση των ειδικών υπέρ του γαλλικού πλοίου, οι αμερικανικές πιέσεις είχαν «ακινητοποιήσει» την ελληνική κυβέρνηση η οποία δεν μπορούσε να σηκώσει το βάρος που συνεπάγεται μια «ανυπακοή» στις ΗΠΑ.

Κάπως έτσι, λόγω συγκυρίας και όχι εξ αιτίας επεξεργασμένης στρατηγικής στους εξοπλισμούς, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι οδηγείται σε μια επιλογή με την οποία τουλάχιστον συμφωνούν οι καθ ύλην αρμόδιοι επιτελείς του πολεμικού ναυτικού.

Μένει να δούμε λοιπόν μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν αν θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για την προμήθεια των γαλλικών πλοίων. Κάτι που επίσης μένει να δούμε είναι τι ακριβώς αντάλλαγμα θα ζητήσουν οι Αμερικανοί από τον Μητσοτάκη για τη μεγαθυμία τους να του επιτρέψουν να λειτουργήσει ως πρωθυπουργός ανεξάρτητης χώρας που επιλέγει να εξοπλιστεί σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες της.

Το εν λόγω αντάλλαγμα στις ΗΠΑ, πιθανότατα θα καταγραφεί στην ανανέωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις που είναι προγραμματισμένο να υπογραφεί στις 14 Οκτώβρη στην Ουάσιγκτον από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.