Μικροί εκδότες στην Κυψέλη Γράφει ο Γιώργος Σταματόπουλος

Μια ωραία γιορτή ήταν το τριήμερο φεστιβάλ βιβλίου (Παρασκευή 4, Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Ιουνίου), που διοργάνωσαν μικροί εκδοτικοί οίκοι στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Ελαμπαν τα μάτια όλων, διοργανωτών και επισκεπτών. Αμέτρητοι οι τελευταίοι, δεν χόρταιναν να ξεφυλλίζουν βιβλία στους μικρούς πάγκους - και να αγοράζουν.

Πολύ ζεστά, θερμά βλέμματα. Σαν να είχαν βγει όλοι από μια μακρόσυρτη απομόνωση και έψαχναν με μανία να βρουν παλιούς και αγαπημένους φίλους. Και βέβαια ήταν έτσι ακριβώς. Επρεπε να περιμένεις πολλή ώρα ωσότου έλθει η σειρά σου να μπεις μέσα στην Αγορά, αλλά άξιζε τον κόπο. Φίλοι συναντήθηκαν μετά πολλούς μήνες και αντάλλασσαν νέα τους - καλά και κακά [διότι τα τελευταία ουδέποτε εγκαταλείπουν τους ανθρώπους]. Μην υπολειπόμεθα δε της σημασίας που έχει για τους κατοίκους η επιστροφή της Δημοτικής Αγοράς στη γειτονιά της Κυψέλης, στη λειτουργικότητα αυτής της πολυπληθούς συνοικίας, που ψάχνει να βρει τον «δρόμο» της.

Νεαρής ηλικίας οι περισσότεροι επισκέπτες και μόνο καμιά δεκαριά εμείς οι πρεσβύτεροι - μας καλοδέχτηκαν όμως. Βιβλία που δεν βρίσκεις σε μεγάλους εκδοτικούς οίκους [διότι, λένε οι «μεγάλοι» οίκοι, δεν είναι εμπορικά· είναι επίσης αλήθεια ότι δεν προωθούνται από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης]. Οι μικροί εκδότες επιμένουν εντούτοις και μας χαρίζουν σπάνιους συγγραφείς και πολλούς τίτλων βιβλίων με εξαιρετικό λογοτεχνικό, ιστορικό, δοκιμιακό λόγο - και ενδιαφέρον.

Πραγματικά αξίζει να γίνει μια έρευνα για αυτούς τους νέους εκδότες [αυτήν την ελπιδοφόρα νέα γενιά εκδοτών]. Οι περισσότεροι είναι υψηλής μόρφωσης και, παρότι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι το μέλλον τείνει να γίνει απολύτως ψηφιακό, εξακολουθούν να τυπώνουν σε χαρτί, με ωραία, καλαίσθητα, πρώτης ποιότητας εξώφυλλα. Ασφαλώς κάτι πρέπει να σημαίνει αυτό για τη χώρα. Καταλαβαίνουν τίποτα από όλα αυτά τα υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας; Αλλά μάλλον είναι άστοχη η ερώτηση. Εάν αντιλαμβάνονταν το δημιουργικό έργο αυτών των παιδιών, όφειλαν να τα βοηθήσουν με ευνοϊκά μέτρα, τουλάχιστον στο ξεκίνημά τους - αλλά και στην πορεία τους.

Με Μενδώνη και Κεραμέως και όλους αυτούς τους φιλελεύθερους και ακροδεξιούς δεν περιμένεις να κάνεις προκοπή. Παρ’ όλα αυτά, έργο παράγεται και μάλιστα σπουδαίο και πολύτιμο για τη χώρα και το μέλλον της. Εργο, που ούτε καν θα το ονειρευόμασταν εάν επαναπαυόμασταν στην «κρίση» των «μεγάλων» εκδοτικών οίκων. Αξίζει λοιπόν να αναφέρουμε αυτούς τους νέους εκδότες - να τους γνωρίσουμε: Αλεξάνδρεια, Αλφειός, Αντίποδες, Βιβλιοπέλαγος, Δαίμονας του Τυπογραφείου, Διάδοση, Εκδόσεις Κυψέλη, Εκτός Γραμμής, Ελευθεριακή Κουλτούρα, Ενύπνιο, Εργατική Πόλη, Ερμα, Κίχλη, Κουκκίδα, ΚΨΜ, Μάγμα, Ναυτίλος, Ουτοπία, Στάσει Εκπίπτοντες, Στο Περιθώριο, Τεφλόν, Τόπος, Carnivora, Futura, Opportuna, Red Marks/red n’ noir.

Συγγραφείς παρουσίασαν βιβλία τους, ομιλίες έγιναν, μπίρα άφθονη. Καλά ξεκίνησε ο Ιούνιος.

από efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.