Ποιοι νησιώτες εμβολιάζονται με πάθος και ποιοι στηρίζονται στον καλό καιρό



Γράφει η Όλγα Μαύρου

Πέντε νησιά έχουν μείνει πίσω στους εμβολιασμούς, καθώς δεν δείχνουν όλοι οι νησιώτες την ίδια προθυμία να εμβολιαστούν. Εντωμεταξύ, άρχισε η μάχη για την προσέλκυση τουριστών, με την Ελλάδα να έχει, σε αυτή τη φάση, απέναντί της την  “πράσινη” Πορτογαλία, η οποία δέχθηκε σήμερα 5.000 Βρετανούς τουρίστες.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τους εμβολιασμούς, γνωστοποίησε τα νησιά με τη μικρότερη συμμετοχή στην επιχείρηση “Γαλάζια Ελευθερία”. Τα νησιά που δεν κλείνουν με ιδιαίτερο φανατισμό ραντεβού για εμβολιασμό είναι η Ζάκυνθος, η Κεφαλλονιά, η Λέσβος, η Λήμνος και η Σάμος. Απεναντίας, έχουν κλείσει το 100% των ραντεβού τους στον Αργοσαρωνικό η Σαλαμίνα και η Αίγινα, στο κεντρικό Αιγαίο η Πάρος, η Νάξος, η Μύκονος και η Σαντορίνη, και στο ανατολικό Αιγαίο η Χίος, η Κως και η Ρόδος.

Σε υψηλό ποσοστό κλείνουν ραντεβού σε άλλα τέσσερα νησιά. Συγκεκριμένα έχουν κλείσει το 80% των διαθέσιμων ραντεβού στη Λευκάδα από τα Επτάνησα, και στο Αιγαίο στην Κάλυμνο,  Σύρο και Θάσο. Τα άλλα νησιά είναι σε ενδιάμεση κατάσταση. Είναι άγνωστο γιατί κάποια νησιά καθυστερούν στους εμβολιασμούς, ενώ από πέρσι έγινε σαφές ότι το δεύτερο κύμα στην Ελλάδα ήρθε από τον τουρισμό.

Στο “κόκκινο” και οι νησιώτες 

Εν τω μεταξύ, παρότι η Ελλάδα πίεσε ώστε τα νησιά της (ή έστω ορισμένα από αυτά) να εξαιρεθούν από το “πορτοκαλί” της χώρας, η Βρετανία αρνήθηκε και θα επανεξετάσει το ζήτημα στις αρχές Ιουνίου. Στην αντίστοιχη σελίδα του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Τουρισμού της χώρας ανακοινώνονται ποιες χώρες είναι στο πορτοκαλί. Σε αυτήν την κατηγορία εκεί εντάξει και όλη την Ελλάδα, προσθέτοντας σε παρένθεση ότι περιλαμβάνονται και τα νησιά της.

Η διευκρίνιση έγινε (όπως και για τα  ισπανικά νησιά), επειδή πολλοί Βρετανοί ήθελαν να πάνε για διακοπές στην Μαγιόρκα ή στις Κυκλάδες και καθώς το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού πίεσε προς αυτή την κατεύθυνση, δημιουργήθηκε η ελπίδα ότι το Λονδίνο θα ενέδιδε. Τελικά όμως δεν ενέδωσε, επειδή θεωρείται ότι όταν μια χώρα είναι στο πορτοκαλί, κανένας δεν  μπορεί να εγγυηθεί ότι ο τουρίστας που θα προσγειωθεί για παράδειγμα στη Ρόδο θα μείνει εκεί και δεν θα “πεταχτεί” να δει την Ακρόπολη στην “κατακόκκινη” Αθήνα.

Επίσης, όταν η χώρα είναι αλλού “πορτοκαλί” και αλλού “κόκκινη”, μπορεί ξαφνικά να κοκκινίσει και ένα “καταπράσινο” νησί, όπως έγινε πριν από έναν μήνα με την Κάλυμνο, η οποία μπήκε σε αυστηρό lockdown. Ανάλογος κίνδυνος υπάρχει και για άλλα νησιά, καθώς, εξαιτίας των μετακινήσεων που έγιναν την περίοδο του Πάσχα, εμφανίστηκε έξαρση κρουσμάτων. Κάποια νησιά μάίστα είναι σε οριακά επίπεδα για lockdown και ως τέτοια έχουν αναφερθεί η Ικαρία, η Σκιάθος, η Κάρπαθος, η Νάξος και η Πάτμος.

Οι Βρετανοί έχουν κάνει κρατήσεις σε πολλές περιοχές της Ελλάδας για μετά τον Ιούνιο και Ιούλιο, όμως μέχρι η χώρα να “πρασινίσει”, όλα είναι στον αέρα. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι όσο η Ελλάδα είναι στο πορτοκαλί, επιστρέφοντας στη χώρα τους θα πρέπει να μείνουν δέκα ημέρες σε καραντίνα στο σπιτι τους. Υπάρχουν βέβαια και χειρότερα. Η Τουρκία για παράδειγμα είναι στο “κόκκινο” για τη Βρετανια και όποιος πάει εκεί για διακοπές, κατά την επιστροφή του όχι μόνον θα πρέπει να μείνει σε καραντίνα 10 ημερών, αλλά και σε ειδικό ξενοδοχείο καραντίνας, μακριά από το σπίτι του. To δε ξενοδοχείο καραντίνας στοιχίζει 1.200 ευρώ το άτομο και πρέπει να το “κλείσουν” οι ίδιοι και να το προπληρώνουν.

Στην ίδια μοίρα με την Ελλάδα οι Βρετανοί έχουν αυτή την περίοδο και άλλα κράτη, όπως την Κύπρο, την  Ισπανία, την Ιταλία, αλλά και τη Μάλτα, παρότι η τελευταία έχει εμβολιάσει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της και ανακοινώνει μόλις 5 έως 10 κρούσματα την ημέρα. Στην κόκκινη λίστα έχουν οι Βρετανοί και τα Εμιράτα και τις Σεϊχέλες, περιοχές με υψηλό ποσοστό εμβολιασθέντων. Ο λόγος είναι ότι ειδικά στα Εμιράτα και στις Σεϊχέλες έχουν εντοπιστεί πολλά κρούσματα του ινδικού στελέχους. Για την Μάλτα δεν έχει γίνει πάντως γνωστός ο λόγος που η Βρετανια δεν την μετέθεσε στην πράσινη λίστα, όπως έκανε με την Πορτογαλία.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.