Εκτός ελληνοτουρκικού γηπέδου ο Δένδιας



 Γράφει ο Σπύρος Γκουτζάνης

Καθώς τα σενάρια περί ανασχηματισμού επιμένουν, με τον τρίτο ανασχηματισμό να τοποθετείται λίγο πριν ή λίγο μετά την 7η Ιουλίου, έχουν ενδιαφέρον οι φήμες ότι ένα από τα αγκάθια είναι η μετακίνηση του Νίκου Δένδια. Οι εμπνευστές των σεναρίων την συνδέουν με το αποτέλεσμα της κατ’ ιδίαν συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν. Εν ολίγοις ότι η επιτυχία της συνάντησης και η εξασφάλιση ήρεμων νερών στο Αιγαίο για το προσεχές διάστημα, απελευθερώνει την απομάκρυνση του κ. Δένδια από το υπουργείο Εξωτερικών.

Κάπως έτσι υπήρξαν και διαρροές για δήθεν άρνηση του υπουργού να συμμετάσχει στην συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στις Βρυξέλλες, που φυσικά δεν αληθεύουν, αλλά είναι ενδεικτικές των προθέσεων κάποιων κύκλων. Εάν κάτι είναι εμφανές είναι η ανησυχία του πρωθυπουργού για την υψηλή δημοφιλία και αποδοχή του υπουργού του. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες προς το υπουργείο αυτό προσανατολιζόταν ο Γιώργος Γεραπετρίτης, αν και δεν είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα αλλάξει το επιτελείο του ειδικά στη περίπτωση των πρόωρων εκλογών.

Να σημειωθεί πως ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν αναφέρθηκε σε απ’ ευθείας δίαυλο επικοινωνίας που επιδιώκει με τον Έλληνα πρωθυπουργό, μέσω της διπλωματικής συμβούλου του κ. Μητσοτάκη Ελένης Σουρανή και του στενού συμβούλου του Ιμπραχήμ Καλίν και όχι μέσω των υπουργών Εξωτερικών Δένδια και Τσαβούσογλου. Η Τουρκία έχει εκφράσει ουκ ολίγες φορές τα “παράπονα” για τις «επιθετικές» δηλώσεις του κ. Δένδια εις βάρος της Τουρκίας, ενώ το όνομα της κ. Σουρανή έχει εμπλακεί σε ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις (υπό την αιγίδα του Βερολίνου) που υπέσκαπταν το υπουργείο Εξωτερικών.

Δεν έχει περάσει απαρατήρητη στο Μαξίμου η σκληρή επίθεση του κ. Δένδια στην γερμανική κυβέρνηση, κατά την συνάντηση του με τον εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων του συγκυβερνώντος κόμματος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατικών. Μία επίθεση εφ’ όλης της ύλης: Περιλάμβανε την ελληνική δυσαρέσκεια για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από την Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη και την πώληση γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία και έφτανε μέχρι και στις πολεμικές επανορθώσεις. Το Μαξίμου βλέπει πως ο κ. Δένδιας καλλιεργεί ηγετικό προφίλ, για αυτό και σκέφτεται να τον “παροπλίσει”, τοποθετώντας τον σε ένα πιο “ασφαλές” πόστο.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.