Γιατί τα κινητά τηλέφωνα αναμένεται να γίνουν πιο ακριβά μέσα στο 2022



 Τα τελευταία χρόνια τα κινητά τηλέφωνα, ιδίως δε αυτά που θεωρούνται ως «κορυφαία» από άποψη τεχνικών χαρακτηριστικών έχουν γίνει πολύ ακριβά.

Οι λόγοι για την αύξηση της τιμής τους είναι πολλοί: νέες τεχνολογίες, πιο εξελιγμένα εξαρτήματα, πιο «εξωτικά» υλικά κατασκευής, καλύτερες κάμερες, επεξεργαστές 5G που είναι πιο καινούργιοι και πάει λέγοντας.

Ωστόσο, φαίνεται ότι για το 2022 οι τιμές για όλα τα smartphones θα αυξηθούν σημαντικά. Ο λόγος; Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής των τσιπ -των «εγκεφάλων» των συσκευών μας- αυξάνει τις τιμές κατασκευής τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστοχώρο Nikkei Asia, ο ταϊβανέζικος κολοσσός TSMC προτίθεται να αυξήσει τις τιμές παραγωγής -ιδίως των τσιπ κάτω των 16nm- ως 20% από την αρχή του 2022.

Η εταιρεία δικαιολογεί την αύξηση αυτή επικαλούμενη αυξημένη ζήτησηλογιστικά ζητήματα, αλλά και το αίτημα των κατασκευαστών κινητών για ακόμα πιο μικρά τσιπάκια.

Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς ηλεκτρονικών, δεδομένου ότι το περιθώριο κέρδους για τους κατασκευαστές smartphones, πλην Apple, κινείται μεταξύ 5% και 10%, η αύξηση του κόστους των τσιπ ενδεχομένως θα «χτυπήσει» τα «μεσαία» κινητά (όπου το κέρδος είναι μικρότερο) και θα τους σπρώξει προς τα κινητά-ναυαρχίδες, όπου το περιθώριο κέρδους είναι μεγαλύτερο.

Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα βρεθούν με όλο και λιγότερες επιλογές όσον αφορά στα μεσαία κινητά και, ενδεχομένως, θα συμπιέσει κι άλλο την αγορά, η οποία είχε παρουσιάσει αύξηση ιδίως την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού. Από εκεί και πέρα, όσο η κατάσταση θα εξομαλύνεται, τόσο εκτιμάται ότι οι τιμές θα επιστρέψουν σε πιο… λογικά επίπεδα. Ίδωμεν…

από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.