Ερντογάν: Επιθέσεις στην Ελλάδα, ανοίγματα σε αραβικά κράτη

 


Γράφει η Νεφέλη Λυγερού

Παράπονα στην Άνγκελα Μέρκελ ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειές της και τις επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο και την ανθρώπινη συνείδηση εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος, συνεχίζοντας τις επιθέσεις. Παρ’ όλα αυτά, υποστήριξε ότι η Τουρκία ακολουθεί μετριοπαθή πολιτική, προκειμένου να διατηρηθεί η θετική ατζέντα στις σχέσεις της με την ΕΕ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο, το οποίο έχει αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο στα ελληνοτουρκικά, κατηγόρησε με τη σειρά του την Ελλάδα για την κατάσταση που επικρατεί στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε πως «οι μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων δυσκολεύουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις».

Κατήγγειλε την Αθήνα για έλλειψη βούλησης διαλόγου, λέγοντας ότι «ήταν εκείνη που απέφυγε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έκρυψε και την δυσαρέσκειά του για τις καλές σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου. «Αποτελούν πηγή θλίψης για την Τουρκία οι προσπάθειες να δημιουργηθεί με το ζόρι αλληλεγγύη μεταξύ Αιγυπτίων και Ελλήνων».

Ενώ η Άγκυρα δεν χάνει ευκαιρία να επιτίθεται εναντίον της Ελλάδας, επιχειρεί ταυτόχρονα να εξομαλύνει τις σχέσεις της με αραβικά κράτη, ελπίζοντας να κλείσει κάποια από τα μέτωπα που έχει ανοίξει ο Ταγίπ Ερντογάν τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζοντας τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στην Αίγυπτο και επεμβαίνοντας στρατιωτικά στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη.

Οι πρώτες διερευνητικές επαφές μεταξύ Άγκυρας και Καΐρου σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών εδώ και μία οκταετία έντασης είναι ενδεικτικό παράδειγμα. Αξίζει να θυμηθεί κανείς ότι ο Τούρκος πρόεδρος πραγματοποιεί “επίθεση φιλίας” στον στρατηγό Σίσι, τον οποίο μερικά χρόνια πριν αποκαλούσε δικτάτορα. Τα πράγματα, όμως, πλέον έχουν αλλάξει. «Είναι ένα ζήτημα πολύ σημαντικό, κι αν καταφέρουμε να συνεργαστούμε στο θέμα αυτό και η Αίγυπτος και η Τουρκία θα βγουν κερδισμένες» σχολίασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ερντογάν και Σαουδική Αραβία

Οι διερευνητικές με την Αίγυπτο ολοκληρώθηκαν με τις δύο χώρες να δηλώνουν πως είχαν «ειλικρινείς και σε βάθος συνομιλίες» για μία σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων και «την κατάσταση στην Συρία, το Ιράκ, την Λιβύη και την ανάγκη για ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Η πικρία που εξέφρασε ο Ερντογάν σε σχέση με την Ελλάδα, όμως, υποδηλώνει ότι το Κάιρο δεν μπαίνει σε συζητήσεις για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Τουρκία.

Εν τω μεταξύ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα επισκεφτεί στις 11 Μαΐου τη Σαουδική Αραβία. Πρόκειται για μία ακόμα επίσκεψη με σκοπό τη γεφύρωση χάσματος, στο πλαίσιο της ίδιας εκστρατείας για εξομάλυνση σχέσεων με αραβικά κράτη. Θα είναι η πρώτη επίσκεψη μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Η πρώτη επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Ριάντ προγραμματίστηκε κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Τούρκος πρόεδρος με τον Σαουδάραβα βασιλιά. Ήταν η δεύτερη συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών σε λιγότερο από ένα μήνα, που εντάσσεται ακριβώς στην ίδια διπλωματική εκστρατεία του καθεστώτος Ερντογάν για άρση της σχετικής απομόνωσης, στην οποία έχει περιέλθει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.