Οταν τα συμφέροντα φτιάχνουν… δική τους «αντιπολίτευση»

 


Γράφει ο Τάσος Τσατάλης

Ασχετα με τη δυναμική που -δεν- αναπτύσσει προς το παρόν, θεωρούμε προσωπικά πως οι θέσεις που εκφράζει το ΚΙΝ.ΑΛΛ., αντίστοιχα, εκφράζουν μια δυνητικά πολύ μεγάλη πλειονότητα. Αποψή μας… Ωστόσο, υπάρχει αυτή την περίοδο κινητοποίηση των οικονομικών συμφερόντων που θέλουν το κομμάτι της κοινωνίας που συνεχίζει να στηρίζει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να γίνει αποκλειστικά… ουρά «της αγίας οικογένειας».

Και με όλες τις δυνάμεις και τα πολλά και μεγάλα Μέσα που διαθέτουν προωθούν ήδη την υποψηφιότητα Λοβέρδου. Οι επιδιώξεις τους δεν κρύβονται και δεν έχουν και διάθεση να τις κρύψουν καθώς φαίνεται. Μια «αντιπολίτευση»-δεκανίκι.Οπως σε όλες τις κρίσιμες φάσεις της νεότερης ελληνικής Ιστορίας, έτσι και τώρα, η ελπίδα κρύβεται στο αν και πώς θα εκφραστούν οι μεγάλες μάζες που στήριξαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο, συνδέθηκαν σε σημαντικό βαθμό και με το ΕΑΜ, μέσα σε συνθήκες τρομοκρατίας έδωσαν την εξουσία στην ΕΠΕΚ του Νικόλαου Πλαστήρα, αργότερα στην Ε.Κ. του Γεωργίου Παπανδρέου και φυσικά μετά τη δικτατορία στο ΠΑΣΟΚ τού γιου του, Ανδρέα.

Οι προκλήσεις που θέτει η σημερινή κυβέρνηση δεν διαφέρουν ουσιαστικά -πάντα με την αναλογία των δεδομένων της εποχής- με εκείνες των περιόδων που αναφέρθηκαν. Αν το ΚΙΝ.ΑΛΛ. τώρα παραδοθεί στις επιδιώξεις των συμφερόντων που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση, ένα μεγάλο μέρος των ελπίδων να επανακάμψει η δυναμική της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, που συνδέεται με όλα τα προοδευτικά επιτεύγματα και τις καλές στιγμές που έχει ζήσει αυτός ο τόπος, θα χαθεί για πολλά χρόνια.

Ναι, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν βγάζει προς το παρόν τη δυναμική που απαιτούν οι καιροί, παρά την ωριμότητα και τη γνήσια προοδευτική προοπτική που εκφράζουν, πάντα κατά την άποψη μας τουλάχιστον, οι θέσεις του στα καίρια ζητήματα. Αλλά πολύ χειρότερο από αυτό είναι να καταφέρουν να το καταστήσουν για τα καλά συμπλήρωμα της πιο στυγνής δεξιάς επίθεσης που δέχεται μεταπολιτευτικά ο τόπος.

από efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.