Ντροπή!



 Την Παρασκευή, μιλώντας στη Βουλή, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του με τα μέτρα που πήρε τον Φεβρουάριο κατάφερε να αναχαιτίσει σε σημαντικό βαθμό την πανδημία με αποτέλεσμα να αποφευχθούν τα χειρότερα. Ταυτόχρονα ισχυρίστηκε πως τώρα μπήκαμε σε μια νέα κατάσταση η οποία επιτρέπει το άνοιγμα ορισμένων δραστηριοτήτων της κοινωνίας.

Επικαλέστηκε γι’ αυτό τον καλό καιρό που έχουμε μπροστά μας, τα εμβόλια ως ισχυρό σύμμαχο και την κοινωνική εξάντληση. Στο πλαίσιο όλων αυτών ανακοίνωσε το άνοιγμα του λιανεμπορίου από Δευτέρα (σήμερα) «αλλά με έναν εξαιρετικά συντεταγμένο και οργανωμένο τρόπο». Πρόσθεσε μάλιστα ότι σε αυτό το μέτρο συμφώνησαν όλα τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής «με εξαίρεση έναν επιστήμονα».

Μία ημέρα μετά, δηλαδή το Σάββατο, η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη ανακοίνωσε ότι το λιανεμπόριο δεν θα ανοίξει στη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη και την Πάτρα. Τι είχε συμβεί όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα του Σαββάτου ήταν αναμενόμενα τις προηγούμενες μέρες;

Η κυβέρνηση, για τη νέα απόφασή της -τα ήξεις-αφήξεις δηλαδή εντός 24ώρου- επικαλείται τη γνώμη των επιστημόνων την οποία, όπως λέει, ακολουθεί πιστά. Είναι πολύ δύσκολο για οποιονδήποτε σοβαρό πολίτη αυτής της χώρας να πιστέψει πως μια σχεδόν ομόφωνη επιστημονική τοποθέτηση μπορεί να μετατραπεί στο αντίθετό της από τη μία μέρα στην άλλη, όταν τα δεδομένα είναι λίγο-πολύ ίδια και αναμενόμενα.

Ή δεν έχουμε να κάνουμε με σοβαρούς επιστήμονες -κάτι που αρνούμαστε κατηγορηματικά να αποδεχτούμε- ή η κυβέρνηση κάτι μας κρύβει. Απάντηση για το τι πραγματικά συμβαίνει μπορεί να υπάρξει αν δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιστημονικής επιτροπής. Εκεί θα φανεί πόσο συμβουλευτική ή αποφασιστική, για την κυβέρνηση, είναι η επιστημονική γνωμάτευσή της, πόσοι αστερίσκοι υπάρχουν στα «ναι» των επιστημόνων και τι πιέσεις δέχονται για να συνηγορήσουν σε προειλημμένες κυβερνητικές αποφάσεις.

Η κυβέρνηση δεν δίνει στη δημοσιότητα αυτά τα πρακτικά, αλλά ούτε τα διαβιβάζει στους αρχηγούς των κομμάτων, γιατί είναι φανερό πως θέλει να κουκουλώσει τις δικές της ευθύνες. Και δεν διστάζει να γελοιοποιεί τους επιστήμονες εμφανίζοντάς τους, ούτε λίγο-ούτε πολύ, ως κομπογιαννίτες της συμφοράς. Αυτό είναι -το λιγότερο- πολιτικά ανέντιμο. Ντροπή!

από efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.