Το Turkovac έρχεται, αλλά οι Τούρκοι θα το αγκαλιάσουν;



 Γράφει η Όλγα Μαύρου

Πανηγυρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ για την ανάπτυξη εμβολίου από την χώρα τους, ενώ ο Ερντογάν δήλωσε σχετικά ότι «θα είναι ένα εμβόλιο για όλη την ανθρωπότητα, αλλά το ονομάσαμε έτσι για να φαίνεται ότι είναι από Τούρκους». Ο υπουργός Υγείας Φαχρεντίν Κοτζά επίσης δήλωσε συγκινημένος για το εμβόλιο της Turkovac. Το θέμα προβάλλεται πολύ και στην κατεχόμενη Κύπρο αλλά και στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος επισκέφθηκε το νοσοκομείο στο οποίο έγινε η πρώτη συμβολική ένεση σε νεαρό Τούρκο εθελοντή. Είναι άγνωστο πόσοι μετείχαν πάντως στις μέχρι τώρα κλινικές δοκιμές, αλλά στην Φάση ΙΙΙ στην οποία –σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση– εισήλθαν οι δοκιμές για το TurkoVac, το σκεύασμα χορηγείται πλέον σε χιλιάδες άτομα και λογικά θα έπρεπε ήδη να έχουν δημοσιευθεί έστω και στα τουρκικά επιστημονικά περιοδικά τα αποτελέσματα της Φάσης Ι και της Φάσης ΙΙ.

Το σκεύασμα περιέχει αδρανοποιημένο ιό και ίσως αποτελεί αντίγραφο ήδη υπάρχοντος εμβολίου όπως το ρωσικό και τα δύο κινεζικά αλλά και το ΑstraZeneca. Η βρετανοσουηδική εταιρεία εξάλλου έχει δώσει την πατέντα της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εδώ και πολλούς μήνες, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες Ινδοί να έχουν λάβει το ινδικό αντίγραφο του AstraZeneca.

Διαβάστε την συνέχεια στο https://.gr/diethni/to-turkovac-erchetai-alla-oi-toyrkoi-tha-to-agkaliasoyn/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.