ΠΟΙΟ «ΠΑΙΧΝΙΔΙ» παίζουν τα Σκόπια με την Συμφωνία των Πρεσπών...

 


Πραγματικά ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στα γειτονικά Σκόπια. Η αντίστροφη μέτρηση για την πτώση της κυβέρνησης Ζάεφ ξεκίνησε και τυπικά μετά το τελεσίγραφο του εθνικιστικού VMRO και όλα δείχνουν ότι είτε θα σχηματιστεί άλλη κυβέρνηση είτε θα διεξαχθούν εκλογές.


Τα γεγονότα επιβεβαιώνουν ότι ο ουσιαστικός λόγος αποχώρησης του Ζάεφ από την εξουσία δεν ήταν η συντριβή του κόμματός του στις δημοτικές εκλογές. Αυτό το χρησιμοποίησε ως πρόφαση διότι, όπως αποκάλυψε και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, η αιτία ήταν άλλη. Και είχε άμεση σχέση με το “τέλμα” στο οποίο έχουν περιέλθει οι ενταξιακές συνομιλίες για την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι φανερό ότι όποια μορφή κι αν πάρουν από σήμερα οι εξελίξεις στο κράτος αυτό, η πίεση που θα ασκηθεί προς τη Δύση για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες θα είναι τεράστια. Υπό την απειλή της επικράτησης των υπερεθνικιστών και των ακραίων και με την προβολή του κινδύνου “να γυρίσουμε προς τα πίσω”, είναι λίαν πιθανό ότι η “θυσία” του Ζάεφ -σκόπιμη ή μη- θα χρησιμοποιηθεί ώστε να καμφθούν εμπόδια και αντιρρήσεις για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και να προχωρήσει η ένταξη.

Με απλά λόγια, όλο αυτό το παιχνίδι τι σημαίνει; Πώς αποκωδικοποιείται; Η Ελλάδα, από την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους κ. Τσίπρα και Κοτζιά, προσέφερε ένα πολύτιμο δώρο και ένα ανεκτίμητης σημασίας εργαλείο στην ηγεσία των Σκοπίων, τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μια συμφωνία εντελώς ετεροβαρή για τα δικά μας εθνικά συμφέροντα, σε βαθμό μάλιστα που αγγίζει την προδοσία λόγω της παράδοσης του ονόματος της Μακεδονίας.

Αυτή λοιπόν τώρα τη Συμφωνία το γειτονικό κράτος την εκμεταλλεύεται για να προωθήσει κι άλλο τις επιδιώξεις του, είτε εκβιάζοντας για την είσοδο μετά το ΝΑΤΟ και στην ΕΕ είτε για να επιβάλει τον αλυτρωτισμό και δια της λεγόμενης “συνταγματικής ονομασίας” του.

Παρατηρούμε δηλαδή ότι ενώ η πρωτοβουλία των κινήσεων βρίσκεται πλήρως στην πλευρά των Σκοπιανών, η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε θεατή των εξελίξεων. Κι αφού πρώτα βάλαμε τα χέρια μας και ως χώρα βγάλαμε τα μάτια μας με αυτή τη Συμφωνία, αντί η κυβέρνηση της ΝΔ να αξιοποιήσει τις αλλεπάλληλες αφορμές παραβίασης της για να ζητήσει την ακύρωσή της, τώρα -εκτός τόπου και χρόνου- ιδροκοπά για την “πιστή εφαρμογή” της. Έστω και την ύστατη στιγμή ας αντιληφθούν ποιο είναι το εθνικό συμφέρον...

από www.dimokratia.gr, μέσω press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.