Το μακρύ ταξίδι του Δένδια στην Τύνιδα



 Γράφει ο Βαγγέλης Σαρακινός

Στην ισχυροποίηση της ελληνικής παρουσίας στο βορειοαφρικανικό τόξο στοχεύει η επίσκεψη Δένδια στην Τύνιδα, σε μια περίοδο που η Ρωσία, η Τουρκία, αλλά και η Κίνα περιορίζουν σταδιακά τον ρόλο των Ευρωπαίων, κυρίων των Γάλλων, στην περιοχή. Με δεδομένη δε την ρευστότητα της κατάστασης στη Λιβύη και την εκεί τουρκική στρατιωτική παρουσία, η διεύρυνση και ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες της βορειοδυτικής Αφρικής καθίσταται αναγκαία και επιτακτική.

Στο πλαίσιο αυτό, ενεργοποιώντας και την εμβολιαστική διπλωματία, ο Νίκος Δένδιας επισκέφτηκε σήμερα, εκτάκτως, την Τυνησία, μία ημέρα αφότου το υπουργείο Εξωτερικών είχε γνωστοποιήσει με ανακοίνωσή του ότι με το αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταφερθούν 100.000 εμβόλια, τα οποία θα δοθούν στην τυνησιακή κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Τυνήσιο ομόλογό του, Οθμάν Τζεράντι, με τον οποίο συζήτησε για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, καθώς και για τις πρόσφατες εξελίξεις τόσο στην Τυνησία όσο και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Παραλλήλως, σε κοινή συνάντηση και με τον υπουργό Υγείας της χώρας, παρέδωσε την ελληνική δωρεά των 100.000 εμβολίων, διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα είναι μια φίλη χώρα που επιθυμεί να βοηθήσει την Τυνησία. «Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Μόλις πριν από δύο ή τρεις ημέρες, μεταφέραμε τόνους ιατρικού εξοπλισμού. Τώρα φέρνουμε εμβόλια» είπε χαρακτηριστικά.

Συνάντηση με τον Καΐς Σαγιέντ

Ο Νίκος Δένδιας έγινε δεκτός και από τον πρόεδρο Καΐς Σαγιέντ, ο οποίος ανέλαβε την διακυβέρνηση, αφού έπαυσε τον πρωθυπουργό, μετά από έντονη λαϊκή αποδοκιμασία της κυβέρνησής του, η οποία ουσιαστικά ήταν υπό τον των Αδελφών Μουσουλμάνων. Στη διάρκεια μάλιστα της λιβυκής κρίσης, ο Ερντογάν επιχείρησε να μπλέξει την Τύνιδα στα σχέδιά του και κάποιες φορές κατάφερε να την δέσει στο άρμα του.

Τον Ιανουάριο του 2020, ωστόσο, ο πρόεδρος Σαγιέντ “έδειξε πόρτα” στον Τούρκο ομόλογό του, απορρίπτοντας τα σχέδια της Άγκυρας να περάσουν μέσω του εδάφους της Τυνησίας τα τουρκικά στρατεύματα που είχαν προορισμό τη Λιβύη. Μετά την συνάντηση με τον πρόεδρο Σαγιέντ, ο Έλληνας υπουργός τόνισε ιδιαίτερα, ότι είναι η δεύτερη επίσκεψή του στην Τύνιδα, μέσα σε έναν χρόνο, και ότι υπάρχουν περιθώρια για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στο πολυμερές πεδίο.

Επισήμανε μάλιστα, με σαφή αναφορά στο προηγούμενο με την Τουρκία, ότι «σε αντίθεση με άλλες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν έχουμε (η Ελλάδα) κρυφή ατζέντα στη σχέση μας με την Τυνησία και ότι το μοναδικό μας ενδιαφέρον είναι η σταθερότητα και η ευημερία». Γνωστοποίησε μάλιστα ότι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφθεί την Τυνησία, τον Νοέμβριο, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της Γαλλοφωνίας.

Με το βλέμμα στη Λιβύη 

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που έχει αναλάβει ο πρόεδρος Σαγιέντ για τη δημοκρατική μετάβαση της χώρας, τις οποίες στήριξε, υπογραμμίζοντας ότι  «είμαστε ενάντια σε οποιεσδήποτε δυνάμεις προσπαθούν να σφετεριστούν την εξουσία, χρησιμοποιώντας ως κάλυμμα θρησκευτικές ή ιδεολογικές αρχές». Μια επίσης σαφή αναφορά σε ακραίες μουσουλμανικές οργανώσεις, η δράση και η παρουσία των οποίων είναι γνωστό ότι αξιοποιήθηκαν από τον Ερντογάν.  Στο σημείο αυτό έκανε ειδική μνεία στις σχέσεις της ΕΕ με την Τυνησία, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει μια ισχυρότερη εταιρική σχέση των Βρυξελλών με την Τύνιδα.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επαίνεσε τέλος την Τυνησία «για τη θέση αρχής που υιοθέτησε για τη Λιβύη», αναφερόμενος και στη συνάντηση που είχε με την Λίβυα ομόλογό του, στη διάρκεια της οποίας τόνισε την ανάγκη να απομακρυνθούν όλα τα ξένα στρατεύματα προκειμένου η χώρα να πάει απρόσκοπτα σε εκλογές τον Δεκέμβριο.

Η αναφορά αυτή περιέχει βέβαια και την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) για την ενίσχυση της εξουσίας του συστήματος Σάρατζ στη Λιβύη, το οποίο πλέον εκφράζεται μέσω του πρωθυπουργού Ντμπειντά. Ενός ατόμου, που είναι ο εκλεκτός των Αδελφών Μουσουλμάνων και του Ερντογάν και μάλλον απεργάζεται σχέδια αναβολής των εκλογών ή στην καλύτερη της διενέργειάς τους με την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στη χώρα.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.