Τρόμαξε η NASA από τον Τραμπ


Γράφει η Υπατία Κοκκινάκη

Η μετάδοση πληροφοριών από τη NASA για την κλιματική αλλαγή έχει μειωθεί από τότε που εξελέγη Πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ, με πρώην υπάλληλο να κάνει λόγο για «φόβο και άγχος» στους κόλπους της, που έχει οδηγήσει σε μια διαδικτυακή υποχώρηση για το σοβαρό αυτό ζήτημα.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Η Λάουρα Τένενμπομ, πρώην επιστημονική επικοινωνιολόγος της NASA, δήλωσε ότι χρησιμοποίησε τον όρο «υπερθέρμανση του πλανήτη» στα social media του διαστημικού οργανισμού και «φίμωσαν» το στόμα της στα μέσα ενημέρωσης εξαιτίας της εστίασής της στην αλλαγή του κλίματος.
Η Τένενμπομ αποχώρησε από τη NASA τον Οκτώβριο, ύστερα από μια δεκαετία προσφοράς στον Οργανισμό. Μάλιστα, είχε δεχθεί προειδοποίηση να μη μιλήσει στον Τύπο γι’ αυτό το ζήτημα και έπειτα της προσέφεραν άλλη θέση στο γραφείο, προτού πάρει άδεια και στη συνέχεια παραιτηθεί.
«Έχουν σταματήσει να προωθούν ή να δίνουν έμφαση στην επικοινωνία της επιστήμης του κλίματος, την έχουν ελαχιστοποιήσει. Οι άνθρωποι στο εσωτερικό του Οργανισμού ανησυχούν ότι ο Τραμπ θα μειώσει τη χρηματοδότηση της επιστήμης του κλίματος. Υπάρχει φόβος και άγχος γι’ αυτό, και το αποτέλεσμα έχει προκαλέσει χάος», επισήμανε.
Η επικοινωνιολόγος αποκάλυψε ότι περίπου έναν μήνα μετά την εκλογή του Τραμπ, τον περασμένο χρόνο, διεξήχθη μια «επίπονη διαδικασία επανεξέτασης» για κάθε ανάρτηση σε μπλογκ, στο Facebook και στο Twitter από το εργαστήριο Jet Propulsion της NASA, στην Καλιφόρνια.
«Μου είπαν προφορικά από τα γραφεία επικοινωνίας ότι αυτό συνέβη επειδή με Πρόεδρο τον Τραμπ η κλιματική αλλαγή είναι τώρα ένα ευαίσθητο θέμα. Υπήρξε σύγχυση σχετικά με το τι πρέπει να κάνουμε τώρα που έχουμε έναν Πρόεδρο που δεν πιστεύει στην αλλαγή του κλίματος», εξήγησε.
Οι προγραμματισμένες αναρτήσεις σε μπλογκ για τα εργοστάσια άνθρακα που μετατράπηκαν σε φωτοβολταϊκά και μια συνέντευξη με τον ανώτερο επιστημονικό συνεργάτη της NASA για το κλίμα Γκάβιν Σμιντ είτε αναβλήθηκαν είτε ακυρώθηκαν εξαιτίας της νευρικότητας που επικρατούσε στο προσωπικό για την προώθηση της νέας διοίκησης.
Τι δείχνουν οι αριθμοί
Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπήρξε αξιοσημείωτη μείωση των πληροφοριών που έδινε η NASA για το κλίμα από τότε που εξέλεξε νέα διοίκηση στον Οργανισμό ο Τραμπ. Κατά τη διάρκεια του 2016, η NASA δημοσίευε συχνά για την αλλαγή του κλίματος στη σελίδα της στο Facebook, φτάνοντας τις 122 αναρτήσεις τον Αύγουστο του ίδιου έτους, σύμφωνα με το CrowdTangle. Αντιθέτως, τον μήνα που ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε Πρόεδρος των ΗΠΑ, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2017, πραγματοποιήθηκαν μόνο 53 αναρτήσεις στο Facebook και έκτοτε δεν έχει ξεπεραστεί αυτός ο αριθμός από τον διαστημικό Οργανισμό. Τον Μάρτιο του 2018 έγιναν 21 αναρτήσεις και τον Απρίλιο μόλις 31.
Αυτός ο περιορισμός των αναρτήσεων οδήγησε σε συρρίκνωση των αλληλεπιδράσεων με το κοινό στο Facebook, δηλαδή likes, σχόλια και κοινοποιήσεις. Τον Ιανουάριο του 2017 υπήρχαν περισσότερες από 61.700 αλληλεπιδράσεις στη σελίδα του Οργανισμού για το κλίμα. Αυτός ο αριθμός από τότε κατέρρευσε δραματικά, φτάνοντας τις 7.000 τον Απρίλιο. Τον Απρίλιο του 2016, υπό τη διοίκηση του Μπαράκ Ομπάμα, υπήρχαν περισσότερες από 100.000 αλληλεπιδράσεις.
Στο μπλογκ της NASA «Earth Right Now» (Η Γη Τώρα), για το οποίο έγραφε η Τένενμπομ, έχει επίσης μειωθεί έντονα η κινητικότητα, αφού έχει μείνει με τις δύο τελευταίες αναρτήσεις της τον Αύγουστο του 2017.
Η NASA λέει το αντίθετο
Ωστόσο, ο ιστότοπος της NASA για την κλιματική αλλαγή και η σελίδα της στο Facebook εξακολουθούν να αναφέρουν τα ευρήματά της, όπως άλλοι επιστημονικοί Οργανισμοί, ότι ο πλανήτης θερμαίνεται και ότι ανεβαίνει η στάθμη των θαλασσών.
Εκπρόσωπος της NASA δήλωσε ότι δεν υπήρξε «αλλαγή στην πολιτική μας για το πώς θα χειριστούμε την επικοινωνία της επιστήμης με το αμερικανικό κοινό. Η Nasa Communications δεν έχει λάβει καμία οδηγία για να αλλάξει τον τρόπο επικοινωνίας σχετικά με την έρευνα του Οργανισμού, η οποία περιλαμβάνει την αλλαγή του κλίματος».
«Η συχνότητα των αναρτήσεων στο climate.nasa.gov ποικίλλει πάντοτε ανάλογα με τη διαθεσιμότητα του προσωπικού και άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων αποστολής (εκτοξεύσεις, αποστολές στον τομέα κ.λπ.)», πρόσθεσε.
Το άγχος
Υπήρξε άγχος στους κόλπους της NASA σχετικά με την αποστροφή του Τραμπ για την επιστήμη του κλίματος, την οποία έχει χαρακτηρίσει κατά καιρούς ως «μπούρδες» και «ψευδή είδηση» εμπνευσμένη από την Κίνα, καθώς και για το γεγονός ότι η διοίκηση κατέρριψε τις προσπάθειες αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Η πρόταση του Λευκού Οίκου να μειώσει τη χρηματοδότηση της επιστήμης της Γης της NASA, η οποία χρησιμοποιεί δορυφόρους για τη μέτρηση του κλίματος του πλανήτη, των εδαφών, των πυρκαγιών και των καιρικών συνθηκών, όπως τους τυφώνες, αποτελεί επίσης ένα ισχυρό σημείο αμφισβήτησης, γράφει ο βρετανικός «Guardian».
Σημειώνεται ότι ο διαχειριστής του Οργανισμού Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) Σκοτ Προύιτ έχει αρνηθεί τα βασικά στοιχεία για την επιστήμη του κλίματος, ανασχημάτισε τις επιστημονικές ομάδες για να συμπεριλάβει περισσότερους εκπροσώπους της βιομηχανίας και εποπτεύει την απομάκρυνση των πληροφοριών για την κλιματική αλλαγή από την ιστοσελίδα του Οργανισμού για «αναθεώρηση» που διήρκεσε για περισσότερο από έναν χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.