ΣΧΕΔΙΑ.... εκμετάλλευσης αστέγων


Γράφει η Θεωνη Καπλανιδου

Σίγουρα θα έχετε δει τη διαφήμιση που σας καλεί να αγοράσετε έντυπο το οποίο πωλούν άστεγοι, ενημερώνοντάς σας μάλιστα ότι οι "πωλητές" θα λάβουν το μισό του αντιτίμου, κι εσείς θα έχετε συμβάλλει με αυτόν τον τρόπο στο να βοηθήσετε έναν άστεγο.


Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, διαπίστωσα ότι το παραπάνω ανατριχιαστικό concept δεν είναι καινούριο, ούτε είδος εδώδιμον. Έρχεται από την Ευρώπη, ως μια "κίνηση στήριξης" των ευπαθών ομάδων και "ανάδειξης των προβλημάτων" τους μέσω των λεγόμενων «Περιοδικών Δρόμου» πωλητές των οποίων θα είναι άστεγοι, οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο θα κερδίζουν ένα μικρό ποσό.

Συχνά τέτοιες πρωτοβουλίες ξεκινούν από διάφορες ΜΚΟ που δραστηριοπούνται σε κοινωνικούς τομείς. Μια τέτοια ΜΚΟ εκδίδει και την Ελλάδα πλέον το έντυπο "Σχεδία", διανέμοντάς το με αυτόν τον τρόπο.

Όπως διαβάζουμε στο άρθρο, καθαρά με όρους αγοράς, ο άστεγος - που "θέλει να αλλάξει τη ζωή του προς το καλύτερο" (sic !) - παρακολουθεί "εκπαίδευση" και στη συνέχεια λαμβάνει δωρεάν 10 έντυπα, τα οποία αφού τα πουλήσει και καρπωθεί το μισό του αντιτίμου, θα έχει βγάλει το αρχικό του κεφάλαιο (sic), το οποίο στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσει για να αγοράσει κι άλλα έντυπα, στο μισό της αξίας τους. Θα τα πουλήσει διπλάσια, θα καρπωθεί το μισό, θα αγοράσει νέα, και ούτω καθ' εξής. Παράλληλα, - ως πωλητής - θα έχει δικαίωμα πρόσβασης στις υπόλοιπες υπηρεσίες που παρέχονται από την ΜΚΟ (υποθέτω κάποιο γεύμα, κλπ, αν και πουθενά δεν είναι σαφές τι παρέχει η ΜΚΟ, πέρα από το φαντεζί αναγνωριστικό γιλέκο).

Η εκμετάλλευση της φτώχειας και της εξαθλίωσης πολλές τέχνες κατεργάζεται. Είναι εμφανές ότι μια τέτοια “δράση” ουδόλως στοχεύει σε κάποια ουσιαστική βοήθεια των αστέγων, των εξαθλιωμένων, αυτών που όχι η ζωή αλλά το οικονομικό σύστημα και οι εκμεταλλευτικές σχέσεις παραγωγής, πέταξαν στο περιθώριο. Το αντίθετο! Πατώντας πάνω στην ανάγκη και την απελπησία αυτών των ανθρώπων, βρίσκει μια εύκολη ομάδα “εργαζομένων” - εξυπηρετητών του κάθε εμπόρου που θέλει να προωθήσει ένα προϊόν (εδώ το έντυπο ποικίλλης ύλης), καθώς επίσης και τη “μαγιά” που θα φουσκώσει το ζυμάρι των διαφόρων επιχορηγήσεων στις ΜΚΟ, που θέλουν να πραγματοποιήσουν αυτό το “θεάρεστο” έργο.

Και το κακό δε σταματά εδώ. Η δράση αυτή, πολύ έντεχνα αλήθεια, πατά και πάνω στο φιλότιμο των πιθανών αγοραστών του προϊόντος, σε ένα target group που νιώθει ότι θέλει να προσφέρει βοήθεια, να κάνει το κοινωνικό του χρέος και, γιατί όχι, να αγοράσει το συγκεκριμένο προϊόν πιστεύοντας ότι έτσι βοηθά έναν άστεγο.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη παραπλάνηση από αυτό. Όχι μόνο δεν πρόκειται μ’ αυτόν τον τρόπο να καλλυτερεύσει η ζωή του αστέγου, αλλά συντηρούνται - τόσο στη συνείδηση της κοινωνίας όσο και στην πράξη - όλοι αυτοί που επιτήδειοι, που το ίδιο το σύστημα τους γεννά και τους επιχορηγεί γιατί τους έχει ανάγκη. Τους έχει ανάγκη για συσκότιση όσον αφορά στα πραγματικά αίτια του προβλήματος που διατείνονται ότι “λύνουν”. Τους έχει ανάγκη και για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης όσον αφορά στη δράση της ενάντια στο πρόβλημα, με το να διοχετεύεται αυτή η δράση σε ανώδυνες πρακτικές, σε επιφανειακές ενέργειες, σε περιστασιακές εκδηλώσεις φιλανθρωπίας. Κυρίως σε μια εντελώς εσφαλμένη, εντελώς πλασματική - και άρα εντελώς αναποτελεσματική - συμμετοχική διαδικασία για μείζοντα κοινωνικά θέματα.

Η φτώχεια δεν είναι φυσική θεομηνία, ούτε έκτακτη ανάγκη, ούτε κάτι περιστασιακό. Την φτώχεια κάτι την προκαλεί, υπάρχει μια αιτία που δημιουργεί φτωχούς (και πλούσιους). Και εξαιρετικά σπάνια, η αιτία αυτή είναι η .... τεμπελιά ή ή κακή εκτίμηση ή το “μυαλό το κλούβιο” του ανθρώπου. Η φτώχεια - παγκοσμίως - γεννάται από την εκμετάλλευση και τη συσσώρευση των κεδρών στα χέρια λίγων. Η φτώχεια - παγκοσμίως - εξαπλώνεται σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, με την ακόμη πιο άγρια εκμετάλλευση και τις πολιτικές των αστικών κυβερνήσεων που σπέρνουν λιτότητα. Η φτώχεια δεν εξαλλείφεται με φιλανθρωπία, ούτε με υπογραφές σε ψηφίσματα, ούτε με διάφορα “παυσίπονα”, τύπου δράσης ΜΚΟ, συχνά δε ....“ληγμένα”!

Η καταπολέμηση της φτώχειας είναι πολιτική θέση και απαιτεί πολιτική δράση. Πολιτική δράση στοχευμένη ταξικά από την ίδια την κοινωνία. Αυτή τη συντεταγμένη και ορμητική ταξική διεκδίκηση που την τρέμει το σύστημα και προσπαθεί να σβήσει τις όποιες σπίθες γέννησής της με συνθήματα τύπου “σώσε κι εσύ έναν άστεγο” και με διάφορα άλλα ευφάνταστα τεχνάσματα απορποσανατολισμού, συγκάλυψης, απολιτικοποίησης, αφαίρεσης του ταξικού προσήμου στη συνείδηση της κοινωνίας.

Θέλει μεγάλη προσοχή που θα “ακουμπήσουμε” τις ευαισθησίες μας (ακόμη και τις γνήσιες), την απογοήτευσή μας ή τις ελπίδες μας, την οργή μας ή την αγανάκτισή μας, τα οράματά μας για έναν καλύτερο κόσμο. Θέλει μεγάλη προσοχή στην επιλογή του τι θα στηρίξουμε με τη στάση μας, ενεργή ή αδρανή, τι θα επιλέξουμε να διαιωνίσουμε ή τι θα ανατρέψουμε.

Υ.Γ. Η εν λόγω ΜΚΟ ονομάζεται «ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΜΚΟ» (και όχι ΔΙΓΕΝΗΣ, που αναφέρεται στο άρθρο της iefimerida). Υποστηρίζεται με δωρεές συμπεριλαμβανομένου του πανταχού παρόν Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Ιδρύματος Λάτση.
Το προφίλ της: http://www.shedia.gr/about-us/

Άλλες πηγές:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.