Ναφτάλι Μπένετ: Ο ακροδεξιός που θα κάτσει στην καρέκλα του Νετανιάχου



 Γράφει η Νεφέλη Λυγερού

Ο Ναφτάλι Μπένετ είναι ο δύσκολος εταίρος του νέου κυβερνητικού συνασπισμού στο Ισραήλ και ο επόμενος πρωθυπουργός. O Γιαΐρ Λαπίντ ο ηγέτης του “Yesh Atid, για να τον πείσει να συμμετάσχει στο συνασπισμό του πρότεινε να αναλάβει πρώτος την εκ περιτροπής προεδρία της κυβέρνησης. Ο Μπένετ είναι ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος “Γιαμίνα”. Γεννήθηκε το 1972 στη Χάιφα. Το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής του ηλικίας το πέρασε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, όπως ακριβώς και ο Νετανιάχου.

Μεγάλωσε στο Σαν Φρανσίσκο. Η χιλιομετρική απόσταση από την πατρίδα δεν τον εμπόδισε να ανατραφεί και να παραμείνει μοντέρνος υπερορθόδοξος εβραίος. Ακόμα και σήμερα φοράει διαρκώς το διακριτικό κιπά στο κεφάλι. Επέστρεψε, υπηρέτησε στην ισραηλινή μονάδα ειδικών δυνάμεων Sayeret Matkal ως επίλεκτος κομάντο. Το 1996, αυτός και η μονάδα του που βρίσκονταν στο νότιο Λίβανο συμμετείχαν στην τραγωδία που έχει μείνει γνωστή ως “σφαγή στην Κανά”. Τουλάχιστον 50 πολίτες του Λιβάνου σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς, εκ των οποίων τα 22 παιδιά. Πολλά σπίτια καταστράφηκαν και ένα τριώροφο όπου στεγάζονταν τουλάχιστον 100 πολίτες, κατέρρευσε.

Όταν γεννήθηκε ο πρώτος του γιος τον ονόμασε Γιόνι προς τιμή του αδελφού του Νετανιάχου. Ο Γιόναταν Νετανιάχου ήταν ο διοικητής και μόνος νεκρός των Ισραηλινών κομάντος που πραγματοποίησαν την επιχείρηση απελευθέρωσης των Εβραίων επιβατών(οι περισσότεροι εξ αυτών) ενός αεροσκάφους της Air France στο Έντεμπε της Ουγκάντα, όπου Γερμανοί και Παλαιστίνιοι τρομοκράτες τους κρατούσαν ομήρους. Έκτοτε θεωρείται εθνικός ήρωας.

Ο ακροδεξιός πρωθυπουργός

Ο Μπένετ εργάστηκε στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και δεν άργησε να ξεχωρίσει στον τότε πρωτοπόρο και ραγδαία αναπτυσσόμενο χώρο των τεχνολογικών start-up. Παράλληλα, σπούδασε νομικά στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Το 1999, ίδρυσε μια εταιρεία πληροφορικής και κυβερνοασφάλειας ονόματι Cyotta. Στη συνέχεια μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, πουλώντας τελικά το λογισμικό ασφαλείας που αυτός και η ομάδα του δημιούργησαν σε μία αμερικανική εταιρεία έναντι 145 εκατ. δολαρίων το 2005.

Μετά την επιτυχία αυτή, ασχολήθηκε με τα νομικά και την πολιτική. Τον επόμενο χρόνο εισήλθε στο κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου, όπου έγινε το δεξί χέρι του για δύο χρόνια. Οι δύο άνδρες συγκρούστηκαν, αν και όσοι τους γνωρίζουν επισημαίνουν πολλά κοινά τόσο στην ψυχοσύνθεσή τους, όσο και στην ιδεολογία τους. Ο Μπένετ ίδρυσε δικό του κόμμα και ξεδίπλωσε την προσωπική πολιτική του ατζέντα, η οποία κινείται στο ίδιο πλαίσιο με εθνικιστικούς και ακραίους θρησκευτικούς κύκλους. Είναι ο πιο ένθερμος υποστηρικτής των Εβραίων εποίκων, δηλώνει αντίθετος στη λύση των δύο κρατών και μάλλον επιθυμεί να προσαρτήσει μεγάλα τμήματα της Δυτικής Όχθης, παραχωρώντας ταυτόχρονα τη Λωρίδα της Γάζας στην Αίγυπτο.

Είναι διαβόητος για τα κατά καιρούς προκλητικά σχόλια που έχει κάνει εναντίον των Παλαιστινίων. Σε ένα βίντεο λέει με ανάλαφρο τόνο: «Υπάρχουν κάποια πράγματα που όλοι γνωρίζουμε ότι δεν θα συμβούν ποτέ. Οι Σοπράνος (αμερικανική τηλεοπτική σειρά) δεν θα επιστρέψουν ποτέ για μία ακόμη σεζόν… Και δεν θα συναφθεί ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστινίους». Έχει επίσης δηλώσει ότι η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους «θα ήταν αυτοκτονία για το Ισραήλ», επικαλούμενους λόγους ασφαλείας. Πλέον ζει με τη σύζυγό του Γκιλάτ, η οποία είναι ζαχαροπλάστης, και τα τέσσερά τους παιδιά σε ένα εύπορο προάστιο του Τελ Αβίβ.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.