Μόνο του το Παντζσίρ απέναντι στην πλημμυρίδα των Ταλιμπάν

 


Γράφει ο Γιώργος Λυκοκάπης

«Όλος ο κόσμος μας έχει εγκαταλείψει. Δεν λαμβάνουμε καμία βοήθεια, ανεξάρτητα από τη μορφή της. Πολεμούμε την Αλ Κάιντα και την διεθνή τρομοκρατία αυτή τη στιγμή. Και όλοι το αγνοούν», ανέφερε ο Ali Nazary, επικεφαλής εξωτερικών σχέσεων του Εθνικού Μετώπου Αντίστασης, διαψεύδοντας τις φήμες ότι οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει την κοιλάδα του Παντζσίρ, το τελευταίο προπύργιο αντίστασης στην επέλαση τους.

Από χτες πηγές των Ταλιμπάν έχουν αναφέρει σε διεθνή μέσα ενημέρωσης πως κατέλαβαν το Παντζσίρ και πως ο ηγέτης της αντίστασης, ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γάνι Αμρουλάχ Σάλεχ, έχει καταφύγει στο Τατζικιστάν. Ο Σάλεχ (που διέψευσε τους ισχυρισμούς των Ταλιμπάν, ισχυριζόμενος πως οι μαχητές του καταβάλουν «σθεναρή αντίσταση») είναι Τατζίκος, όπως και ο Αχμέντ Σαχ Μασούντ, το θρυλικό “λιοντάρι της Παντζσίρ”, o γιος του οποίου πολεμά στο πλευρό του Σαλέχ και αποτελεί την “ψυχή” των μαχητών της αντίστασης στους Ταλιμπάν.

Οι Τατζίκοι αποτελούν το 27% του πληθυσμού στο Αφγανιστάν και οι Παστούν, που στοιχίζονται υπό τους Ταλιμπάν, το 44%. Το Τατζικιστάν, το οποίο τρέμει το προσφυγικό ρεύμα από το Αφγανιστάν και είναι σε κατάσταση πολεμικού συναγερμού από όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ, υποστηρίζει την αντίσταση στο Παντζσίρ. Ειδική αναφορά στους μαχητές του Μασούντ έχει κάνει και η Μόσχα, προτρέποντας στους Ταλιμπάν να επιδιώξουν πολιτική λύση στην σύγκρουση, αν και δεν φαίνεται να τους εξοπλίζει.

O Μασούντ είχε μετατρέψει την κοιλάδα στον τάφο των Σοβιετικών εισβολέων και των Ταλιμπάν, στον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε την αποχώρηση των πρώτων, μέχρι που βρήκε τον θάνατο από μία επίθεση αυτοκτονίας, δύο μόλις μέρες πριν τις επιθέσεις τις 11ης Σεπτεμβρίου, μία επίθεση που είχε την υπογραφή του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Σήμερα, ο γιος του θρυλικού ηγέτη των μουτζαχεντίν και ένας παλιός συμπολεμιστής του είναι οι μπροστάρηδες της αντίστασης στους Ταλιμπάν. Αλλά, όπως ανέφερε πικραμένα ο εκπρόσωπος τους, πολεμούν μόνοι.

Ταλιμπάν με αμερικανικά όπλα

Όταν ο γιος του Μασούντ αποφάσισε να πάρει τα όπλα κατά των Ταλιμπάν, η Washigton Past είχε δημοσιεύσει πως ζήτησε αμέσως όπλα από τους Αμερικανούς για να τους πολεμήσει. Τελικώς οι μόνοι που πήραν αμερικανικά όπλα είναι οι ίδιοι οι Ταλιμπάν, συγκεκριμένα τον υπερσύγχρονο αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό , που έπεσε στα χέρια τους, όταν ο αφγανικός στρατός επέλεξε να τραπεί σε φυγή, εγκαταλείποντας τον στα χέρια των Ταλιμπάν.

Όπλα που φροντίζουν να επιδεικνύουν σε κάθε ευκαιρία οι Ταλιμπάν, σε αριστοτεχνικά βίντεο προπαγάνδας που κυκλοφορούν, στις οποίες πρωταγωνιστούν οι ειδικές δυνάμεις τους, οι BADRI, που προκαλούν εντύπωση με τις άψογες στολές και τον επαγγελματισμό τους. Στο πιο χαρακτηριστικό από αυτά, σήκωσαν την λευκή σημαία του εμιράτου τους, μιμούμενοι ακριβώς τους Αμερικανούς στρατιώτες στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στην ιστορική φωτογραφία με την κατάληψη της Ιβοτζίμα!

Διαβάστε την συνέχεια στο slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.