«Ο Πάπας των ψυχών» έρχεται ξανά στην Ελλάδα

 


Γράφει ο Θεόδωρος Ανδρεάδης - Συγγελλάκης

Ο σημερινός Ποντίφικας είναι διαφορετικός από όλους τους προκατόχους του ● Συμπεριφέρεται σαν ένας απλός ιερέας, απεχθάνεται την υπερβολική πολυτέλεια που συνοδεύει συνήθως τη θέση του και παραμένει, στα 84 του χρόνια και από την κεφαλή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, δραστήριος πολέμιος της περιθωριοποίησης, από τις φαβέλες της Αργεντινής όπου μεγάλωσε ώς τη Λέσβο την οποία επισκέπτεται και πάλι για να εκθέσει τις ξενοφοβικές πολιτικές Ελλάδας και Ε.Ε.

O Πάπας Ιωάννης Παύλος o Δεύτερος, κατά γενική ομολογία, ήταν «ο Πάπας της παγκοσμιοποίησης». Ο Φραγκίσκος σήμερα είναι «ο Πάπας των ψυχών». Πρόκειται για έναν από τους απλούστερους και πιο άμεσους ποντίφικες που εξελέγησαν ποτέ από το κονκλάβιο των καρδινάλιων. Το κατάλαβαν όλοι από την πρώτη κιόλας ομιλία του προς τους πιστούς πριν από οχτώμισι χρόνια.

Διότι πέρα από τα λόγια και οι πράξεις έχουν πάντα μια ξεκάθαρη συμβολική σημασία. Μόλις εμφανίστηκε στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για να χαιρετήσει τους πιστούς, ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο έδειξε σε όλους ότι αντί για τον παραδοσιακό, χρυσό σταυρό των παπών, επέλεξε να φορά έναν απλό, σιδερένιο σταυρό και διεμήνυσε ότι θεωρεί τον εαυτό του -κατά κύριο λόγο- καθολικό επίσκοπο Ρώμης.

Μπορεί να μοιάζει λεπτομέρεια, αλλά δεν είναι έτσι: σημαίνει ότι δεν θεωρεί κύριας σημασίας το αλάθητο, τείνοντας πραγματική χείρα αδελφικής συνεργασίας και συμπόρευσης στους ορθόδοξους και στους υπόλοιπους χριστιανούς.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αργεντινή και κατά συνέπεια γνωρίζει πολύ καλά τη φτώχεια και την εξαθλίωση που συναντά κανείς στις παραγκουπόλεις όλου του κόσμου. Εχει χορέψει τανγκό και πριν χειροτονηθεί δούλεψε ως προσωπικό ασφαλείας στην είσοδο μαγαζιών του Μπουένος Αϊρες. Κάποιοι τον κατηγόρησαν για εγγύτητα με το δικτατορικό καθεστώς του Βιδέλα αλλά ο ίδιος το διέψευσε με έμφαση, ενώ δεν βρέθηκαν ποτέ αποδεικτικά στοιχεία ή αξιόπιστες μαρτυρίες εναντίον του.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι ο Πάπας αυτός ξέρει τι σημαίνει να ζεις στο περιθώριο. Και μια εικόνα, στην περίπτωση αυτή, συνοψίζει την όλη στάση του προς τους «τελευταίους και απομονωμένους». Στους δρόμους γύρω από τη βασιλική εκκλησία του Αγίου Πέτρου, αλλά και στην κεντρική οδό della Conciliazione -η οποία οδηγεί στον ναό- μπορεί να συναντήσει πολύ εύκολα κανείς άστεγους και ρακένδυτους, οι οποίοι κάτω από το μπαλκόνι ενός μεγάρου ή μέσα σε ένα παλιό αντίσκηνο προσπαθούν να προστατευτούν από τη βροχή και το κρύο.

Ο Φραγκίσκος έχει δώσει εντολή να μην τους πειράξει κανείς και να τους προσφέρουν όσο γίνεται ουσιαστικότερη βοήθεια. Δίπλα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου υπάρχουν καμπίνες με κλειστά ντους για να μπορούν να πλένονται και ένα πρώην ξενοδοχείο έχει μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής και σίτισης αστέγων. Εθελοντές κουρείς κόβουν τα μαλλιά όσων δεν μπορούν να διαθέσουν ούτε λίγα ευρώ για την «πολυτέλεια» αυτή. Δεν λείπουν οι κριτικές. Κάποιοι θεωρούν ότι ένα από τα ωραιότερα «σαλόνια» της πόλης έχει υποβαθμιστεί ανεπανόρθωτα, αλλά ο Φραγκίσκος δεν τους δίνει σημασία.

Δεν μας εκπλήσσει, δηλαδή, το ότι ο Πάπας Μπεργκόλιο εξέφρασε με έντονο τρόπο, και πάλι, την επιθυμία του να επισκεφθεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται στη Λέσβο. Οπως έκανε το 2016, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ο Φραγκίσκος θα επιστρέψει στη Μυτιλήνη για να υπογραμμίσει για ακόμα μία φορά ότι ο ίδιος απορρίπτει την κουλτούρα της περιθωριοποίησης - la cultura dello scarto. Οτι όποιος λέει ή θέλει να λέει ότι πιστεύει στον Θεό, πρέπει να ξέρει πως τον Θεό αυτόν τον συναντάμε σε κάθε μητέρα, παιδί, απελπισμένο νέο που προσπαθεί να φτάσει στην Ευρώπη. Σε όποιον προσπαθεί να αφήσει πίσω τους πολέμους, τους κατατρεγμούς, αλλά και την ακραία εξαθλίωση.

Ο Ποντίφικας, που ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Κύπρο και τη χώρα μας, είναι αδελφικός φίλος του Οικουμενικού Πατριάρχη και εμπνεύστηκε από τη διδαχή του για την εγκύκλιο «Laudato sii», η οποία έχει ως αντικείμενο την προστασία του περιβάλλοντος. Και θεωρεί φυσικά ότι η εποχή των αδικαιολόγητων διχασμών μεταξύ των χριστιανών έχει παρέλθει οριστικά.

Πάνω απ’ όλα, όμως, ο ογδοντατετράχρονος Φραγκίσκος πιστεύει ότι η θεωρία πρέπει πάντα να συνδέεται με την πράξη. Οτι η υψηλή θεολογία, ουσιαστικά, και η βαθιά θρησκευτική σοφία δεν μπορούν παρά να οδηγούν τον καθένα σε μια «ειλικρινή, χριστιανική συμπεριφορά».

Οι εχθροί του μέσα στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τον κατηγορούν για ασάφεια, αβαθή σκέψη και «υπερβολικά απλοϊκή» προσέγγιση. Πρόκειται κυρίως για υπερσυντηρητικούς κύκλους, οι οποίοι δεν μπορούν να αποδεχτούν ότι έχασαν μεγάλο μέρος από την επιρροή και εξουσία τους.

Οι πιστοί, όμως, στη μεγάλη τους πλειονότητα νιώθουν ότι με τον άμεσο και καθημερινό λόγο του ο Πάπας αυτός, που «ήρθε από πολύ μακριά», κατανοεί τα προβλήματα, τα άγχη, ακόμη και τους πειρασμούς που αντιμετωπίζουν στη ζωή τους.

Ενας Πάπας, που μοιάζει πολύ με απλό παπά, ο οποίος δεν αγαπά τα πολυτελή άμφια και θέλει να στέκεται πάντα στην ουσία, στον πυρήνα του κάθε ευαγγελικού κειμένου. Και ελπίζει, βέβαια, η Καθολική Εκκλησία να συνεχίσει να ακολουθεί την πορεία που ο ίδιος χάραξε και στις επόμενες δεκαετίες. Με την εκλογή του διαδόχου του, δηλαδή, την οποία ο Φραγκίσκος -στρατηγικά- φρόντισε ήδη να επηρεάσει με την επιλογή νέων καρδιναλίων.

Γιατί τoν επιλέξαμε

Γιατί εκτός από το ότι έρχεται τις προσεχείς ημέρες και πάλι στην Ελλάδα, έχει αποδείξει στα σχεδόν εννέα χρόνια της θητείας του ότι είναι ένας Ποντίφικας που νοιάζεται περισσότερο από τους προκατόχους του για τους φτωχούς, τους πρόσφυγες και τους κατατρεγμένους.

από efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.