Κόναν ο Δημοκράτης



 Γράφει η Αφροδίτη Τζιαντζή

Δέκα μέρες μετά την εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, οι μετασεισμοί από την αμερικανική «Ημέρα των Κρυστάλλων», όπως την αποκάλεσε ο πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνια Αρνολντ Σβαρτζενέγκερ, συνεχίζονται. Η δεύτερη παραπομπή του Τραμπ σε δίκη, η φημολογία για παραστρατιωτικά τάγματα ακροδεξιών που ετοιμάζονται να χτυπήσουν την ημέρα της ορκωμοσίας του Μπάιντεν, η επιστράτευση 20.000 εθνοφρουρών στην Ουάσινγκτον, όλα εγγυώνται ότι η μετάβαση της εξουσίας δεν θα είναι βελούδινη.

Κι ενώ τα γεγονότα τρέχουν με ρυθμούς αμερικανικής σειράς, οι πολιτικές αναλύσεις μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Ισως γι’ αυτό το επτάλεπτο βίντεο του Σβαρτζενέγκερ να καταδικάζει τα έκτροπα αποκτά ειδικό βάρος για όσους μεγάλωσαν με χολιγουντιανές ταινίες. Ο Αρνι ο Εξολοθρευτής απευθύνθηκε στο αμερικάνικο έθνος και στο παγκόσμιο κοινό, με τον τριπλό ρόλο του συντηρητικού πολιτικού, του σουπερ-ήρωα ταινιών δράσης και του μετανάστη από την Ευρώπη, ειδικότερα από την Αυστρία, μια χώρα με ναζιστικό παρελθόν που στοιχειώνει το παρόν.

Αν θέλουμε να απομονώσουμε ένα στιγμιότυπο από αυτό το αριστούργημα συγκίνησης και γελοιότητας δεν είναι άλλο από τη στιγμή που ο Σβαρτζενέγκερ κραδαίνει το σπαθί του Κόναν του Βάρβαρου, συγκρίνοντάς το με την αμερικάνικη δημοκρατία που ατσαλώνεται στις δυσκολίες.

Η ταινία, που μεσουράνησε την εποχή του Ριγκανισμού, είχε επικριθεί ότι φλερτάρει με τη ναζιστική αισθητική, τη λατρεία του Αριου υπερανθρώπου για τον οποίο η μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι «να συντρίβεις τους εχθρούς σου, να τους βλέπεις να σέρνονται μπροστά σου, να ακούς τους θρήνους των γυναικών τους». Ακριβώς ό,τι επεδίωκε επί δεκαετίες η διεθνής αμερικάνικη πολιτική, υποκινώντας πραξικοπήματα και εμφυλίους, αιματοκυλώντας χώρες μέσω «επιχειρήσεων ελευθερία» και «ανθρωπιστικών βομβαρδισμών». Οσο και να απεχθανόμαστε δικαίως τον τραμπισμό και ανυπομονούμε να τον ξεφορτωθούμε, δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε ότι δημοκρατία βάρβαρη πάλι μας τάζουν.

από efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.