Από γκάφα σε γκάφα ο Μπάιντεν στις συνόδους!

 


Γράφει η Όλγα Μαύρου

Η έλλειψη ρητορικής επάρκειας του Τζο Μπάιντεν, οι άκομψες και πάντως μη διπλωματικές φράσεις που συχνά χρησιμοποιεί, το γεγονός ότι διαρκώς μπερδεύει τα λόγια του, ότι έχει πει πρόεδρο την αντιπρόεδρο, ότι λέει άλλα αντ’ άλλων ονόματα, το ότι συχνά παραπατάει, εγείρουν ερωτήματα και προβληματίζουν. Νέες γκάφες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και των G7 πυροδότησαν και πάλι, κυρίως σε ρεπουμπλικανικά μέσα, το ερώτημα «αν είναι σε θέση να βγάλει την τετραετία»!

Δημοσιογράφοι δημοσιεύουν στις ΗΠΑ ρεπορτάζ από τον Λευκό Οίκο, ότι οι συνεργάτες του στην προσπάθειά τους να περιορίσουν αυτά τα φαινόμενα, έχουν καταλήξει στη μοναδική εφικτή λύση: ο πρόεδρος να εκφράζεται κυρίως γραπτά και να έχει όσο το δυνατόν μικρότερη επαφή με δημοσιογράφους. Ο Μπάιντεν στην Σύνοδο των G7 μπέρδεψε το εμβόλιο COVID με το COVAX, τη Λιβύη με τη Συρία και μάλωσε τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι δεν τον συνέστησε στον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, ενώ ο Τζόνσον τον είχε μόλις συστήσει!

Ο Αμερικανός πρόεδρος βρισκόταν καθισμένος ανάμεσα στον οικοδεσπότη Μπόρις Τζόνσον και τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν όταν προσπάθησε να διορθώσει την παράλειψη του Βρετανού. «Είναι και ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής», έσπευσε να προσθέσει ο 78χρονος Τζο Μπάιντεν, ο γηραιότερος πρόεδρος που είχαν ποτέ οι ΗΠΑ. Ο οικοδεσπότης είπε κάπως αμήχανα «Κα…ναι… και ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής… όπως είπα νωρίτερα»«Ωχ, το είχε πει;», διερωτήθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος συνειδητοποιώντας ότι έκανε γκάφα. «Ναι, σίγουρα», είπε ο Τζόνσον.

Τότε όσοι συμμετείχαν στην στρογγυλή τράπεζα άρχισαν να γελούν και ο Μακρόν στράφηκε προς τον πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα, λέγοντάς του: «Αναφερθήκατε δύο φορές, Σίριλ». Στην ομιλία του άρχισε να μιλάει για τη Συρία, αν συνεχεία αναφέρθηκε στη Λιβύη και εν γένει μιλούσε μάλλον ακατάληπτα, παρότι είχε μπροστά του κείμενο. Επίσης κατά καιρούς αναφέρεται σε λέξεις ταμπού για τους Δημοκρατικούς και το επιτελείο των δημοσίων σχέσεων τρέχει να τις μαζέψει, όπως όταν χαρακτήρισε “κρίση” την κατάσταση που επικρατεί στα νοτιοδυτικά σύνορα της χώρας (το μεταναστευτικό ρεύμα).

Διαβάστε την συνέχεια στο slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.