Εκτοξεύεται η εγκληματικότητα των ανηλίκων



 Έντονο προβληματισμό προκαλούν τα κρούσματα βίας από συμμορίες ανηλίκων εναντίον παιδιών, κάποιες φορές για ασήμαντη αφορμή. Το φαινόμενο προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις καθώς, μετά το αιματηρό περιστατικό στον Άλιμο, αποκαλύφθηκε ότι υπήρξε και άλλο ανάλογο, την περασμένη εβδομάδα στην Κηφισιά.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ για αυτό το περιστατικό, το οποίο έγινε την Πέμπτη 8 Ιουλίου, συνελήφθησαν δύο 17χρονοι, οι οποίοι φέρονται ότι μαζί με άλλους χτύπησαν και  τραυμάτισαν έναν 16χρονο. Οι φερόμενοι ως δράστες επιτέθηκαν ξαφνικά στον 16χρονο και άρχισαν να τον χτυπούν με γροθιές και κλωτσιές. Μάλιστα όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ένας από τους δράστες τραυμάτισε με μαχαίρι στον μηρό τον 16χρονο, ο οποίος νοσηλεύεται για έκτη ημέρα.

Οι αστυνομικοί εκτός από τους δύο συλληφθέντες έχουν ταυτοποιήσει άλλα δύο άτομα, ενώ αναζητούν τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας των νεαρών. Φέρονται μάλιστα να διαπίστωσαν ότι δύο από τους κατηγορούμενους είχαν εμπλακεί στο παρελθόν σε αιματηρή ληστεία με μαχαίρι, επίσης σε βάρος άλλου ανήλικου μαθητή. Τα περιστατικά αυτά δεν είναι τα μοναδικά, καθώς στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις βίας ανηλίκων, ακόμα και κοριτσιών.

Και συμμορίες κοριτσιών

Στα μέσα του περασμένου Ιουνίου δύο ομάδες ανήλικων κοριτσιών συνεμπλάκησαν στον Κολωνό, συμπλοκή που άφησε μαχαιρωμένα δύο κορίτσια από συνομήλικη τους, που αργότερα συνελήφθη. Τα αίτια της συμπλοκής ήταν ερωτικές αντιζηλίες. Προ μηνών στα Γιαννιτσά μια 14χρονη είχε ξυλοκοπηθεί άγρια από τέσσερα έφηβα κορίτσια, χωρίς κανέναν λόγο και στην Λαμία το ίδιο υπέστη μια 14χρονη από τρεις 17χρονες.

Συμμορίες κοριτσιών έχουν εμφανιστεί και στην Καισαριανή και στο Γκύζη, αλλά είναι μικτές και έχουν κυρίως ως στόχο τη ληστεία, το κινητό ή το χαρτζιλίκι του ανήλικου θύματος που περικυκλώνουν. Πριν από τρεις μήνες τον Πειραιά δύο κορίτσια είχαν χτυπήσει μία 14χρονη επειδή φορούσε μπλούζα αντίπαλης ομάδας. Το κορίτσι μάλιστα συνοδευόταν από την μητέρα του όταν του επιτέθηκαν, επειδή το παιδί κρύωνε και έβαλε το φούτερ του, χωρίς να “αναλογιστεί” ότι αυτό ήταν του Παναθηναϊκού. Το ένα από τα κορίτσια που είχαν επιτεθεί στην 14χρονη είχε και σιδηρογροθιά.

Πριν από τρεις μήνες 15χρονη είχε βάλει δύο φίλους της να δείρουν μια 16χρονη στην οδό Ερμού, στο Σύνταγμα και μάλιστα τους είχε πληρώσει για να την χτυπήσουν. Στα Χανιά συμμορία κοριτσιών είχε στείλει μία 16χρονη στο νοσοκομείο. Στην συμμορία που επιτέθηκε και μαχαίρωσε τον 14χρονο στον Άλιμο, συμμετείχαν και δύο κορίτσια.

“Διαφημίζουν” την δράση τους

Πριν έναν μήνα η αστυνομία είχε συλλάβει δύο ανήλικους ηλικίας 14, 16 και έναν 19χρονο, με την κατηγορία της ληστείας σε βάρος παιδιών στα νότια προάστια, συγκεκριμένα στην Ηλιούπολη και τη Γλυφάδα. Κατά την αστυνομία, οι δράστες είχαν συστήσει συμμορία με μέλη κυρίως ανηλίκους που προέβαινε σε ληστείες σε βάρος επίσης ανηλίκων στις προαναφερόμενες περιοχές.

Στο πλαίσιο της έρευνας είχαν εξιχνιαστεί πέντε ληστείες, σε βάρος εννέα ανηλίκων, ηλικίας 13 έως 16 ετών, στον αθλητικό χώρο στην Ηλιούπολης. Εντύπωση είχε προκαλέσει που οι ανήλικοι δράστες “διαφήμιζαν” την δράση τους με αναρτήσεις φωτογραφιών στα social media, με δεσμίδες χαρτονομισμάτων στα χέρια, κουκούλες full face, ρόπαλα και όπλα, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμα αν είναι αληθινά.

Σχεδόν έναν χρόνο πριν, αίσθηση είχε προκαλέσει η στάση μίας ομάδας ανήλικων μαθητών, οι οποίοι είχαν ανεβάσει selfie φωτογραφία στο Instagram από αστυνομικό τμήμα που είχαν προσαχθεί, έπειτα από τον άγριο ξυλοδαρμό ενός 17χρονου στον Βύρωνα. Οι μαθητές φέρεται να ανήκουν σε συμμορία ανηλίκων και εμπλέκονται σε πολλά περιστατικά ξυλοδαρμών και εκφοβισμών.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.