Πετρέλαιο: Το δυστοπικό σενάριο της JPMorgan – «Βλέπει» εκτόξευση τιμών αν η Ρωσία μειώσει την παραγωγή

 


Αναλυτές της JPMorgan προβλέπουν εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου μέχρι και στα 380 δολάρια το βαρέλι, σε περίπτωση που οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ εξωθήσουν τη Ρωσία σε περικοπές της παραγωγής αργού σε μια κίνηση αντιποίνων.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η ομάδα των επτά πλουσιότερων κρατών του πλανήτη, επεξεργάζεται έναν περίπλοκο μηχανισμό για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου ώστε να ασκήσει πίεση στην πολεμική μηχανή του Πούτιν στην Ουκρανία.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως η Ρωσία λόγω της ισχυρής δημοσιονομικής της θέσης, μπορεί να περικόψει την ημερήσια παραγωγή αργού κατά πέντε εκατομμύρια βαρέλια, χωρίς να πληγεί υπερβολικά η οικονομία της, προειδοποίησαν αναλυτές της JPMorgan σε σημείωμα προς τους πελάτες της.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα μιας τέτοιας κίνησης της Ρωσίας θα μπορούσαν να είναι καταστροφικά για μεγάλο μέρος του κόσμου. Μια περικοπή τριών εκατ. βαρελιών στην ημερήσια παραγωγή θα ωθούσε τις τιμές αναφοράς του αργού πετρελαίου στο Λονδίνο στα 190 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο χειρότερο σενάριο μιας περικοπής της παραγωγής κατά πέντε εκατομμύρια, θα μπορούσε να σημάνει εκτόξευση της τιμής στα 380 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με τους αναλυτές της JPMorgan.

«Ο προφανέστερος και πιθανότερος κίνδυνος από την επιβολή ενός πλαφόν είναι ότι η Ρωσία ίσως επιλέξει να μην το αποδεχθεί και αντίθετα να αντεπιτεθεί μειώνοντας τις εξαγωγές» πετρελαίου, ανέφεραν στο σημείωμά τους οι αναλυτές. «Είναι πιθανό ότι η [ρωσική] κυβέρνηση θα μπορούσε να εκδικηθεί μειώνοντας την παραγωγή ώστε να προκαλέσει πόνο στη Δύση. Η στενότητα της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου είναι με το μέρος της Ρωσίας».

από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.