Πως κατέστρεψαν τους αρμενικούς S-300 οι Αζέροι – Το μπορούν οι Τούρκοι με τους ελληνικούς;



 Γράφει ο Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησαν μια πρωτότυπη μέθοδο για την καταστροφή των αρμενικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-300 κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ πέρυσι. Συνδύασαν μονοκινητήρια ελικοφόρα αεροπλάνα σοβιετικής κατασκευής με ισραηλινά drones “αυτοκτονίας”.

Η τακτική των Αζέρων βασίστηκε στη χρήση τεχνολογίας drone στην επίμαχη ορεινή περιοχή, η οποία τους επέτρεψε να νικήσει στον πόλεμο των 44 ημερών. Οι Αρμένιοι υπέστησαν δυσαναπλήρωτες καταστροφές ρωσικής κατασκευής οπλισμού. Μεταξύ αυτών έξι συστοιχίες S-300, σύμφωνα με το Αζερμπαϊτζάν, δύο σύμφωνα με τους Αρμένιους.

Ανώτερος αξιωματούχος του Αζερμπαϊτζάν είπε στα MΜΕ ότι στην αρχή δυσκολεύτηκαν να εντοπίσουν τα S-300, τα οποία ήταν κρυμμένα. Η λύση ήταν απλή: Οι Αζέροι χρησιμοποίησαν αεροσκάφη-δολώματα για να εντοπίσουν τα ρωσικά συστήματα. Τροποποίησαν παλιά σοβιετικά μονοκινητήρια διπλάνα γενικών καθηκόντων Antonov An-2, τα οποία δεν κοστίζουν περισσότερα από 100.000 δολάρια και ήταν άμεσα διαθέσιμα.

Antonov An-2

Παλιά διπλάνα σαν δόλωμα

«Το Αζερμπαϊτζάν δεν χρειάστηκε καν να αλλάξει το πραγματικό σχήμα των Αντόνοφ, απλώς έπρεπε να εμφανιστούν ως στρατιωτικά drones στο ραντάρ», ανέφερε Αζέρος αξιωματικός. Έτσι, μηχανικοί μετέτρεψαν τα αυτά τα αεροπλάνα σε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, αντικαθιστώντας τον πιλότο με ένα κιτ που επιτρέπει τηλεχειρισμό. «Τα Αντόνοφ θα εμφανίζονταν στο ραντάρ ως κανονικά στρατιωτικά αεροσκάφη και θα ενεργοποιούσαν τα συστήματα S-300Και έπειτα τα ισραηλινά Harop, που ονομάστηκαν drones kamikaze, θα χτυπούσαν τα ρωσικά συστήματα».

Διαβάστε την συνέχεια στο slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.