Κορωνοϊός: Διαδικτυακές απάτες με τον εμβολιασμό και η μάχη με τα fake news

 


Γράφει ο Δημήτρης Χρυσικόπουλος

Σαν να μην έφθαναν όλα τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού, κυβερνοαπατεώνες έχουν αρχίσει εκστρατεία εξαπάτησης των πολιτών στο internet μέσω των προγραμμάτων εμβολιασμού.

Απάτη με τους εμβολιασμούς

Οι απατεώνες αυτό το 2020 χρησιμοποίησαν εκτενώς τα σχετικά με την COVID-19 spam email και τις σελίδες phishing για να επωφεληθούν από την πιο ανησυχητική και κορυφαία είδηση της χρονιάς, το 1ο τρίμηνο του 2021 εστιάζουν στη διαδικασία εμβολιασμού.

Μέσω των spam emails, οι παραλήπτες καλούνται να εμβολιαστούν, να λάβουν μέρος σε μια έρευνα ή να διαγνωστούν για COVID-19. Για παράδειγμα, ορισμένοι χρήστες από τη Βρετανία έλαβαν ένα email, που φαίνεται να προέρχεται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας.

Ο παραλήπτης κλήθηκε να κάνει το εμβόλιο, αφού πρώτα επιβεβαίωνε την επιθυμία του να εμβολιαστεί ακολουθώντας τον σύνδεσμο. Για να κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό, ο χρήστης έπρεπε να συμπληρώσει τη φόρμα με τα προσωπικά του δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων της τραπεζικής του κάρτας. Ως αποτέλεσμα, παρέδιδε τα οικονομικά και προσωπικά του δεδομένα στους εισβολείς.

Οι τρόποι κλοπής προσωπικών δεδομένων

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Kaspersky, «Spam and Phishing in Q1 2021» ένας άλλος τρόπος για να αποκτήσει το ψηφιακό έγκλημα πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών ήταν μέσω ψευδών ερευνών εμβολιασμού. Οι απατεώνες έστελναν email δήθεν για λογαριασμό μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών που παράγουν εμβόλια COVID-19, καλώντας τον παραλήπτη να συμμετάσχει σε μια σύντομη έρευνα.

Σε όλους τους συμμετέχοντες υπόσχονταν δώρο για τη συμμετοχή τους στην έρευνα. Αφού απαντούσε στις ερωτήσεις, το θύμα ανακατευθυνόταν σε μια σελίδα με το «δώρο». Για να λάβει το βραβείο, ζητήθηκε από τον χρήστη να συμπληρώσει μια λεπτομερή φόρμα με τα προσωπικά του στοιχεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επιτιθέμενοι ζήτησαν την πληρωμή ενός διακριτικού ποσού, για παράδοση.

Τέλος, ειδικοί της Kaspersky βρήκαν spam email, που προσφέρουν υπηρεσίες εκ μέρους Κινέζων κατασκευαστών. Τα email προσέφεραν προϊόντα για τη διάγνωση και τη θεραπεία του ιού, αλλά η έμφαση δόθηκε στην πώληση συρίγγων εμβολιασμού.

Οι συμβουλές της Kaspersky

«Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ενεργά το θέμα COVID-19 για να προσελκύσουν δυνητικά θύματα. Καθώς τα προγράμματα εμβολιασμού έχουν τεθεί σε εφαρμογή, οι spammers έχουν υιοθετήσει τη διαδικασία ως δόλωμα. Παρ’ όλο που τέτοιες προσφορές μπορεί να φαίνονται πολύ δελεαστικές, η πιθανότητα να κλείσετε μια συμφέρουσα συμφωνία είναι μηδενική», σχολιάζει η Kaspersky.

Για να μην πέσουν θύματα απάτης, η Kaspersky συμβουλεύει επίσης τους χρήστες:

-Να είστε δύσπιστοι με τυχόν ασυνήθιστα γενναιόδωρες προσφορές και προωθητικές ενέργειες.

-Να επαληθεύετε ότι τα μηνύματα προέρχονται από αξιόπιστες πηγές.

-Να μην ακολουθείτε συνδέσμους από ύποπτα email, άμεσα μηνύματα ή επικοινωνίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

-Να ελέγχετε την αυθεντικότητα των ιστότοπων που επισκέπτεστε.

-Να εγκαταστήσετε μια λύση ασφάλειας με ενημερωμένες βάσεις δεδομένων που περιλαμβάνουν γνώση των πιο πρόσφατων phishing και spam email.

Η μάχη με τα bots

Την ίδια ώρα, η ΕΕ συνεχίζει να δίνει μάχη με τα fake news σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού, τα εμβόλια, τις παρενέργειές τους, αλλά και τις θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τον SARS-CoV-2. H κατάσταση είναι τόσο άσχημη που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει ειδική σελίδα με πληροφορίες γύρω από την πανδημία, τις δράσεις για την καταπολέμησή της, τα εμβόλια και, κυρίως για τους τρόπους διασποράς ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών, αλλά και διαδικτυακής απάτης με φόντο την πανδημία.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Κομισιόν αφιερώνει ειδικό τμήμα της σελίδας για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων μέσω bots, αλλά και το ότι συνεργάζεται με την UNESCO σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τις θεωρίες συνωμοσίας που φυτρώνουν σαν δηλητηριώδη μανιτάρια στα social media -και όχι μόνο…- και κάνουν το έργο της μάχης κατά του κορωνοϊού ακόμα πιο δύσκολο και επώδυνο, καθώς αυξάνουν την επιφυλακτικότητα και την αντίδραση μερίδας του κόσμου στα μέτρα ή στον εμβολιασμό.

Πληροφορίες: sepe.grΕυρωπαϊκή Επιτροπή

από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.