Περί δεοντολογίας

 


Γράφει ο Δημήτρης Νανούρης

Σύσσωμο το βρετανικό ταμπλόιντ, συνεπικουρούμενο από ωχρόφαιες αποχρώσεις του σκανδιναβικού Τύπου, βούτηξε περιέργως εσχάτως στα βαθιά της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, θέτοντας καίρια ερωτήματα σχετικά με τα όρια και τους όρους της.

Αφορμή στάθηκε ροζ ρεπορτάζ της εικοσιεξάχρονης Δανέζας ραδιοφωνικής παραγωγού Λουίζ Φίσερ, η οποία ηχογράφησε και έπαιξε στον αέρα ερωτική συνεύρεση με πρωταγωνίστρια την ίδια, που διημείφθη απρογραμμάτιστα, όπως ισχυρίστηκε, κατά τη διάρκεια πρωτότυπης έρευνας για τα αμφιλεγόμενα σουίνγκερ κλαμπ. Την ανήκουστη είδηση, ήτις έτυχε υπερβολικής προβολής, ιδίως στο διαδίκτυο, διανθισμένη με το μακρύ και το κοντό εκατοντάδων χρηστών, εμφορούμενων από εκ διαμέτρου αντικρουόμενες αντιλήψεις για τα χρηστά ήθη, επισκίασε η δανική συνδρομή στην παρακολούθηση της Ανγκελα Μέρκελ και άλλων Ευρωπαίων από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Ειδάλλως θα μονοπωλούσε για δεύτερη συναπτή εβδομάδα την εγχώρια επικαιρότητα.

Επιμένουν τα απανταχού περί τη δημοσιογραφία εγχειρίδια να συστήνουν προς νεοσσούς και βετεράνους ρεπόρτερ ότι οφείλουν να διατηρούν απόσταση ασφαλείας από τα γεγονότα, να τα παρατηρούν με αμερόληπτη ματιά, να τα αναλύουν με κρύο αίμα, να αποφεύγουν να γίνονται μέρος τους, όπως οι τριβόλοι τον λίβανον και τη σμύρναν, και να τα παρουσιάζουν αντικειμενικά, αφού προηγουμένως καταγράψουν την άποψη όλων ανεξαιρέτως των εμπλεκόμενων σε αυτά. Μεταξύ μας, ελάχιστοι συνάδελφοι ανά την Υφήλιο τηρούν πιστά τον ως άνω κανόνα. Η πλειονότης κάνει του κεφαλιού της. Κάπως έτσι η Λουίζ Φίσερ επισκέφθηκε κλαμπ γνωριμιών και ανταλλαγής συντρόφων έξω απ’ την Κοπεγχάγη, όταν ξανάνοιξε έπειτα από μήνες χάρη στη χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων. «Είναι μέρος της δουλειάς μου να δώσω μια εικόνα για έναν κόσμο στον οποίο δεν έχουν όλοι πρόσβαση» λέει η ίδια.

Ξεκαθαρίζει ότι οι θαμώνες ήταν νευρικοί και απρόθυμοι να της μιλήσουν, ωστόσο εκείνη δεν πτοήθηκε. Προσπάθησε να τους χαλαρώσει και να δημιουργήσει ατμόσφαιρα οικειότητας και εμπιστοσύνης, ακολουθώντας ορισμένους απ’ αυτούς σε ένα μεγάλο κρεβάτι στη μέση κρυφής αίθουσας. «Ηθελαν να μου δείξουν τι κάνει κανείς σ' ένα σεξ κλαμπ και στη συνέχεια άρχισαν να αγγίζουν το σώμα μου» υπογραμμίζει. «Δεν είχα προγραμματίσει να κάνω έρωτα κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων, αλλά προέκυψε» εξακολουθεί. Εκτοτε οι συνομιλητές της αποδέχτηκαν την παρουσία της και της άνοιξαν την καρδιά τους. Το ένοχο ακουστικό υλικό ανέβασε την ακροαματικότητα του σταθμού στον οποίο εργάζεται και διαδόθηκε ταχύτατα στα σόσιαλ μίντια, λαμβάνοντας αντιφατικά μηνύματα. Οι εργοδότες της έσπευσαν πρώτοι να την υπερασπιστούν: «Το “Ράδιο 4” ήταν εκεί, σε περιβάλλον καυτό για τη δημοσιογράφο μας που έκανε πολύ καλά τη δουλειά της». Αναρωτιέμαι σε τι διαφέρουν από την ως άνω Δανή οι τόσοι και τόσοι ιδανικοί μας πολιτικοί συντάκτες, που υποτίθεται καλύπτουν αμερόληπτα το ρεπορτάζ κομμάτων, υπό τη φιλόξενη σκέπη των οποίων χρίζονται κατόπιν βουλευτές και ευρωβουλευτές. Και η μεν και οι δε παραβιάζουν τη δεοντολογία εντός... μπορντέλων.

από efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.