Αφροδίτη, η πύρινη αδερφή της Γης.



 Ο πλανήτης Αφροδίτη ανήκει στο Γαλαξία μας και είναι ο δεύτερος σε απόσταση από τον Ήλιο στο ηλιακό μας σύστημα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας η Αφροδίτη αποτελεί το πιο λαμπρό αντικείμενο στον νυκτερινό ουρανό, μετά από τη Σελήνη. Οι άνθρωποι της έχουμε δώσει επίσης την ονομασία Αυγερινός ή Αποσπερίτης. Το μέγεθος της είναι παρόμοιο με το μέγεθος της Γης (οριακά μικρότερη), αλλά πολύ διαφορετική σε φυσικά χαρακτηριστικά, καθώς καλύπτεται από πυκνά νέφη διοξειδίου του άνθρακα και διοξειδίου του θείου.

Η πίεση και η θερμοκρασία στην επιφάνεια της είναι πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της Γης. Παρόλα αυτά, αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν ονομάσει την Αφροδίτη ως «αδελφή της Γης», κάτι το οποίο έχει συμβεί χάρη στην ομοιότητα στο μέγεθός της με τη Γη.

Ας δούμε τώρα τα φυσικά χαρακτηριστικά του πλανήτη:

Όπως προαναφέραμε οι συνθήκες στην επιφάνεια της Αφροδίτης διαφέρουν σημαντικά από αυτές της Γης, λόγω της εξαιρετικά πυκνής ατμόσφαιράς της και της σύστασής της.

Η σύσταση της Αφροδίτης μπορούμε να πούμε ότι είναι παρόμοια με αυτή της Γης. Η επιφάνειά της έχει πάρα πολλά (πάνω από 1.600) ηφαίστεια, ηφαιστειακούς κρατήρες, όρη και πεδιάδες λάβας. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η Αφροδίτη είναι σήμερα γεωλογικά ενεργή. Η δραστηριότητα των ηφαιστείων της Αφροδίτης έχει τερματιστεί εδώ και 500 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με τις ενδείξεις. Δεν υπάρχει επίσης ούτε τεκτονική δραστηριότητα.

Η ατμοσφαιρική πίεση στην επιφάνεια της Αφροδίτης είναι ίση με 92 ατμόσφαιρες με αποτέλεσμα μία τόσο έντονη και πυκνή ατμόσφαιρα να προκαλεί έντονη διάθλαση στο ηλιακό φως. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως αν κάποιος άνθρωπος είχε τη δυνατότητα να σταθεί στην επιφάνεια της Αφροδίτης, τότε θα παρατηρούσε λόγω αυτού του φαινομένου όλα τα αντικείμενα να βρίσκονται καμπυλωμένα.

Η θερμοκρασία του πλανήτη εξαιτίας της πυκνής αυτής ατμόσφαιρας και σε συνδυασμό με το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι σε υψηλή μέση θερμοκρασία, που την διατηρεί σταθερά στους 460 oC (ικανή θερμοκρασία για να λιώσει ένα κομμάτι μόλυβδο), υψηλότερη ακόμα και από τον πλησιέστερο στον Ήλιο πλανήτη, τον Ερμή.

Η περίοδος περιστροφής γύρω από τον άξονά της (η «ημέρα» της Αφροδίτης) διαρκεί 243 γήινες ημέρες, με διαφορά ότι διαθέτει την πιο αργή περιστροφή μεταξύ των 8 μεγάλων πλανητών του Ηλιακού Συστήματος. Επίσης η Αφροδίτη περιστρέφεται αντίστροφα από τη Γη, δηλαδή από τη Δύση προς την Ανατολή. Το ένα ημισφαίριο της ζει στο σκοτάδι για 58 γήινες ημέρες, ενώ το άλλο αντίστοιχα δέχεται όλη την ηλιακή ενέργεια επί 58 γήινες ημέρες . Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση σφοδρών ανέμων, οι οποίοι σε συνδυασμό με το φαινόμενο του θερμοκηπίου και της πυκνής ατμόσφαιρας διατηρούν σταθερή τη θερμοκρασία μεταξύ των δύο ημισφαίριων της.

Επίσης η Αφροδίτη καθώς και ο Ερμής δεν διαθέτουν κανένα φυσικό δορυφόρο, ότι είναι δηλαδή η Σελήνη για τη Γη μας.

Η θέση της Αφροδίτη στον ουρανό:

Η Αφροδίτη είναι ορατή με γυμνό μάτι από τη Γη. Μπορεί κανείς να τη δει είτε νωρίς το πρωί, πριν την ανατολή του Ηλίου, ή λίγο μετά τη δύση του Ηλίου. Το επίπεδο της τροχιάς της Αφροδίτης γύρω από τον Ήλιο είναι σχεδόν ίδιο με αυτό της Γης  έτσι, παρατηρούνται από τη Γη διαβάσεις της Αφροδίτης μπροστά από τον ηλιακό δίσκο. Αυτές συμβαίνουν κάθε 120 έτη, σε ζευγάρια δυο διαβάσεων με διαφορά οκτώ χρόνων η μία από την άλλη. Εκτός από εντυπωσιακά φαινόμενα, όταν παρατηρούνται με τηλεσκόπιο, οι διαβάσεις της Αφροδίτης αποτέλεσαν και τη βάση για πολύ χρήσιμα αστρονομικά πειράματα, καθώς επέτρεψαν τη μέτρηση της απόστασης της Γης από τον Ήλιο με σχετικά μεγάλη ακρίβεια.

Η εξερεύνηση του πλανήτη:

Η Αφροδίτη είναι ο πιο εύκολα προσεγγίσιμος πλανήτης του ηλιακού συστήματος για αποστολές από τη Γη· ένα ταξίδι έως αυτήν απαιτεί, με τη σημερινή τεχνολογία, λίγο λιγότερο από τέσσερις μήνες. Έτσι, υπήρξε στόχος πολλών μη επανδρωμένων εξερευνητικών διαστημικών αποστολών κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση, όμως το ενδιαφέρον ατόνησε κάπως, όταν διαπιστώθηκαν οι ακραίες συνθήκες που επικρατούν στην επιφάνειά της. Προηγουμένως, πιστευόταν ότι κάτω από τα πυκνά σύννεφα μπορεί να υπήρχαν ωκεανοί και ενδεχομένως ζωή, κάτι εντελώς αντίθετο από αυτό που συμβαίνει πραγματικά. Το αποτέλεσμα είναι να παύσουν αυτές οι εικασίες που είχαν δημιουργηθεί πριν το 1960 και είχαν να κάνουν με την ύπαρξη ζωής στο πλανήτη.

Μέσω όλων αυτών που γνωρίζουμε γίνεται εύκολα κατανοητό πως η δίδυμη αδερφή της Γης μας, Αφροδίτη και ο πλανήτης που κατοικούμε, η Γη μόνο στο μέγεθος μοιάζουν τελικά.

από magikistigmi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.