Με απόφαση Καμίνη «παρέδωσαν» και το Α’ Νεκροταφείο στους Γερμανούς (DOCUMENTA 14)



Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ EVENT ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΙ ΨΙΘΥΡΟΥΣ ΚΑΙ ΗΧΟΥΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΑΤΑ
Θυσιάζουν τα πάντα στο βωμό της τέχνης χωρίς ίχνος σεβασμού στα ιερά και στα όσια αυτού του τόπου.


Του Σπύρου Πάνου

Ο λόγος για τον δήμαρχο κ. Γιώργο Καμίνη ο οποίος στο πλαίσιο της Γερμανικής έκθεσης «Documenta14» θα επιτρέψει την αναπαραγωγή ψιθύρων μέσα στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών!

Ναι, καλά διαβάσατε.

Η συγκεκριμένη δράση φέρει τον γενικό τίτλο «Campaign» (εκστρατεία ψιθύρων) και αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων αφού έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ελληνικά έθιμα που επιβάλλουν απόλυτη ησυχία και κατάνυξη σε χώρους όπως τα κοιμητήρια.

Είναι προφανές ότι ο κατά τα άλλα «μοντέρνος» δήμαρχος κ. Καμίνης, μάλλον... δεν έχει το Θεό του, αφού για τους επόμενους τρεις μήνες η ιερότητα και η επιβαλόμενη ησυχία στο παλαιότερο και ιστορικότερο κοιμητήριο της πρωτεύουσας θα διαταραχθεί από ήχους και ψιθυριστές ιστορίες που θα ακούγονται από ηχεία στο χώρο του νεκροταφείου!

Με πρόταση του Δημάρχου, το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων ενέκρινε την δωρεάν (!) παραχώρηση του Α’ κοιμητηρίου στην «Documenta14» για την παρουσίαση του έργου «Campaign» (εκστρατεία ψιθύρων) από τον θεατρικό καλλιτέχνη Pope. L.

Ο τελευταίος θα εντάξει το συγκεκριμένο δρώμενο στον κορμό των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων της «Documenta14» σε διάφορους δημοσίους και άλλους αρχαιολογικούς χώρους της Αθηνάς. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη έκθεση χρηματοδοτείται από κρατικούς και ιδιωτικούς Γερμανικούς στον σύνολο τους πόρους.

Η «Documenta» (Ντοκουμέντα) είναι μια διεθνής καλλιτεχνική έκθεση που διοργανώνεται κάθε 5 χρόνια στο Κάσσελ της Γερμανίας. Η διοργάνωση ξεκίνησε το 1955 με πρωτοβουλία του καλλιτέχνη Άρνολντ Μπόντε (Arnold Bode). Παράλληλα με την Μπιενάλε της Βενετίας είναι μια από δυο μεγάλες εκθέσεις τέχνης στην Ευρώπη. Η Ντοκουμέντα έχει τις ρίζες τις στην μεταπολεμική Γερμανία.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Όμως είναι άλλο πράγμα η τέχνη και άλλο πράγμα τα όρια της τέχνης και το κατά πόσον αυτά μπορεί να έρθουν σε σύγκρουση με τις πολιτισμικές αξίες του κάθε τόπου.

Έτσι επισκέπτες αλλά και πενθούντες συγγενείς των νεκρών δεν θα πρέπει να ξανφιάζονται ακούγοντας για ώρες ήχους αλλά και ηχογραφημένες απαγγελίες από σύγχρονης υψηλής τεχνολογίας ηχεία, mp3 κτλ.

Η συγκεκριμένη performance θα λαμβάνει χώρα καθημερινά και για ώρες καθώς συμφωνά με την απόφαση, η μετάδοση του ηχητικού υλικού, τις καθημερινές μέρες θα είναι από τις 17:00 έως 20:00,το Σάββατο από τις 15:00 έως τις 20:00 και την Κυριακή (ναι ακόμα και την Κυριακή) το ωράριο διευρύνεται από τις 14:00 έως και τις 20:00.

Σίγουρα αποτελεί μια πρωτοφανή για τα Ελληνικά ήθη απόφαση του δημάρχου Αθηναίων που, αν μη τι άλλο, δείχνει να μην έχει ούτε ιερό ούτε όσιο...

Αναμένεται, σε κάθε περίπτωση, η αντίδραση όσων επισκεπτών και βαρυπενθούντων συγγενών θα βρεθούν στον χώρο του Α’ Κοιμητηρίου μέχρι τον Ιούλιο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.