Η πανδημία σκοτώνει και... αυταπάτες - Τραμπ, Τζόνσον και Μπολσονάρου σκόνταψαν στις φαντασιώσεις τους
Γράφει ο Γιώργος Αλοίμονος
«O ιός δεν γνωρίζει περιορισμούς ούτε φοβάται την εξουσία». Αυτή ήταν η φράση δημοσιογράφου του BBC το βράδυ της Δευτέρας, όταν περιέγραφε την επιδεινούμενη κατάσταση της υγείας του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, που ύστερα από 10 μέρες με κορωνοϊό μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, και μάλιστα στην Εντατική.
Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου έχει τεθεί υπό έναν ιδιάζοντα περιορισμό από τον στρατό, ο οποίος τον είχε ωθήσει στην εξουσία, εξαιτίας της απερίσκεπτής στάσης του έναντι της πανδημίας.
Τέλος, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να προωθεί ουσίες στις οποίες έχει επιχειρηματικά συμφέροντα, να δίνει λάθος συμβουλές και γενικότερα να αποδεικνύει ότι η πανδημία των κυβερνώντων εγωπαθών λαϊκιστών είναι εξίσου επικίνδυνη με αυτή του SARS-CoV-2.
Εγκρίνει η πλειονότητα
Το 55% των Αμερικανών εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την κρίση που έχει προκληθεί από τον νέο κορωνοϊό ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ABC News / Ipsos. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, το 43% των Αμερικανών αποδοκιμάζει τις ενέργειες του Τραμπ για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Σε διάστημα μιας εβδομάδας είναι εμφανής η αντιστροφή του κλίματος όσον αφορά τη διαχείριση της κρίσης από τον Αμερικανό Πρόεδρο. Σε δημοσκόπηση του ιδίου ινστιτούτου, της οποίας τα αποτελέσματα δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 13 Μαρτίου, μόνο το 43% των Αμερικανών ενέκρινε τη δράση του Τραμπ για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19 έναντι ποσοστού 54% που την αποδοκίμαζε. Άρα η επιστροφή του Αμερικανού Προέδρου στην πραγματικότητα βοήθησε και τη χώρα και τα ποσοστά αποδοχής του.
Απευθύνοντας έκκληση για εθνική ενότητα απέναντι σε αυτόν τον αόρατο εχθρό, ο Πρόεδρος Τραμπ υιοθέτησε μια περισσότερο συλλογική στάση, μολονότι συνεχίζει κατά διαστήματα τις επιθέσεις του κατά ορισμένων εκλεγμένων Δημοκρατικών ή μέσων ενημέρωσης που κατηγορεί για fake news. Την ίδια στιγμή οι «New York Times» τον κατηγορούν ότι συνεχίζει να προωθεί συγκεκριμένη ουσία επειδή έχει οικονομικά συμφέροντα στην εταιρεία που την παράγει.
Κόντρα με τον Μπιλ Γκέιτς
Εκτός από τους Δημοκρατικούς, ο Τραμπ έχει στοχοποιήσει και τον Μπιλ Γκέιτς. Ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft έκανε έκκληση για πανεθνική καραντίνα στις ΗΠΑ, όπου καλπάζει η πανδημία του κορωνοϊού, αλλά η κυβέρνηση Τραμπ μέχρι τώρα κωφεύει.
Ο Μπιλ Γκέιτς μίλησε μετά τις προβλέψεις ειδικών για μια «φονική εβδομάδα» στις ΗΠΑ και την προειδοποίηση του δρος Άντονι Φάουτσι, διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Νοσημάτων και συμβούλου της κυβέρνησης, ότι η πανδημία δεν έχει ακόμη τεθεί υπό έλεγχο. Μέλη της ομάδας αντιμετώπισης της κρίσης του Τραμπ είπαν την περασμένη εβδομάδα ότι οι νεκροί από την επιδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ μπορεί να κυμανθούν μεταξύ 100.000 και 240.000.
Αυτό, όμως, δεν είναι αναπόφευκτο, υπογράμμισε ο Μπιλ Γκέιτς. «Αν λυθεί το πρόβλημα με τη διενέργεια εξετάσεων και μετάσχουν και οι 50 Πολιτείες, ο απολογισμός των θυμάτων θα είναι πολύ χαμηλότερος. Φυσικά θα πληρώσουμε ένα τεράστιο τίμημα στην οικονομία» είπε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, σύμφωνα με τον κατάλογο δισεκατομμυριούχων του πρακτορείου Bloomberg.
Εφιαλτική εβδομάδα για τις ΗΠΑ
Παραχωρώντας συνέντευξη στην εκπομπή «Face the Nation» του CBS, ο δρ Φάουτσι συμμερίστηκε την άποψη του επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της χώρας Τζερόμ Άνταμς προβλέποντας από μία έως δύο πολύ δύσκολες εβδομάδες για τις ΗΠΑ, καθώς ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων γονατίζει τα νοσοκομεία κι εξαντλεί τους διαθέσιμους πόρους στην Υγεία σε κάποιες περιοχές και οι θάνατοι πολλαπλασιάζονται.
«Θα είναι μια πολύ κακή εβδομάδα» είπε ο Φάουτσι. «Τα πράγματα θα πάνε άσχημα και πρέπει να είναι προετοιμασμένοι γι’ αυτό. Για κάποιους θα είναι σοκαριστικές οι εξελίξεις» είπε προβλέποντας ότι σύντομα η καμπύλη εκθετικής αύξησης κρουσμάτων του κορωνοϊού θα αρχίσει να μειώνεται στις ΗΠΑ.
Ο Σκοτ Γκότλιμπ, πρώην επίτροπος στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, είπε ότι οι ΗΠΑ ακόμη υπολείπονται αφού δεν υπάρχει γενική συστράτευση για την ανάπτυξη εμβολίου και θεραπείας για την Covid-19, που προκαλεί ο κορωνοϊός.
«Πρέπει να προετοιμαστούμε για μια επιβραδυμένη οικονομία και περισσότερους ανέργους το φθινόπωρο» είπε ο Γκότλιμπ. Από την πλευρά του ο Μπιλ Γκέιτς, σε δηλώσεις του στο Fox, υπογράμμισε: «Είναι λογικό η κατάσταση να μην επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα παρά μόνον όταν θα έχουμε ένα εμβόλιο».
Business as usual
«Ο Τραμπ στην εποχή του κορωνοϊού είναι θανάσιμος συνδυασμός. Τα πάντα στον Πρόεδρο – το ότι βασίζεται στο ένστικτο αντί για τις ειδικές γνώσεις, ο σαρωτικός εγωισμός του και η διαρκής τάση του να ξεσπά σε όλους όταν τα πράγματα πηγαίνουν στραβά – τον κάνουν το χειρότερο άτομο που μπορεί να φανταστεί κάποιος για να βρίσκεται στην πιο ισχυρή θέση στον κόσμο ενώπιον μιας πανδημίας» εξηγεί αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας «Guardian».
Σε μια σημαντική στροφή της Ιστορίας η διεθνής του λαϊκισμού δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο τους λαούς που την επέλεξαν, αλλά κυρίως θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξή της. Και στο επιχείρημα ότι π.χ. ο Τραμπ είναι επιχειρηματίας και έτσι ξέρει να διοικεί το ερώτημα γενικεύεται ως ακολούθως: «Μήπως για κάποιον το να αναλάβει ύπατο αξίωμα στο πλαίσιο της δημοκρατίας χρειάζεται να έχει κάποιες γνώσεις, αξίες και μέτρο;».
Ζούμε στην εποχή που η αποτυχία του παλαιού συστήματος αντιμετωπίστηκε με τη δεδομένη αποτυχία ενός «νέου συστήματος» που ούτε ξέρει ούτε μπορεί. Και η πανδημία, ως τραγικός καταλύτης αλλαγών, δείχνει ότι ο «βασιλιάς είναι γυμνός».
από topontiki
Δεν υπάρχουν σχόλια: