Foreign policy: Μόνο ένα εθνικιστικό στρατιωτικό πραξικόπημα, μπορεί να επαναφέρει τη νόμιμη συνταγματική δημοκρατία στη Βενεζουέλα


“Ήρθε ο καιρός για ένα πραξικόπημα στη Βενεζουέλα”
Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου στο Foreign Policy, το οποίο υπογράφει ο Χοσέ Καρντένας, πρώην αξιωματούχος της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης, επί προεδρίας Τζορτζ Μπούς.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Το άρθρο είναι διανθισμένο με διάφορα διαμαντάκια. Αναφέρεται για παράδειγμα πως πρέπει όλοι να κατανοήσουμε, ότι “η κρίση στη Βενεζουέλα”, δε μπορεί να επιλυθεί με διάλογο ή διπλωματία. Και συμβαίνει αυτό, γιατί η κυβέρνηση του Μαδούρο, δεν είναι πρόθυμη να παραιτηθεί. Άλλωστε με ποιον άλλο τρόπο ξεκινάς μια διαπραγμάτευση, αν όχι ζητώντας εξαρχής από τον άλλον να παραιτηθεί από κάθε εξουσία.
Στη συνέχεια, διαβάζουμε πως πρέπει όλοι να παραδεχτούμε πως ο μοναδικός θεσμός που είναι ικανός να προκαλέσει μια πολιτική αλλαγή στη Βενεζουέλα, είναι ο στρατός. Για την ακρίβεια, μόνο οι εθνικιστές του στρατού, μπορούν να επαναφέρουν μία νόμιμη συνταγματική δημοκρατία. Όπως άλλωστε κάνουν όλες οι στρατιωτικές δικτατορίες στον κόσμο. Επαναφέρουν τη δημοκρατία.
Συνεχίζοντας το άρθρο αναφέρει, πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της, είναι αυτοί που πρέπει να πείσουν τους εθνικιστές του στρατού, να προστατεύσουν τη συνταγματική νομιμότητα, ενώ κλείνει, αναγνωρίζοντας πως η κυβέρνηση Τραμπ, κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να απονομιμοποιήσει την κυβέρνηση της Βενεζουέλας.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά, που ακούγεται στο δημόσιο λόγο των ΗΠΑ, η πρόταση για την επιβολή στρατιωτικής δικτατορίας στη Βενεζουέλα. Πριν από 4 μήνες, γερουσιαστής της Φλόριντα, είχε γράψει το Twitter:
Ο κόσμος θα στήριζε τις Ένοπλες Δυνάμεις της Βενεζουέλας, αν αποφασίσουν να προστατεύσουν το λαό και να αποκαταστήσουν τη δημοκρατία, απομακρύνοντας έναν δικτάτορα
The world would support the Armed Forces in if they decide to protect the people & restore democracy by removing a dictator
Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας στρατιωτικής εισβολής στη Βενεζουέλα


President Trump: "We have many options for Venezuela, including a possible military option if necessary"

Οι ΗΠΑ, παραδοσιακά αισθάνονται άνετα στο να στηρίζουν δικτατορικά καθεστώτα, ενώ όσον αφορά τη Λατινική Αμερική, από το 1975 τρέχανε την επιχείρηση με την ονομασία “Κόνδορας“, που στόχο είχε τις δολοφονίες πολιτικών αντιπάλων, των δικτατοριών που είχαν εγκαταστήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.