Κρόνος, ο πιο εντυπωσιακός πλανήτης. Η ομορφιά του θα σε μαγέψει!!

 


Ο πλανήτης Κρόνος ανήκει στο γαλαξία μας και συγκεκριμένα στο Ηλιακό μας σύστημα. Είναι ο έκτος κατά σειρά πλανήτης σε απόσταση από τον Ήλιο και ο δεύτερος μεγαλύτερος πλανήτης, μετά από τον γίγαντα Δία και ανήκει και εκείνος στους γίγαντες αερίων. Το όνομά του προέρχεται από τον Κρόνο της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας και σχετίζεται με την λέξη χρόνος.

Λόγω της μεγάλης μάζας του Κρόνου και της μεγάλης βαρύτητας που τον διακατέχει, οι συνθήκες που παράγονται στον Κρόνο είναι ακραίες. Οι εσωτερικές πιέσεις και θερμοκρασίες είναι πέρα από οτιδήποτε μπορεί να αναπαραχθεί πειραματικά στη Γη. Ο Κρόνος διαθέτει εννέα δακτυλίους, οι οποίοι αποτελούνται από σωματίδια σκόνης και πάγου, κάνοντας τον αρκετά εντυπωσιακό. Επιπλέον, στο Κρόνο παράγονται ακραίες συνθήκες, με την ταχύτητα του ανέμου να έχει τη δυνατότητα να φτάσει τα 1.800 χλμ/ώρα, πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που συναντούμε ακόμα και στον Δία.

Για αιώνες τον θεωρούσαν τον τελευταίο (εξώτατο) πλανήτη του Ηλιακού συστήματος, καθώς είναι γνωστός από την αρχαιότητα. Τα περισσότερα που γνωρίζουμε για τον πλανήτη και τους δορυφόρους που υπάρχουν γύρω του, μας έγιναν γνωστά μόλις πριν λίγα χρόνια και συγκεκριμένα το κοντινό 1980-81, μέσω της εξερεύνησης τον Βόγιατζερ 1 και Βόγιατζερ 2. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα από το 2004 έως και το 2017, υπήρξε ένα διαστημικό όχημα( όχημα Κασσίνι) σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, το οποίο μας έδωσε τη δυνατότητα να τον εξερευνήσουμε διεξοδικά.

Σύμφωνα με τις ανακαλύψεις μας ο Κρόνος διαθέτει το συγκλονιστικό αριθμό των 83 δορυφόρων, οι οποίοι είναι σε διάφορα μεγέθη και βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, χωρίς να συνυπολογιστεί σε αυτούς και διάφοροι ακόμα μικροί δορυφόροι και έλικες, που αριθμός τους μας παραμένει ακόμα άγνωστος.

Ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Κρόνου, ο Τιτάνας, είναι ο μόνος δορυφόρος στο Ηλιακό σύστημα με πυκνή ατμόσφαιρα. Η μάζα του είναι μεγαλύτερη ακόμα και από τον πλανήτη Ερμή. Επιπλέον, θεωρείται ότι η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του δορυφόρου είναι περίπου στους -178oC και η ατμοσφαιρική πίεση είναι 60% μεγαλύτερη από αυτή της Γης. Επιπλέον, πιστεύεται ότι η ατμόσφαιρα του Τιτάνα μοιάζει πολύ σε μορφή με αυτή της Γης στα πρώτα στάδια δημιουργίας της, πριν εμφανιστεί δηλ. ζωή στον πλανήτη. Ο Τιτάνας όμως είναι πολύ μακρύτερα απ’ τον Ήλιο, κι έτσι οι χαμηλές θερμοκρασίες στην επιφάνειά του δεν επιτρέπουν την εμφάνιση κάποιας μορφής γήινης ζωής.

Ας επιστρέψουμε τώρα στον πλανήτη Κρόνο.

Υλικά χαρακτηριστικά και δομή

Ο Κρόνος, όπως προαναφέραμε ανήκει στους πλανήτες που χαρακτηρίζονται ως γίγαντες αερίων και αυτό συμβαίνει, διότι ως βασικό συστατικό του πλανήτη είναι το υδρογόνο και το ήλιο. Δεν διαθέτει καθορισμένη επιφάνεια, αν και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν λάβει χώρα, να διαθέτει στερεό πυρήνα, ο οποίος να αποτελείται από σίδερο, νικέλιο, πυρίτιο και διάφορες ενώσεις υδρογόνου.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί, πως όταν μιλάμε για τον πλανήτη Κρόνο, στην ουσία μιλάμε για ένα πλανήτη γίγαντα. Ο μεγαλύτερο πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος, ως γνωστόν είναι ο Δίας, ο οποίος έχει μάζα 318 φορές μεγαλύτερη τη μάζα της Γης, αυτό όμως δεν σημαίνει πως και ο Κρόνος δεν είναι ένας πραγματικά μεγάλος πλανήτης. Συγκεκριμένα ο Κρόνος έχει μάζα 95 φορές μεγαλύτερα από τη μάζα του πλανήτη στον οποίο κατοικούμε. Έχει ανακαλυφθεί μέσω ερευνών και μελετών πως η μάζα του πλανήτη Δία, μαζί με τη μάζα του Κρόνου αποτελούν ένα ποσοστό μεγαλύτερο της τάξης του90% (περίπου 92%), της μάζας ολόκληρου του Ηλιακού συστήματος. Οπότε γίνεται εύκολα κατανοητό ότι αναφερόμαστε σε έναν πραγματικά γιγάντιο πλανήτη.

Ας εισχωρήσουμε λίγο πιο βαθιά στο πλανήτη

Παρότι αποτελείται επί το πλείστο από υδρογόνο και ήλιο, η πλειονότητα της μάζας του Κρόνου δεν είναι σε αέρια φάση. Αυτό συμβαίνει διότι η θερμοκρασία, η πίεση και η πυκνότητα στο εσωτερικό του Κρόνου αυξάνονται προς την κατεύθυνση του πυρήνα, κάτι που κάνει το υδρογόνο μέταλλο στα βαθύτερα στρώματα. Σύμφωνα με όσες γνώσεις μπορούμε να έχουμε, ο Κρόνος τείνει να έχει έναν πυρήνα παρόμοιο με εκείνο του πλανήτη Δία, έναν μικρό βραχώδη πυρήνα περιβεβλημένο από υδρογόνο και ήλιο με ίχνη διαφόρων πτητικών ουσιών. Αυτός ο πυρήνας είναι παρόμοιος σε σύσταση με τη Γη, αλλά πυκνότερος.

Επιπλέον, ο Κρόνος έχει ένα εξαιρετικά καυτό εσωτερικό, το οποίο υπολογίζεται πως φτάνει σε τρομερά υψηλές θερμοκρασία ( περίπου11700°C) στον πυρήνα του, και ακτινοβολεί 2,5 φορές περισσότερη ενέργεια στο διάστημα από αυτή που λαμβάνει από τον Ήλιο.

Η ατμόσφαιρα του πλανήτη

Η εξωτερική ατμόσφαιρα του Κρόνου περιέχει κυρίως μόρια υδρογόνου ( σε ποσοστό περίπου 96,5%) και μόρια ηλίου σε χαμηλότερο ποσοστό ( περίπου 3,5% ). Επιπροσθέτως, πρέπει να αναφερθεί πως εκτός από τα δύο στοιχεία, υδρογόνο και ήλιο, έχουν βρεθεί στην ατμόσφαιρα του πλανήτη ίχνη από στοιχεία αμμωνίας, αιθανίου, προπάνιου και διάφορα άλλα.

Η περιστροφή των αερίων που σκεπάζουν τον πλανήτη δεν γίνεται ομοιόμορφα. Συγκεκριμένα η περιστροφή των περιοχών στον ισημερινό διαρκεί 10 ώρες και 14 λεπτά και αυτή των υπόλοιπων περιοχών 10 ώρες και 39 λεπτά, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του εξερευνητικού οχήματος Βόγιατζερ.

Οι δακτύλιοι του Κρόνου

Οι δακτύλιοι που παρατηρούνται στον πλανήτη, είναι αυτοί που κάνουν τον Κρόνο να δείχνει τόσο ξεχωριστός και εντυπωσιακός. Έγιναν γνωστοί στον άνθρωπο μέσω του Γαλιλαίου, περίπου το 1610μ.Χ, όμως ήταν ένα γεγονός που δεν μπόρεσε πότε ο ίδιο να το εξηγήσει, καθώς το φαινόμενο της “εξαφάνισης” των δακτυλίων, που συνέβαινε ανά περιόδους, λόγω του σημείου που γινόταν η παρατήρηση από τη Γη που είχε ως αποτέλεσμα να ”κρύβει” του δακτυλίους, τον οδήγησε σε ένα λανθάνων συμπέρασμα, ότι επρόκειτο για τρία σώματα.

Εξήγηση σε αυτό το φαινόμενο δόθηκε από τον Ολλανδό αστρονόμο Κρίστιαν Χόυχενς, το 1966 μ.Χ , που εξήγησε ότι οι δακτύλιοι έμοιαζαν να εξαφανίζονται κάθε φορά που το επίπεδο πάνω στο οποίο βρίσκονται συνέπιπτε με το επίπεδο της παρατήρησής τους από τη Γη. Ο Χόυχενς ήταν επίσης ο πρώτος που εισήγαγε την υπόθεση πως οι δακτύλιοι δεν ήταν όλα στερεά σώματα αλλά αποτελούνταν από μικρότερα σώματα σε περιστροφή γύρω από τον πλανήτη.

Οι δακτύλιοι χωρίζονται σε πολλές περιοχές με κενά ανάμεσά τους. Οι πιο εμφανείς ( σε πλάτος ) είναι και οι πιο φωτεινοί, ενώ αντίθετα οι δακτύλιοι που είναι λιγότερο εμφανείς, έχουν και μικρότερο πλάτος. Ο μεγαλύτερος σε πλάτος δακτύλιος του Κρόνου ανακαλύφθηκε το 2009 από το τηλεσκόπιο Spitzer της NASA. Η μέγιστη διάμετρός του είναι 20 φορές η διάμετρος του Κρόνου και είναι διάχυτος, καθώς αποτελείται κατά κύριο λόγο από σωματίδια σκόνης και πάγου, και δεν διακρίνεται στο ορατό φως

Η προέλευση των δακτυλίων δεν είναι πλήρως γνωστή. Πιστεύεται ότι δημιουργήθηκαν από μεγάλους δορυφόρους (φεγγάρια) που περιστρέφονταν γύρω από τον πλανήτη και θρυμματίστηκαν από την πρόσκρουσή τους με κομήτες και μετεωροειδείς. Κάτι τέτοιο όμως, δεν έχει αποδειχθεί με αποτέλεσμα να συνεχίζει να παραμένει μία άγνωστη πληροφορία για εμάς. . Η σύνθεση των δακτυλίων αφορά κυρίως σημαντικές ποσότητες πάγου νερού. Κομμάτια πάγου δείχνουν να περιστρέφονται μαζί με θραύσματα μετάλλων, κόκκους σκόνης και κομμάτια βράχων. Ακόμη έχει παρατηρηθεί ότι οι δακτύλιοι είναι σχετικά ασταθείς στην πυκνότητα και την περιστροφή τους, κι αυτό σημαίνει αφενός ότι δημιουργήθηκαν σχετικά «πρόσφατα» και αφετέρου ότι κάποια στιγμή θα διαλυθούν.

Συνοπτικά:

Αυτές ήταν οι βασικές πληροφορίες για το πλανήτη Κρόνο. Γνωρίζουμε ότι είναι ο έκτος κατά σειρά πλανήτης σε απόσταση από τον Ήλιο, ανήκει στο Ηλιακό σύστημα και αποτελεί έναν γίγαντα πλανήτη αερίων. Γνωρίζουμε ότι οι συνθήκες στην επιφάνεια του πλανήτη είναι εξαιρετικά ακραίες, με τεράστιες θερμοκρασίες και μεγάλη πίεση καθιστώντας την ύπαρξη γήινης ζωής αδύνατη. Παρόλο που δεν γνωρίζουμε τα πάντα για αυτό το γίγαντα, παραμένει εντυπωσιακός, επιβλητικός, καθώς και ξεχωριστός, χάρη στους πανέμορφους δακτύλους που τον περιβάλλουν, δημιουργώντας σε εμάς μία ξεχωριστή αίσθηση, κάπως εντυπωσιακή και μαγευτική.

από magikistigmi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.