Ο στρογγυλός, ο ωμός και οι άφωνοι

 


Γράφει ο Τάσος Παππάς

Ποιος είναι ο ρόλος των εφοπλιστών; Ποια είναι η συνεισφορά τους στην ελληνική οικονομία; Ποιες σχέσεις έχουν με τις ελληνικές κυβερνήσεις; Πώς αντιμετωπίζουν τους πρωθυπουργούς; Πόσα πλοία τους έχουν την ελληνική σημαία; Ας αφήσουμε στην άκρη τη γνώμη που έχουν για το θέμα τα κόμματα, τα συνδικάτα του χώρου και την άποψη που επικρατεί στην κοινωνία και ας δούμε τι λένε οι ίδιοι.

Τις τελευταίες μέρες είχαμε δύο εκδοχές. Την ανεπίσημη από ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και την επίσημη από τον πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Ποια από τις δύο περιγράφει με ακρίβεια την κατάσταση;

Ας ξεκινήσουμε από την ανεπίσημη. Είπε ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης: «Η ναυτιλία δεν χρειάζεται την κυβέρνηση, το υπουργείο, τον ΙΜΟ (Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός) και τον πρωθυπουργό. Εχουν χεσμένο τον πρωθυπουργό, γι’ αυτούς δεν έχει καμιά χρησιμότητα. Η ναυτιλία δεν έχει καμιά σχέση με την Ελλάδα. Δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να κερδίσει κάποιος πλοιοκτήτης στην Ελλάδα.

Μόνο τα γραφεία των πλοιοκτητών είναι στην Ελλάδα. Το 80% των πλοίων τους έχουν ξένη σημαία. Δεν τους νοιάζει η ελληνική σημαία». Χοντρές κουβέντες. Αποτυπώνουν την πραγματικότητα; Γιατί να πει ψέματα ένας πλοιοκτήτης που έχει πολύ καλές σχέσεις με τη σημερινή κυβέρνηση; Μήπως υπάρχουν και δόσεις αυτοκριτικής; Βεβαίως, ο κ. Λασκαρίδης όταν μιλάει για τη ναυτιλία εννοεί τον κλάδο του, δηλαδή τους πλοιοκτήτες. Ηταν όμως και προσβλητικές κουβέντες. Ο αρμόδιος υπουργός σφύριξε αδιάφορα, αν και πληροφορήθηκε σε πρώτο χρόνο τις συγκεκριμένες δηλώσεις και είχε τη δυνατότητα να απαντήσει. Παρέμεινε άφωνος και συνέχισε την καθημερινή ρουτίνα του.

Αφωνη και η κυβέρνηση. Τέσσερις μέρες μετά η κυβερνητική εκπρόσωπος και αφού είχε γίνει χαμός, μιλώντας στα «Παραπολιτικά FM» χαρακτήρισε τις δηλώσεις απαράδεκτες που «δεν επιδέχονται διόρθωση». Αφωνος και ο πρωθυπουργός, που υποτίθεται πως δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του όταν πρόκειται για την αξιοπρέπειά του και την αξιοπρέπεια της κυβέρνησής του. Αφωνο και το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας που εκδίδει ανακοινώσεις για ψύλλου πήδημα. Λογικό. Βρέθηκε σε εξαιρετικά άβολη θέση. Δεν θα μπορούσε να χρεώσει τον εφοπλιστή στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως κάνει κάθε φορά που η κυβέρνηση κάνει λάθη, πέφτει σε γκάφες ή κάποιος υπουργός πιάνεται στα πράσα να βυσσοδομεί και να εκθέτει με τις ενέργειές του τη χώρα!

Εντάξει, ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την αντίληψη της δεξιάς νομενκλατούρας, έχει κάνει εισοδισμό σε όλους τους θεσμούς για να αλώσει το αστικό καθεστώς στα μουλωχτά, αλλά είναι δύσκολο να πιστέψουν οι πολίτες ότι έχει στήσει φράξια και στους εφοπλιστικούς κύκλους. Ούτε ο Τρότσκι δεν θα είχε καταφέρει κάτι τέτοιο. Αλλωστε αυτή η τάξη δεν έχει βγάλει αποστάτες. Οπότε το βουλώνουμε και πάμε γι’ άλλα. Με τέσσερις μέρες καθυστέρηση και αφού υπήρξαν πιέσεις από άλλους εφοπλιστές (για παράδειγμα στα «Νέα», ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη, δημοσιεύτηκε ανυπόγραφο κείμενο εναντίον του κ. Λασκαρίδη), είχαμε την αντίδραση του προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Ο Θ. Βενιάμης προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Χαρακτήρισε τον κ. Λασκαρίδη «επιφανές μέλος της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας», επισήμανε ότι οι απόψεις του είναι «μη αποδεκτές» και πρόσθεσε: «Η ελληνική ναυτιλιακή οικογένεια σέβεται και τιμά τον πρωθυπουργό της χώρας, τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης και τους αξιωματούχους της, πρεσβεύοντας τον υπερκομματικό χαρακτήρα της ναυτιλίας ως εθνικού κεφαλαίου για τον τόπο». Ποια εκδοχή να πιστέψουμε; Την ανεπίσημη και ωμή ή την επίσημη και στρογγυλή; Εγώ κλίνω προς την πρώτη.

Ανάγωγα

Σε μια προανακριτική, η οποία λειτουργεί κατά πώς γουστάρει η συμπολίτευση, αν ένας βασικός μάρτυρας λέει πράγματα που δεν αρέσουν, τι γίνεται; Μα θέλει και ρώτημα; Αφαιρείται από τα πρακτικά ό,τι είναι ενοχλητικό. Στοιχειώδες… δημοκρατικό δικαίωμα της πλειοψηφίας.

από efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.