Σενάρια εκλογών πυροδοτεί η παρουσία του Γκρήνμπεργκ στη ΔΕΘ



 Γράφει ο Σπύρος Γκουτζάνης

Η παρουσία του Σταν Γκρήνμπεργκ στην πρωθυπουργική αποστολή στην ΔΕΘ, επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις ότι από την ΔΕΘ ο πρωθυπουργός έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για την μακρά προεκλογική περίοδο που έχει ορίζοντα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022. Ο κ. Γκρήνμπεργκ είναι γνωστός παγκοσμίως και είναι ακριβοπληρωμένος σύμβουλος πολιτικής και εκλογικής στρατηγικής.

Στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με τον Μπιλ Κλίντον και τον Αλ Γκορ και στην Ευρώπη με τον Τόνυ Μπλερ. Είναι γνωστή η συνεργασία του κ. Γκρήνμπεργκ με το σύστημα Μητσοτάκη, αφού στις προηγούμενες εκλογές είχε την ευθύνη για τον στρατηγικό σχεδιασμό της εκλογικής μάχης για λογαριασμό της ΝΔ. Ο κ. Γκρήνμπεργκ αναφέρουν οι πληροφορίες παρά την ηλικία του, καθώς είναι 75 ετών, θέλει να έχει προσωπική άποψη και επιστασία στις καμπάνιες που αναλαμβάνει. Η εταιρεία του είχε απευθυνθεί το περασμένο καλοκαίρι στην ελληνική αγορά για να βρει τοπικό συνεργάτη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επιβεβαίωσε την συμμετοχή του κ. Γκρήνμπεργκ στην πρωθυπουργική αποστολή και απάντησε: «Ο Σταν Γκρήνμπεργκ είναι παλιός γνώριμος του πρωθυπουργού, δεν είναι η πρώτη φορά που παρακολουθεί την ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός συνομιλεί τακτικά μαζί του». Σε συμπληρωματική ερώτηση «από που πληρώνεται ο κ. Γκρήνμπεργκ, από την κυβέρνηση ή από τη ΝΔ;», ο κ. Γιάννης Οικονόμου απάντησε ότι «δεν πληρώνεται από πουθενά, ο κ. Γκρήνμπεργκ είναι φίλος του πρωθυπουργού».

Σε κάθε περίπτωση η παρουσία του κ. Γκρήνμπεργκ στην πρωθυπουργική αποστολή στην ΔΕΘ, “κουμπώνει” με την συνολική παρουσία του πρωθυπουργού που είχε σαφώς προεκλογικό χαρακτήρα. Οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη, που είναι κατώτερες της προβολής που έτυχαν, και είναι αμφίβολο αν τις αντέχει η οικονομία, είναι “βραδύκαυστες”. Έχουν ορίζοντα εξαμήνου, πέραν του οποίου το πολιτικό τους αποτέλεσμα θα εξανεμιστεί.

Καταπολεμώντας την φθορά

Ο κ. Μητσοτάκης οδηγήθηκε στις εξαγγελίες αυτές με στόχο να ανακόψει την ταχεία πολιτική φθορά της κυβέρνησης από τις πυρκαγιές, την πανδημία και τον αποτυχημένο ανασχηματισμό. Η αποδόμηση της προσωπικής του εικόνας έγινε αισθητή με τις –αποδοκιμαστέες σε κάθε περίπτωση– αποδοκιμασίες τόσο κατά την περίοδο των πυρκαγιών όσο και στην κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη.

Η δυσαρέσκεια σε ένα τμήμα τουλάχιστον της κοινωνίας έχει φθάσει σε σημείο ώστε να ξεπερνά τις ηθικές αναστολές και έρχεται σε συνέχεια της κατάρρευσης της εικόνας του αποτελεσματικού διαχειριστή. Καθώς η ανοχή που απολάμβανε η κυβέρνηση δεν υφίσταται πλέον, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αναστηλώσει στην ΔΕΘ την ηγεμονική του εικόνα και να ξαναχτίσει το αφήγημα του αποτελεσματικού στην διαχείριση πρωθυπουργού.

Ωστόσο οι πραγματικές συνθήκες στην κοινωνία είναι πλέον διαφορετικές. Η νέα γενιά είναι απογοητευμένη και εξοργισμένη (τα 100 ευρώ το μήνα για ένα εξάμηνο και τα 5 GB έχουν βραχύ ορίζοντα), ενώ η μεσαία τάξη βιώνει την διάψευση των προσδοκιών της. Το αντιεμβολιαστικό κίνημα διογκώνεται και ένα τμήμα των παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματος γυρίζουν την πλάτη.

Οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας θα επανέλθουν (όσο κι αν ο πρωθυπουργός δηλώνει αισιόδοξος για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας) και οι αισιόδοξες προβλέψεις για την επενδυτική ώθηση και την ανάπτυξη της οικονομίας, ακόμη και αν επιβεβαιωθούν απαιτούν χρόνο για να διαχυθούν στην καθημερινότητα του πολίτη που προς το παρόν δοκιμάζεται από την ακρίβεια βασικών αγαθών.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αύξησης της λαϊκής δυσαρέσκειας και όξυνσης της πολιτικής αντιπαράθεση, ο πρωθυπουργός έχει κάθε λόγο να επισπεύσει τις εκλογές, όσο διατηρεί ακόμη –ελέω Τσίπρα– το προβάδισμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να αναδείξει το γεγονός της παρουσίας Γκρήνμπεργκ, εκδίδοντας δελτίο Τύπου αναφορικά με το θέμα.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάταια προσπαθεί να πείσει τους πολίτες ότι ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους επικοινωνιολόγους παγκοσμίως, ο κ. Γκρίνμπεργκ, συνοδεύει τον κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος επειδή είναι απλά «φίλος του από παλιά» και μάλιστα «δεν πληρώνεται από πουθενά» αλλά παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν».

»Καθώς επίσης και ότι συμπτωματικά, τώρα τελευταία, συναντά καουμπόηδες που τον χαρακτηρίζουν «ήρωα» ή κάνει απρόσμενες παρεμβάσεις σε ραδιοφωνικές εκπομπές. Το ερώτημα λοιπόν είναι απλό: Με πόσα χρήματα και από πού πληρώνει ο κ. Μητσοτάκης τον κ. Γκρίνμπεργκ για να του φτιάξει το προφίλ και να ανακόψει τη ραγδαία φθορά του, δεδομένου ότι η ΝΔ χρωστάει στις τράπεζες 350 εκατ. ευρώ και δεν εξυπηρετεί καν τους τόκους, αυξάνοντας κάθε χρόνο τα υπέρογκα χρέη της στις τράπεζες», καταλήγει η ανακοίνωση.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.