Οι ΗΠΑ «θέλουν το κλουβί αλλά όχι το πουλί»

 


της Ντέμπορα Σαντάνα*

Χαιρετισμούς από το Πουέρτο Ρίκο στους φίλους και συντρόφους στο Resistance Festival. Ίσως θυμάστε ότι το 2016 οι ΗΠΑ μας επέβαλαν ένα Συμβούλιο Δημοσιονομικού Ελέγχου για να αποσπάσει χρήματα «με κάθε αναγκαίο μέσο» ώστε να πληρωθεί ένα δημόσιο χρέος στους πιστωτές-όρνια της Wall Street.

Αυτό το διορισμένο από τις ΗΠΑ συμβούλιο –γνωστό στο Πουέρτο Ρίκο ως «η Χούντα»– είναι εξουσιοδοτημένο να τροποποιεί τον δημόσιο προϋπολογισμό, να επιβάλλει αυξήσεις φόρων, να πωλεί δημόσια ακίνητα, να ιδιωτικοποιεί βασικές υπηρεσίες σε εταιρίες με έδρα κυρίως τις ΗΠΑ κ.ο.κ. Στην πράξη αυτό σημαίνει μείωση των κονδυλίων για τη δημόσια υγεία, την εκπαίδευση, την ενίσχυση των μικρών τοπικών επιχειρήσεων και την προσιτή στέγαση, σε σημείο που να απειλείται η βιωσιμότητα πολλών μικρών πόλεων.

Το πιο εξωφρενικό πρόσφατο παράδειγμα είναι η δημιουργία της αμερικανο-καναδικής κοινοπραξίας LUMA Energy, στην οποία ανατέθηκε η εκμετάλλευση της μεταφοράς και διανομής του (ακόμη δημόσιου) συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας του Πουέρτο Ρίκο. Αυτή η εταιρία αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει τους υπάρχοντες, έμπειρους εργαζόμενους, εκτός αν παραιτούνταν από τις θέσεις εργασίας τους στον δημόσιο τομέα. Στόχος ήταν να καταστραφεί το συνδικάτο εργαζομένων UTIER, το οποίο αποτελεί εδώ και καιρό αγκάθι για τις ελίτ. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι κάτοικοι του Πουέρτο Ρίκο υποφέρουν από συχνές διακοπές ρεύματος, σοβαρές ζημιές σε οικιακές συσκευές, και αυξανόμενες ζημιές σε γραμμές και υποσταθμούς.

Το πρόβλημα αυτό απειλεί όχι μόνο την οικονομία αλλά και την υγεία και την ασφάλεια. Για παράδειγμα, τα νοσοκομεία μένουν χωρίς ρεύμα για μια ολόκληρη ημέρα, ενώ οι εφεδρικές τους γεννήτριες έχουν υποστεί ζημιές από τις συνεχείς διακυμάνσεις της τάσης. Και δεν είχαμε ακόμη τυφώνα φέτος! Για όσους από εσάς θυμάστε πώς ο τυφώνας Maria κατέστρεψε το Πουέρτο Ρίκο το 2017, ο «τυφώνας» LUMA είναι πολύ χειρότερος… Στα ΜΜΕ ξεδιπλώνεται μια αδυσώπητη εκστρατεία για την ποινικοποίηση των διαδηλωτών, τη δαιμονοποίηση των εργαζομένων του δημόσιου τομέα και τον ισχυρισμό ότι η ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας ενέργειας και οποιασδήποτε άλλης δημόσιας υπηρεσίας είναι μονόδρομος. Παρ’ όλα αυτά, η LUMA είναι τόσο μισητή ώστε ο αγώνας αποκτά δυναμική.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η χορήγηση φορολογικών ελαφρύνσεων σε άτομα και εταιρίες από τις ΗΠΑ για να αγοράσουν ακίνητα στο Πουέρτο Ρίκο, τα οποία οι κερδοσκόποι μετατρέπουν σε τουριστικές κατοικίες AirBnB. Οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι στην υψηλή τεχνολογία και οι νέοι «κρυπτοπλούσιοι» προσπαθούν να δημιουργήσουν τις δικές τους αποικίες, με δικά τους σχολεία, υπηρεσίες, ακόμη και νοσοκομεία, ενώ οι Πορτορικανοί δεν έχουν πρόσβαση στην απαραίτητη ιατρική περίθαλψη. Πλέον είναι ορατή η απειλή να γίνουν πραγματικότητα τα λόγια του αθάνατου ηγέτη της ανεξαρτησίας μας Pedro Albizu Campos, ότι οι Αμερικανοί αποικιοκράτες «θέλουν το κλουβί αλλά όχι το πουλί» – θέλουν δηλαδή ένα Πουέρτο Ρίκο χωρίς Πορτορικανούς… Όμως στο Πουέρτο Ρίκο, παρ’ όλα τα εμπόδια, ο αγώνας συνεχίζεται!

Η Ντέμπορα Σαντάνα είναι πανεπιστημιακός και αγωνίστρια του κινήματος για την ανεξαρτησία του Πουέρτο Ρίκο από τις ΗΠΑ. Συμμετείχε στο Resistance Festival το 2016 και το 2017.

από edromos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.