Ολική ανατροπή -Το 2016 έκλεισε με ύφεση


Tου Γιώργου Παππού

Στη χειρότερη δυνατή συγκυρία, τα νεότερα στοιχεία για το ΑΕΠ του 2016 έρχονται για να αφοπλίσουν την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, που επιχειρεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα με το ΔΝΤ.


Τα αναθεωρημένα στοιχεία είναι αναμφίβολα μια ψυχρολουσία. Το τέταρτο τρίμηνο του 2016, σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, ήταν αρνητικό κατά 1,2%, αντί 0,4%, που ήταν η αρχική εκτίμηση, αλλά το χειρότερο όλων είναι ότι σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2015 δεν ήταν θετικό κατά 0,3%, όπως αρχικά εκτίμησε η ΕΛΣΤΑΤ, αλλά αρνητικό κατά 1,1%! Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι το 2016 δεν έκλεισε με ανάκαμψη, όπως αρχικά υπολογιζόταν, αλλά με οριακή ύφεση 0,05%.

Το αποτέλεσμα αυτό δυσχεραίνει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για δύο λόγους: Αφενός, αδυνατίζει τα τεχνικά επιχειρήματα για το θετικό αντίκτυπο μέτρων και μακροοικονομικών επιδόσεων στις επόμενες χρονιές. Αφετέρου, δίνει το «πάτημα» στο ΔΝΤ να συνεχίσει να αμφισβητεί όλες τις προσωρινές εκτιμήσεις για τις επιδόσεις της Ελλάδας, διατηρώντας επί της ουσίας επιφυλάξεις για τη μεθοδολογία της Eurostat. 

Η εξέλιξη καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την προσδοκώμενη αναθεώρηση των προβλέψεων του Ταμείου για το κενό του 2019 και ως εκ τούτου τα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ δύσκολα θα φύγουν από το τραπέζι. Επιπλέον, η αναθεώρηση του ΑΕΠ δημιουργεί προβλήματα και στη συζήτηση για το πώς και πότε θα είναι δυνατή η ενεργοποίηση των αντίμετρων, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει για έναν μηχανισμό που θα βασίζεται στις προβλέψεις και όχι στην εκ των υστέρων επικύρωση των δημοσιονομικών επιδόσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.