Φόβοι για τέταρτο κύμα στην Ιαπωνία λόγω παραλλαγής του Covid

 


Περίπου το 70% των ασθενών με κορονοϊό που εξετάστηκαν στο Τόκιο, μέσα στον Μάρτιο, έχουν μολυνθεί από μια παραλλαγή του ιού η οποία φέρεται να μειώνει την προστασία απ' τα εμβόλια, μετέδωσε χθες το δημόσιο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Το στέλεχος Ε484Κ εντοπίστηκε σε 10 απ' τους 14 ασθενείς που εξετάστηκαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Τόκιο και οι επιστήμονες φοβούνται ότι μπορεί να είναι πιο διαδεδομένο. 

Και αυτό γιατί παρατηρήθηκε πως μέσα σε διάστημα δύο μηνών, 12 από 36 ασθενείς με Covid που έφεραν τη συγκεκριμένη παραλλαγή δεν είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό ή δεν είχαν έρθει σε επαφή με άτομο που είχε βγει εκτός χώρας.

Έτσι, οι ιαπωνικές υγειονομικές αρχές εκφράζουν ανησυχία ότι τα παραλλαγμένα στελέχη προκαλούν ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας, το οποίο βρίσκεται εν τη γενέσει του ενώ απομένουν μόλις 109 ημέρες μέχρι τους Ολυμπιακούς του Τόκιο.

Τα παραλλαγμένα στελέχη φαίνεται πως είναι πιο μεταδοτικά και μπορεί να είναι ανθεκτικά στα εμβόλια, τα οποία εξακολουθούν να μην είναι ευρέως διαθέσιμα στην Ιαπωνία. Η κατάσταση είναι χειρότερη στην Οσάκα, όπου οι μολύνσεις έκαναν νέα ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα η περιφερειακή κυβέρνηση να επιβάλει στοχευμένα μέτρα λοκντάουν για έναν μήνα από σήμερα, Δευτέρα.

«Το τέταρτο κύμα θα είναι μεγαλύτερο», λέει ο Κότζι Ουάντα, καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Υγείας και Πρόνοιας του Τόκιο και σύμβουλος της κυβέρνησης για την πανδημία. «Χρειάζεται να αρχίσουμε να συζητούμε πώς θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα στοχευμένα μέτρα για την περιοχή του Τόκιο», πρόσθεσε.

Η Ιαπωνία είχε κηρύξει πέρυσι δύο φορές κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας -- η πιο πρόσφατη αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά καθώς είχε πλήξει τη χώρα το τρίτο και πιο φονικό κύμα της πανδημίας. Αξιωματούχοι επιλέγουν τώρα πιο στοχευμένα μέτρα που επιτρέπουν στις τοπικές κυβερνήσεις να μειώνουν τις ώρες λειτουργίας των επιχειρήσεων και να επιβάλλουν πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφώνονται.

Η Οσάκα ματαίωσε τις τελετές με την ολυμπιακή δάδα στην περιφέρειά της, όμως ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα έχει επιμείνει ότι η Ιαπωνία θα πραγματοποιήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες όπως έχει προγραμματίσει. Ο Σούγκα δήλωσε χθες, Κυριακή, ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται στην Οσάκα μπορεί να επεκταθούν στο Τόκιο και αλλού, εφόσον χρειαστεί.

Σήμερα καταγράφηκαν στο Τόκιο 249 νέα κρούσματα, πολύ κάτω από την κορύφωση του Ιανουαρίου με περισσότερα από 2.500 κρούσματα. Στην Οσάκα αναφέρθηκε το Σάββατο αριθμός ρεκόρ 666 κρουσμάτων.

από efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.