Άσκηση “MILEX-21” – Ένα βήμα για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα Γράφει ο Χρήστος Καπούτσης

Η ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών από εξωτερικές απειλές, αλλά και η αντιμετώπιση απειλών υβριδικού χαρακτήρα, που ενδεχομένως να αναστατώνουν την καθημερινότητα και να προκαλούν φόβο ή και πανικό στους ευρωπαίους πολίτες, είναι πλέον στις προτεραιότητες της ΕΕ και για αυτό αναπτύσσει τους σχετικούς ευρωπαϊκούς αμυντικούς μηχανισμούς.

Η ΕE, παραδοσιακά ήπιας ισχύος και μετριοπαθής στην εξωτερική επιρροή της, είναι αντιμέτωπη πλέον με την σκληρή γεωπολιτική πραγματικότητα που την περιβάλλει και αντιμέτωπη με τις αναδυόμενες απειλές, που υπονομεύουν την εσωτερική σταθερότητα της ΕΕ.

Στο στρατηγείο της Λάρισας που είναι και ευρωπαϊκό, ολοκληρώθηκε μια στρατιωτική άσκηση, ίσως η πρώτη αυτού του μεγέθους, με στόχο την διαχείριση κρίσεων και την αντιμετώπιση απειλών, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και μάλιστα από την ΕΕ, αυτοτελώς, σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο, με την συμμετοχή και την ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων.

«Δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη στις παρατεταμένες συγκρούσεις και αναδυόμενες απειλές στην γειτονιά της ΕΕ», είπε, απευθυνόμενος στις αντιπροσωπείες των κρατών-μελών της Ένωσης που μετέχουν στην άσκηση, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, τονίζοντας παράλληλα, ότι «πρέπει να δράσουμε και να περιφρουρήσουμε την στρατηγική αυτονομία της ΕΕ και την ελευθερία της να δρα ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας».

Η άσκηση “MILEX-21”

Η άσκηση “MILEX-21”, που διεξήχθην από 7-18 Ιουνίου, εντάσσεται στις δραστηριότητες του τομέα της κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ.
Είναι ένα ουσιαστικό βήμα για την στρατηγική αυτονομία της, που σημαίνει ότι η Ένωση θα αποφασίζει και θα δρα αυτοτελώς και χωρίς υποχρεωτικές εξαρτήσεις, εφόσον αυτό θα αποφασίσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, με στόχο φυσικά και προτεραιότητα, την ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών.

Αν και  η αλληλεξάρτηση με άλλους γεωπολιτικούς, στρατιωτικούς και οικονομικούς ισχυρούς διεθνείς παράγοντες, όχι μόνο δεν ανατρέπεται από την αυτοτελή δράση της ΕΕ, αλλά και ενισχύεται, ειδικά στην περίπτωση που οι απειλές, όπως η τρομοκρατία, η παράνομη διακίνηση πληθυσμών, οι υβριδικές απειλές και ο κυβερνοπόλεμος, απαιτούν την από κοινού αντιμετώπιση, με στόχο κυρίως την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και την αποτροπή καταστάσεων ευρύτερης πολιτικής αποσταθεροποίησης.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.