Η αόρατη δωρεά των Σαουδαράβων πάει Βουλή



 Γράφει η Άντα Ψαρρά

Με ερώτησή τους 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζητούν την πλήρη διερεύνηση του θέματος με την κατάθεση δωρεάς προς την Ελλάδα 10 εκατ. δολαρίων από τη Σαουδική Αραβία σε τραπεζικό λογαριασμό στελέχους της ιδιωτικής εταιρείας PwC.

Λίγες μέρες μετά το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» («Δωρεές με απευθείας... κατάθεση», «Εφ.Συν.» 23.9.2021) για την -αποτυπωμένη σε μνημόνιο- αόρατη σαουδαραβική δωρεά των 10 εκατ. δολαρίων στο υπουργείο Υγείας, σε τραπεζικό λογαριασμό στελέχους της ιδιωτικής εταιρείας Price Waterhouse and Coopers, η κυβέρνηση εξακολουθεί να θεωρεί ότι η αμήχανη ανεπίσημη απάντηση την επόμενη ημέρα («Νέα ερωτήματα για την αόρατη δωρεά») αρκεί για να κλείσει το θέμα.

Η «Εφ.Συν.» δημοσίευσε ολόκληρη την ανοιχτή επιστολή του ε.τ. πρέσβη Ν. Βαμβουνάκη προς τον πρωθυπουργό, ενώ τα περισσότερα ΜΜΕ δεν την... είδαν παρά το ότι τους είχε αποσταλεί. Αντίθετα προτίμησαν όλοι να εξάρουν τις καλές επιχειρησιακές σχέσεις της Σ. Αραβίας με την Ελλάδα με τη σύμφωνη γνώμη και των ΗΠΑ, που μέσω της πρεσβείας τους στην Ελλάδα συγχαίρουν (στις 14.9) την αποστολή της ελληνικής πυροβολαρχίας PATRIOT στη Σαουδική Αραβία, αν και φαίνεται ότι μέχρι ώρας η ελληνική δύναμη δεν έφυγε ακόμα από την Ελλάδα.

Από την άλλη μεριά η εταιρεία PwC από την 1.12.2020 με απευθείας ανάθεση έχει αναλάβει το έργο: «Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα Αναλύσεων Δεδομένων στην ομάδα διαχείρισης PLFs για την Πανδημία Covid-19». Στη συγκεκριμένη εταιρεία είχε επιβληθεί το καλοκαίρι του 2019 πρόστιμο 150.000 ευρώ με απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Αμέσως μετά η Pricewaterhousecoopers Business Solutions Α.Ε. εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαβεβαίωνε ότι ενεργεί πάντα σε πλήρη συμμόρφωση με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και βάσει των αρχών διαφάνειας, αποδίδοντας την επιβολή προστίμου σε νομική ερμηνεία συγκεκριμένων άρθρων. Νεότερη ανακοίνωση για το θέμα του προστίμου δεν υπήρξε.

Ανεξάρτητα από το θέμα της ελληνικής αποστολής, των διακρατικών σχέσεων και της συγκεκριμένης ανάθεσης έργου, παραμένει ακόμα ανοιχτό το θέμα της δωρεάς. Χθες κατατέθηκε σχετική ερώτηση στη Βουλή για τις αποκαλύψεις της δωρεάς με αίτημα την πλήρη διερεύνηση του θέματος από 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Η ερώτηση κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Γιάννη Αμανατίδη και συνυπογράφουν ο τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο. Γιώργος Κατρούγκαλος και ο τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Η ερώτηση απευθύνεται στους υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομικών και Υγείας. Το κείμενο της ερώτησης αναφέρει το δημοσίευμα και την ανοιχτή επιστολή με ημερομηνία 17 Σεπτεμβρίου 2021 «που περιέχει στοιχεία του “Memorandum of Financial Contribution” (MFC) μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του “Ανθρωπιστικού Οργανισμού του βασιλέα Salman” (KSRelief Centre) της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού, που δόθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, δεν ανήκει στο Δημόσιο αλλά στην ιδιωτική εταιρεία Price Waterhouse and Coopers, η οποία ξεκίνησε τη συνεργασία της με την ελληνική κυβέρνηση για την “παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα Αναλύσεων Δεδομένων στην ομάδα διαχείρισης PLFs για την Πανδημία Covid-19”, μετά τη διακοπή συνεργασίας με την Palantir και τις αντιδράσεις που υπήρξαν για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων».

Ερωτήματα

Οπως σημειώνουν οι βουλευτές: «Από το παραπάνω γεγονός προκαλούνται ερωτήματα σε σχέση με τη διαφάνεια και την εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων για την αποδοχή των δωρεών», όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «Επειδή δεν δόθηκαν από την κυβέρνηση -ως όφειλε- απαντήσεις και εξηγήσεις στις παραπάνω καταγγελίες, ρωτούν τους υπουργούς:

■ Τηρήθηκαν στη συγκεκριμένη περίπτωση οι προβλέψεις του δημοσίου λογιστικού και της νομοθεσίας περί δωρεών;

■ Ποιες διαδικασίες έχουν ακολουθηθεί μέχρι τώρα και σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβούν ώστε να διασφαλιστούν η διαφάνεια, το δημόσιο συμφέρον και η διερεύνηση πιθανών ευθυνών;»

από efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.