Εφορία: Το μισό ΑΕΠ της χώρας χρωστούν 8.517 μεγαλοοφειλέτες – Αυξήθηκαν τα χρέη μεταξύ 50 και 500 ευρώ

 


Αβεβαιότητες για την πορεία της οικονομίας, την επόμενη ημέρα της πανδημίας, καλλιεργεί η πιθανή αδυναμία νοικοκυριών και επιχειρήσεων να πληρώσουν οφειλές σε Εφορία, ΕΦΚΑ και τράπεζες, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Όπως σημειώνει «Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που αδυνατούν να επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα εισοδήματος είναι αναμενόμενο να μην μπορούν να αποπληρώσουν τις τρέχουσες και τις συσσωρευμένες φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις».

«Ο δημόσιος τομέας ίσως χρειαστεί να τους παρέχει πρόσθετη οικονομική στήριξη, αφενός για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες και αφετέρου για να διευκολύνει τη μετάβασή τους σε πιο παραγωγικούς κλάδους και δραστηριότητες» υπογραμμίζει το ΓΠΚΒ επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι στη διαδικασία αποκατάστασης της δημοσιονομικής ισορροπίας, τόσο από την πλευρά των εσόδων όσο και από την πλευρά των δαπανών, οι οποίοι θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά».

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα οποία επεξεργάστηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, οι 8.517 μεγαλοοφειλέτες έχουν φθάσει να χρωστούν το μισό ΑΕΠ της χώρας ή 87,3 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσό οφειλής των 87,3 δισ. ευρώ είναι αυξημένο κατά 2,533 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020 που είχε φτάσει στα 84,7 δισ. ευρώ ενώ αυξημένος κατά 236 είναι και ο αριθμός των μεγαλοοφειλετών. Από τους 8.517 μεγαλοοφειλέτες, 5.195 είναι επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα. Σημειώνεται ότι στη κατηγορία οφειλής με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ συγκεντρώνεται το 80% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου και μόλις το 0,2% των οφειλετών .

Πάντως, πολλές από αυτές τις οφειλές είναι χρέη που δημιουργήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες και έχουν διογκωθεί λόγω των προστίμων και των προσαυξήσεων. Παρόλα αυτά, τα συγκεκριμένα χρέη είναι μέσα στο σύνολο των οφειλών που υποτίθεται ότι μπορεί να εισπράξει η φορολογική διοίκηση μολονότι η πραγματική εικόνα είναι διαφορετική. Το μόνο βέβαιο ότι τα συγκεκριμένα χρέη δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ και στην ουσία βαίνουν προς διαγραφή.

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι η αύξηση που καταγράφεται στην κατηγορία οφειλής μεταξύ 50 και 500 ευρώ, στην οποία συσσωρεύεται το 32,2% των οφειλετών. Ειδικότερα,1.267.193 οφειλέτες ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και είναι 48.799 περισσότεροι σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ο αριθμός των οφειλετών με χρέη έως 10 ευρώ εμφανίζεται μειωμένος σε ετήσια βάση κατά 86.076 οφειλέτες, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη διαγραφή, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020, οφειλών από την ΑΑΔΕ σε φορολογούμενους με χρέη έως και 10 ευρώ. Εντός του ανωτέρω εύρους και συγκεκριμένα στην κατηγορία οφειλής μικρότερη του 1 ευρώ το πλήθος των οφειλετών μειώθηκε κατά 54.034 πρόσωπα , με τον συνολικό αριθμό των υπόχρεων να διαμορφώνεται σε 349.877.

από newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.