Τα εμβόλια και το «αόρατο χέρι» της αγοράς...

 


Γράφει ο Δημήτρης Μηλάκας

Είναι προφανής, μέχρι αυτήν τη στιγμή, η αδυναμία των δυτικών πολυεθνικών του φαρμάκου που παρασκευάζουν τα εμβόλια κατά του κορωνοΐού SARS-CoV-2 να ανταποκριθούν σε συμβατικές υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει.

Ακόμη χειρότερα, οι εν λόγω κολοσσιαίες επιχειρήσεις, αν και έχουν εισπράξει πακτωλό χρήματος με το οποίο χρηματοδοτήθηκε η έρευνα για τη δημιουργία των εμβολίων και προκαταβολές με τη δέσμευση να ρίξουν στην αγορά εκατομμύρια δόσεις, δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες των μαζικών εμβολιασμών που απαιτούνται για τη δημιουργία της πολυπόθητης ανοσίας. 


Πίσω, λοιπόν, από τον θρίαμβο της τεχνολογίας, που σε χρόνο ρεκόρ διέγνωσε, απομόνωσε και αντιμετώπισε (θεωρητικά) τον κορωνοϊό, κρύβονται πρώτον η δημόσια χρηματοδότηση της έρευνας και δεύτερον τα «ιδιωτικά» κριτήρια της διανομής του παραγόμενου προϊόντος. Τα δυο αυτά στοιχεία διαμορφώνουν τον τρόπο και τον ρυθμό διανομής του (προϊόντος) εμβολίου. Δηλαδή οι χώρες - χρηματοδότες προφανώς έχουν προτεραιότητα στον εφοδιασμό τους με εμβόλια...


Αυτό διαφαίνεται με σαφήνεια και από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με τα οποία το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είναι «άγνωστη λέξη» στην πλειονότητα των χωρών του πλανήτη, δηλαδή των «φτωχών» χωρών, στα όρια των οποίων κατοικεί σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γης...
Αλλά και μεταξύ των πλούσιων χωρών, οι οποίες χρηματοδότησαν την έρευνα για το εμβόλιο, η μάχη για την προμήθεια εμβολίων προσομοιάζει με χρηματιστηριακή διαδικασία, στην οποία ο ισχυρότερος έχει σαφή πλεονεκτήματα στην προσπάθεια εξασφάλισης των απαραίτητων ποσοτήτων εμβολίων.
Το «αόρατο χέρι» της αγοράς προφανώς λειτουργεί. Όχι όμως για να βάλει τάξη και να «διασπείρει» το όφελος στο μεγαλύτερο δυνατό τμήμα του πληθυσμού, αλλά για να περιφρουρήσει τα συμφέροντα των ισχυρότερων των ανταγωνιστών, να εξασφαλίσει και να μεγιστοποιήσει τα κέρδη τους.


Μάλιστα, είναι τόσο... ορατό πια αυτό το «αόρατο χέρι» της αγοράς ώστε ενοχλεί ακόμη και τους ζηλωτές του νεοφιλελευθερισμού, όπως για παράδειγμα την κυβέρνηση της Τσεχίας, η οποία (μεταξύ άλλων Ευρωπαίων και μελών της Ε.Ε.) ανοίγει την αγορά της στο ρωσικό εμβόλιο, το οποίο, αν και είναι εξίσου αποτελεσματικό με τα υπόλοιπα, δεν θα εξασφαλίσει το μερίδιο που του αναλογεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Καθότι η «ελεύθερη αγορά» είναι «καλή» όταν διασφαλίζει τα νιτερέσα των ισχυρών. Όταν αυτά τα συμφέροντα απειλούνται, τότε λίγη... παρέμβαση δεν βλάπτει!

από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.