Στη μνήμη του Σεφέρη μία έκθεση και podcasts με απαγγελίες



 Γράφει η Παρή Σπίνου

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η έκθεση ζωγραφικής της Λήδας Κοντογιαννοπούλου «Το σπίτι της μνήμης», που οργανώνεται -εγκαινιάστηκε στις 20 Σεπτεμβρίου- από το Μουσείο Μπενάκη στην Πινακοθήκη Γκίκα για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Γιώργου Σεφέρη. Πρόκειται για 13 μεγάλα και μικρά έργα από το εσωτερικό του περίφημου σπιτιού της οδού Αγρας που αποτέλεσε την κατοικία του νομπελίστα ποιητή. Εργα που αποτυπώνουν ίχνη -αντικείμενα, έπιπλα, βιβλία, φωτογραφίες- του Γιώργου Σεφέρη και αναδίδουν την αύρα μιας μοναδικής εποχής και μιας ζωής γεμάτης πνευματικότητα, δημιουργία αλλά και συντροφικότητα κοντά στη σύζυγό του Μαρώ.

Εξαιρετική και η ιδέα των podcasts και σπάνιων ηχογραφήσεων που πλαισιώνουν την έκθεση, με αναγνώσεις ποιημάτων, δοκιμίων και μεταφράσεων του Σεφέρη από γνωστούς συγγραφείς, καλλιτέχνες, επιστήμονες, πανεπιστημιακούς. Η αρχή έγινε την περασμένη Δευτέρα με την ανάγνωση του ποιήματος του Γιώργου Σεφέρη «Επί Ασπαλάθων» από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία και εγκαινίασε την έκθεση.

Θα ακολουθήσουν, όπως διαβάζουμε στο Δελτίο Τύπου, αναγνώσεις από τους Νίκο Αλιβιζάτο, Μιχάλη Γκανά, Ζυράννα Ζατέλη, Σταύρο Ζουμπουλάκη, Παύλο Καλλιγά, Διονύση Καψάλη, Αννα Κοκκίνου, Γιώργο Μαγγίνη, Νίκο Παναγιωτόπουλο, Χρήστο Παπάζογλου κ.ά., καθώς και «άγνωστες» ηχογραφήσεις με τη φωνή του ποιητή που συνδέονται με σημαντικούς σταθμούς στη ζωή και το έργο του. Θα διατίθενται, ωστόσο, αποκλειστικά στα podcast της lifo.gr, καθώς αποτελεί τον επίσημο χορηγό επικοινωνίας του Μουσείου Μπενάκη.

Εύλογα, όμως, αυτό μας κάνει να αναρωτηθούμε: Γιατί γίνονται τέτοιες «αποκλειστικότητες» και «αποκλεισμοί»; Γιατί οι αναγνώσεις δεν παρουσιάζονται σε βίντεο στον χώρο της έκθεσης, -εμπλουτίζοντάς την και κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των επισκεπτών- ή ακόμα από το σάιτ του Μουσείου Μπενάκη ή έστω παράλληλα με το σάιτ της Lifo; Γιατί τέτοια σπάνια ντοκουμέντα να αποτελούν προνόμιο ενός ηλεκτρονικού μέσου ενημέρωσης, όσο μεγάλο κι αν είναι αυτό; Μήπως δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις πως ο επίσημος χορηγός επικοινωνίας έχει την «αποκλειστικότητα» των προσωπικοτήτων που συμμετέχουν στα podcasts, με προεξάρχουσα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Να σημειώσουμε πως η έκθεση στην οδό Κριεζώτου 3 θα διαρκέσει έως τις 8 Ιανουαρίου και περιλαμβάνει επίσης εσωτερικά των σπιτιών του ζωγράφου Παναγιώτη Τέτση και της γλύπτριας Ναταλίας Μελά. Την επιμελείται ο Νίκος Παΐσιος, ο Διονύσης Φωτόπουλος ανέλαβε τον σχεδιασμό της, ο Λάκης Παπαστάθης τη σκηνοθεσία της προβολής στον εκθεσιακό χώρο, ενώ συνοδεύεται από κατάλογο, διαλέξεις και ξεναγήσεις.

από efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.