Τί έγραψε ο Εισαγγελέας Άγκυρας για το πραξικόπημα του 2016

 


Γράφει η Νεφέλη Λυγερού

Ο Ερντογάν δεν χάνει ευκαιρία να κατηγορεί την οργάνωση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, το αποκαλούμενο FETO ή και “παράλληλο κράτος”, ότι ήταν πίσω από την απόπειρα του στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2016. Μπορεί να υπήρχαν υποψίες, αλλά για πρώτη φορά πριν τρία χρόνια προέκυψε διάψευση από επίσημο έγγραφο το οποίο υπογράφει ο τότε Γενικός Εισαγγελέας Άγκυρας. Το έγγραφο έχει ως θέμα τα γεγονότα εκείνης της δραματικής νύχτας πριν έξι χρόνια.

Αυτό το επίσημο έγγραφο ενισχύει τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν ότι ο στενός πυρήνας του καθεστώτος Ερντογάν γνώριζε καιρό νωρίτερα τα σχέδια για την ανατροπή του. Ωστόσο, τα άφησε να εξελιχθούν για να τα εκμεταλλευτεί πολιτικά, προκειμένου να εξουδετερώσει κάθε είδους αντιφρονούντες και με την αλλαγή του Συντάγματος, ο ίδιος να μετατραπεί σε παντοδύναμο “σουλτάνο”.

Το –στηριζόμενο στο έγγραφο που υπογράφει ο Εισαγγελέας Άγκυρας– άρθρο Τούρκου αντιπολιτευόμενου εξόριστου δημοσιογράφου υποστηρίζει πως το πραξικόπημα ήταν κατευθυνόμενο από τον ίδιο τον Ερντογάν. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όσο περισσότερος χρόνος περνάει… τόσο πιο σαφές γίνεται ότι η τουρκική ηγεσία υπό τον πρόεδρο Ερντογάν γνώριζε για τα σχέδια πραξικοπήματος, ότι τα άφησε να εξελιχθούν και, πιθανότατα, τα κατηύθυνε. Εκρήξεις βομβών που δεν έγιναν ποτέ, νεκροί σε ένοπλες συγκρούσεις που δεν υπήρξαν ποτέ. Το πρωτόκολλο της εισαγγελίας που δημοσιεύθηκε τώρα –η γνησιότητά δεν αμφισβητείται– είναι ένα έγγραφο, το οποίο δεν θα μπορούσαν να συντάξουν καλύτερα ούτε οι θιασώτες των θεωριών συνωμοσίας.

»Το πρωτόκολλο φέρνει στο φως τα έργα και τις ημέρες του νέου “βαθέος κράτους” στην Τουρκία. Πρόκειται για όλους εκείνους τους ισλαμιστικούς-εθνικιστικούς κύκλους στην κυβέρνηση και στη Δικαιοσύνη που “έκαναν προφανώς όλα εκείνα για τα οποία κατηγορούν τους αντιπάλους τους: μετέτρεψαν ένα στρατιωτικό σε πολιτικό πραξικόπημα για να αφανίσουν τους εχθρούς τους”».

Εντύπωση προκαλεί πως το συγκεκριμένο έγγραφο εντοπίστηκε από τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο στα επίσημα δικαστικά έγγραφα. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, ο χρόνος δημοσίευσης δεν είναι τυχαίος. Τη δημοσίευσή του είχαν εγκρίνει δυτικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες το γνώριζαν και είχαν υποδείξει την ύπαρξή του, με σκοπό να ασκήσουν πίεση στον Τούρκο πρόεδρο.

Αμερικανικός δάκτυλος

Δεν είναι, άλλωστε, μυστικό πως οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας συνεχίζουν να βρίσκονται σε κρίση, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει για να γεφυρωθεί το χάσμα. Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει ανταποκριθεί στις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να επιστρέψει η Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο, κόβοντας τις στενές σχέσεις που έχει αναπτύξει με τη Μόσχα, ειδικά μετά τη ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η αρνητική στάση του Ταγίπ Ερντογάν πηγάζει από την πεποίθησή του ότι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος υπήρχε αμερικανικός δάκτυλος. Για τον λόγο αυτό, στη συνέχεια προέβη σε συμπληρωματικές μαζικές εκκαθαρίσεις σε όλο το εύρος των κρατικών μηχανισμών και όχι μόνο. Παράλληλα, έχει ενεργοποιήσει παραστρατιωτικές ομάδες, οι οποίες συχνά λειτουργούν ανεξέλεγκτα εις βάρος πολιτών.

Τους φόβους του Ταγίπ Ερντογάν τροφοδοτούν και ενισχύουν δημοσιεύματα αμερικάνικων ΜΜΕ που κάνουν λόγο για το «δύσκολο μέλλον του Ερντογάν» και «την επόμενη ημέρα χωρίς τον Ερντογάν». Ας σημειωθεί ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, πριν ακριβώς έξι χρόνια, είχε πραγματοποιηθεί πογκρόμ συλλήψεων, το οποίο με μικρότερη ένταση συνεχίζεται μέχρι τώρα, έστω και με μειούμενη πλέον ένταση.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι η ποινή που επεβλήθη σ’ έναν 75χρονο Τούρκο, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για “εξύβριση του προέδρου”. Το έγκλημά του ήταν ότι είχε εκφράσει σε καφενείο την άποψη ότι ο Ερντογάν οφείλει να είναι πιο σπλαχνικός με τον λαό του. Ο 75χρονος καταδικάστηκε να διαβάζει επί 24 ώρες βιβλία, όπως το Κοράνι, η επίσημη βιογραφία του Ταγίπ Ερντογάν αλλά και μία καταγραφή για τις βραδινές ώρες της 15ης Ιουλίου και τις πρώτες πρωινές της 16ης Ιουλίου του 2016, όπως την έγραψε ένας ιστορικός, που ανήκει στον κύκλο του Τούρκου προέδρου.

Περιστατικά σαν αυτό απασχολούν καθημερινά τα τουρκικά δικαστήρια και βέβαια καταδεικνύουν την ποιότητα του “δημοκρατικού” πολιτεύματος και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Παρ’ όλα αυτά δεν είναι τόσο η διολίσθηση σε αυταρχικές-αντιδημοκρατικές πρακτικές που απειλεί να διώξει τον Ταγίπ Ερντογάν από την εξουσία. Εάν κινδυνεύει στις προεδρικές εκλογές του 2023 κινδυνεύει, επειδή η οικονομική κρίση πλήττει σκληρά τις λαϊκές τάξεις στην Τουρκία, οι οποίες είναι αυτές που κυρίως τον ψηφίζουν.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.