Το κάρμα «χτύπησε» τον Τραμπ



 Γράφει η Υπατία Κοκκινάκη

Παρότι νόσησε με Covid-19, παραμένει ανεύθυνος έναντι του κορωνοϊού

Τραγική ειρωνεία είναι το γεγονός ότι ένας άνθρωπος που πέρασε μήνες αψηφώντας την επιστήμη και υποτιμώντας την απειλή ενός ιού που σκότωσε περισσότερους από 205.000 Αμερικανούς τελικά προσβλήθηκε (και αυτός και η σύζυγός του) από τον ιό. Το... κάρμα χτύπησε αλύπητα τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, μόλις μια ημέρα πριν, στο ντιμπέιτ με τον αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν, τον χλεύασε για την προστατευτική μάσκα που φορούσε.

Η ηγεσία της Αμερικής βυθίστηκε σε αβεβαιότητα αφότου ο Τραμπ διαγνώστηκε θετικός στην Covid-19 και αυτομάτως εγέρθηκαν ερωτήματα σχετικά με το πόσο διεισδύει η λοίμωξη στην «καρδιά» της κυβέρνησης.

Ο ιός μπορεί να πάρει αρκετές ημέρες για να εκδηλωθεί πλήρως και ο 74χρονος Τραμπ, κλινικά παχύσαρκος, είναι ιατρικά ευάλωτος. Σε περίπτωση που δεν μπορέσει να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις του, θα αναλάβει ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος έχει διαγνωστεί αρνητικός στον ιό.

Θετική διαγνώστηκε και η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Κέιλι ΜακΈνανι, όπως έγινε γνωστό με ανακοίνωσή της στο Twitter. Η ίδια υποστήριξε ότι είναι ασυμπτωματική και θα εξακολουθήσει να εργάζεται από το σπίτι της. Σημειώνεται ότι οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 3 Νοεμβρίου.

Δεν πήρε το μάθημά του

Παρά την περιπέτεια με την υγεία του, ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν πήρε το... μάθημά του, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις του μετά την αποχώρησή του από το Εθνικό Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο «Γουόλτερ Ριντ», όπου πέρασε τρεις νύχτες και υποβλήθηκε σε θεραπεία για την Covid-19.

Μάλιστα, φάνηκε να υποτιμά τον ιό σε ανάρτησή του στο Twitter. «Μην φοβάστε την Covid-19. Μην την αφήσετε να καθορίσει τη ζωή σας» έγραψε ο Τραμπ, παρότι οι γιατροί τον προειδοποίησαν ότι δεν ήταν ακόμη εντελώς καλά. Το κτήριο στο οποίο επιστρέφει έχει γίνει εστία μόλυνσης – εν μέρει λόγω της αδιαφορίας για τα περιοριστικά μέτρα.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι το μήνυμά του ήταν ασταθές όχι μόνο επειδή ήταν ανεύθυνο, αλλά επειδή προέρχεται από έναν ασθενή με Covid-19 που είχε βιώσει σοβαρά συμπτώματα της νόσου και του οποίου η ανάκαμψη περιλάμβανε πειραματικές θεραπείες μη διαθέσιμες στους περισσότερους Αμερικανούς.

Ο Τραμπ είχε πει μια μέρα πριν από την αποχώρησή του ότι «τώρα κατάλαβε» τον ιό που σκότωσε περισσότερους από 200.000 Αμερικανούς. Αλλά το μήνυμά του τη Δευτέρα φαινόταν πιο σύμφωνο με τη μακροχρόνια πρακτική του να αρνείται τη σοβαρότητα της πανδημίας και να υποβαθμίζει τους κινδύνους της, όπως αναφέρει το αμερικανικό CNN.

Καθώς οι περισσότεροι από τους βοηθούς του διαγνώστηκαν επίσης θετικοί στην ασθένεια και ανακύπτουν ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης, ο δρ Ζιν Κόνλεϊ, γιατρός του Τραμπ, αποκάλυψε κάποιες λεπτομέρειες για το πώς τα μέλη του προσωπικού θα διατηρηθούν ασφαλή μετά την επιστροφή του Αμερικανού Προέδρου στον Λευκό Οίκο, ο οποίος διαθέτει ιατρική σουίτα.

Συνέχισε επίσης να συγκαλύπτει κρίσιμα κομμάτια πληροφοριών, όπως το πότε ο Τραμπ βγήκε τελευταία φορά αρνητικός στην Covid-19 ή τι έδειξε η ακτινογραφία των πνευμόνων του. Είπε ότι οι κανόνες απορρήτου τον εμπόδιζαν να αποκαλύψει αυτές τις λεπτομέρειες, παρότι αυτός και άλλοι γιατροί που κουράρουν τον Πρόεδρο έκαναν γνωστά πολύ συγκεκριμένα στοιχεία σε άλλους τομείς, που δείχνουν βελτίωση της κατάστασης του Τραμπ.

Είπε ότι ο Τραμπ είχε λάβει το αντιιικό φάρμακο Remdesivir και ότι συνεχίστηκε να του χορηγείται το στεροειδές δεξαμεθαζόνη. Προηγουμένως οι γιατροί του Τραμπ είπαν ότι η κατάστασή του απαιτούσε ενδοφλέβια φαρμακευτική αγωγή και, τουλάχιστον δύο φορές, συμπληρωματικό οξυγόνο. Τη Δευτέρα ο Κόνλεϊ επέμεινε ότι ο Τραμπ ήταν αρκετά καλά για να επιστρέψει στο σπίτι του.

«Έχουμε αναπτύξει, υπό την κυβέρνηση του Τραμπ, μερικά πραγματικά σπουδαία φάρμακα και γνώσεις» δήλωσε στο Twitter ο Αμερικανός Πρόεδρος για την αποχώρησή του από το νοσοκομείο. «Νιώθω καλύτερα απ’ ό,τι πριν από είκοσι χρόνια!» πρόσθεσε.

Το μήνυμά του, που υποβαθμίζει τη σοβαρότητα του ιού, δεν μπορεί να διαλύσει την ιδέα ότι η δική του αδιαφορία για μέτρα περιορισμούς της διάδοσης του κορωνοϊού είναι η αιτία για το ότι ο Τραμπ κατέληξε στο νοσοκομείο.

Η δε αναφορά του στις θεραπευτικές ουσίες που προορίζονται για την καταπολέμηση του ιού δεν αφορά τους Αμερικανούς πολίτες που διαγνώστηκαν θετικοί. Γιατροί και εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι ο συνδυασμός πειραματικών θεραπειών που έλαβε ο Τραμπ θα ήταν ως επί το πλείστον απρόσιτος για οποιονδήποτε εκτός από τον Πρόεδρο.

Μιλώντας τη Δευτέρα ο Κόνλεϊ είπε ότι είχαν περάσει 72 ώρες από τα τελευταία σημάδια πυρετού του Τραμπ και ότι τα επίπεδα οξυγόνου του ήταν φυσιολογικά.

Η βιασύνη

Ο Τραμπ ζητούσε να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο από την Κυριακή, ανέφεραν στο CNN δύο πηγές. Μάλιστα την Κυριακή βγήκε έξω από το στρατιωτικό νοσοκομείο προκειμένου να κάνει μια μικρή βόλτα με αυτοκίνητο που εκινείτο αργά και να χαιρετίσει πλήθος υποστηρικτών του.

Τη βόλτα του Τραμπ κλήθηκε να σχολιάσει ο διευθυντής του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών Άντονι Φάουτσι. «Δεν θέλω πραγματικά να το σχολιάσω» δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNN και πολλοί ερμηνεύουν τη στάση αυτή ως διαφωνία με την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου.

Ύστερα πρόσθεσε ότι η περίοδος κατά την οποία κάποιος είναι σε θέση να εξαπλώσει τον ιό έως ότου εμφανίσει συμπτώματα διαφέρει από άτομο σε άτομο και η γενική οδηγία είναι πως είναι ασφαλές για ένα άτομο να τεθεί σε αυτοαπομόνωση για 10 ημέρες μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Δεν συμφωνούν πάντως όλοι οι σύμμαχοι του Αμερικανού Προέδρου με τη βιασύνη του να αποχωρήσει από το νοσοκομείο, καθώς εκφράζουν την ανησυχία τους ότι αυτό μπορεί να τον φέρει σε μειονεκτική θέση. Δεν θα είναι επιβλαβές μόνο για την υγεία του, αλλά και από πολιτική άποψη.

από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.