Καρδιοπαθείς: Η καθημερινή συνήθεια που παρατείνει το προσδόκιμο ζωής

 


«Όσο περισσότερη άσκηση, τόσο το καλύτερο» τόσο για τους υγιείς όσο και για τους ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας επιστημόνων από την Ολλανδία

Η μέτρια ή ακόμα και η έντονη άσκηση έχει την ιδιότητα να προλαμβάνει διάφορες ασθένειες αλλά και να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής. Πώς μπορούν όμως να επωφεληθούν όσοι πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα; Αυτό επιχείρησαν να διερευνήσουν ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Radboud στην Ολλανδία.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο PLOS Medicine και τα αποτελέσματά της υποδεικνύουν ότι ενώ μειώνεται ο κινδύνος του πρόωρου θανάτου στα υγιή άτομα όταν διατηρούν τα επίπεδα της φυσικής δραστηριότητας σε υψηλά επίπεδα, τα άτομα με κάποια καρδιαγγειακή νόσο δεν υπήρχε κάποιο ανώτατο όριο σωματικής δραστηριότητας πέραν του οποίου δεν υπήρχε άλλο όφελος.

Οι επιστήμονες, χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη μελέτη Lifelines, που αφορούσε σε 167.729 άτομα που διαμένουν στη Βόρεια Ολλανδία. Έκαναν μια σύγκριση μεταξύ της φυσικής δραστηριότητας και των σοβαρών καρδιαγγειακών συμβάντων καθώς και της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες σε τρεις διαφορετικές ομάδες ατόμων: σε υγιή άτομα, σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και σε άτομα με καρδιαγγειακή νόσο.

Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας μείωσε τον κίνδυνο θανάτου σε όλες τις ομάδες. Ωστόσο, τα οφέλη στην υγεία φάνηκε να υπερβαίνουν έναν ορισμένο όγκο σωματικής δραστηριότητας σε υγιή άτομα αλλά και σε άτομα με αυξημένους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.

Σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, οι ερευνητές δεν βρήκαν στοιχεία για ένα ανώτερο όριο σωματικής δραστηριότητας πάνω από το οποίο δεν υπάρχει περαιτέρω όφελος για την υγεία. Επομένως, όσο περισσότερο γυμναστείτε τόσο το καλύτερο για την καρδιά σας!

Ωστόσο, η μελέτη είχε τον περιορισμό ότι βασίστηκε σε δεδομένα που αναφέρθηκαν από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, επομένως απαιτείται περαιτέρω μελλοντική έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα αυτά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες «αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο θα πρέπει να ενθαρρύνονται να αθλούνται περισσότερο. Οι συστάσεις για τη σωματική δραστηριότητα θα πρέπει να δίνονται ανάλογα με τον ασθενή και τις ανάγκες του, ενώ θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν και η κατάσταση της καρδιαγγειακής υγείας του ατόμου».

Πηγή: ygeiamou

Photo By Pixabay

από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.