Τζεν Ψάκη: Η φωνή του Μπάιντεν αλλάζει πόστο για τα παιδιά της…



 Γράφει η Νεφέλη Λυγερού

«Επιβεβαιώνω ότι ο πρόεδρος δεν χάνει το χρόνο του, διασπείροντας θεωρίες συνωμοσίας στα σόσιαλ μίντια», απάντησε η Τζένιφερ Ψάκη με μία δόση ειρωνείας στην ερώτηση ενός δημοσιογράφου που ζητούσε σχόλιό της για δημοσίευμα του Politico. Αυτό, ούτε λίγο ούτε πολύ, κατέκρινε τη στρατηγική επικοινωνίας που ακολουθεί ο Λευκός Οίκος, την απουσία του Τζο Μπάϊντεν από το Διαδίκτυο και τα γερά γκέμια που κρατάει η ομάδα επικοινωνίας του στο Λευκό Οίκο. Η ομάδα αυτή έχει πρόσωπο, παλμό και καλό κροσέ, με το οποίο ενίοτε βγάζει νοκ άουτ τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Όλα τα παραπάνω ανήκουν στη Τζένιφερ Ψάκη, η οποία ηγείται μίας ομάδας επικοινωνιολόγων κατά βάση γυναικείας και νέων μαμάδων, «μη γελιέστε, σκληρών και αποτελεσματικών, με κοινό νου» όπως έχει πει η ίδια. Αυτός ο κοινός νους ήταν που εισήγαγε για πρώτη φορά διερμηνέα νοηματικής γλώσσας στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων. Μία κίνηση που η Εθνική Ένωση Κωφών χαρακτήρισε «ιστορική νίκη».

Οι καθημερινές ενημερώσεις της Ψάκη έχουν πλέον κερδίσει δημοφιλία, μεταδίδονται ζωντανά από το MSNBC, το CNN και το Fox News και συζητούνται επί ώρες μετά στα σόσιαλ μίντια. Αυτά έχουν αναδείξει την Ψάκη σε “ροκ σταρ” της κυβέρνησης Μπάϊντεν. Είναι το πρόσωπο που κάθε ημέρα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, ενημερώνει τους δημοσιογράφους και διαχειρίζεται δημόσιες κρίσεις, όπως αυτή με τις συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ.

Πρόκειται για καθημερινή σχοινοβασία, αφού αφορά στην δημόσια εικόνα του Λευκού Οίκου. Συνάμα, η Ψάκη διατηρεί την εικόνα της προσιτής και φιλικής, αλλά και σκληρής όταν αυτό απαιτείται. Όλοι, πάντως, της αναγνωρίζουν ότι διαθέτει έντονη προσωπικότητα, άποψη που δεν διστάζει να μοιραστεί και το σημαντικότερο απ’ όλα εργασιακή ηθική που βάζει τα γυαλιά σε όλους.

Ελληνικής καταγωγής

Ξυπνάει στις 5:00’ το πρωί, γυμνάζεται, περνάει χρόνο με τα παιδιά της και δύο ώρες αργότερα είναι στο γραφείο της. Η ελληνικής καταγωγής γραμματέας επικοινωνίας του Λευκού Οίκου έχει αναδειχθεί σε υπερόπλο του Τζο Μπάϊντεν και αυτός ήταν ο λόγος που, αν και το είχε προαναγγείλει, η απόφασή της να αποχωρήσει από τα καθήκοντά της τον επόμενο χρόνο χαρακτηρίστηκε «η πρώτη μεγάλη απώλεια του Μπάϊντεν».

Η Ψάκη είχε εξαρχής ξεκαθαρίσει ότι δεν θα μείνει πολύ. Αναμένεται, όμως, να μην απομακρυνθεί από τον Λευκό Οίκο. Θα αρκεστεί να μετακομίσει σε άλλο γραφείο, παραμένοντας στον πυρήνα των στενότερων συνεργατών του Αμερικανού προέδρου. Οι δύο τους, άλλωστε, είχαν πολλούς μήνες νωρίτερα καταλήξει στο σενάριο αυτό, συμφωνώντας ότι η Ψάκη θα έστηνε τον μηχανισμό, θα ηγούνταν και εντέλει θα επέλεγε και τον αντικαταστάτη της, ώστε να αναλάβει κάτι λιγότερο χρονοβόρο.

Ο λόγος; Τα δύο μικρά παιδιά της, ηλικίας δύο και πέντε ετών. Είναι παντρεμένη με τον πολιτικό αναλυτή και σύμβουλο των Δημοκρατικών Γκρέγκορι Μέτσερ. Γνωρίστηκαν το 2006 στη δουλειά. Εκείνος έχει εξομολογηθεί ότι την πρώτη φορά που μίλησαν στο τηλέφωνο του έδωσε λάθος οδηγίες για μία πολιτική εκδήλωση. Έφτασε εκεί καθυστερημένος και έτοιμος για καυγά. Όταν, όμως, την είδε από κοντά, τα ξέχασε όλα. Οι δύο τους έγιναν αχώριστοι.

Χρόνος για τα παιδιά

Όταν, μάλιστα, της έγινε η πρόταση τηλεφωνικά από τον ίδιο τον Μπάϊντεν να αναλάβει το σημερινό της πόστο, του ζήτησε χρόνο να το σκεφτεί, ώστε να «αναλογιστώ τί αντίκτυπο θα είχε αυτό στα παιδιά μου». Ο Μπάϊντεν της είπε ότι όσες μαμάδες εργάζονται κοντά του ξέρουν ότι απόλυτη προτεραιότητα για εκείνον είναι η οικογένεια. «Όταν πρόκειται για παιδιά και μάλιστα τόσο μικρά δεν με νοιάζει να χάσεις μία συνάντηση. Δεν θα ρωτάς καν όταν πρέπει να φεύγεις».

Στο τηλεφώνημα εκείνο, το οποίο συμπληρώθηκε και με μία πολύωρη συνάντηση, της εξέθεσε την βεβαιότητα ότι είναι το πλέον κατάλληλο άτομο για τη δουλειά. «Έχει κύρος, ο Τύπος την αγαπάει, τα πάει καλά με τους περισσότερους συναδέλφους στον Λευκό Οίκο και γνωρίζει την Οικονομία και την Εξωτερική Πολιτική», έχει πει για εκείνην συνάδελφός της, προσθέτοντας: «Α, και είναι νέα, όμορφη και προσιτή. Τί άλλο να ζητήσει κανείς;»

«Μίλησα με τον άντρα μου, όχι επειδή χρειάζομαι την έγκρισή του, αλλά επειδή μεγαλώνουμε από κοινού τα παιδιά», έχει περιγράψει τις πρώτες σκέψεις της για την ευκαιρία που της παρουσιάστηκε. Τα παιδιά της αποκαλούν τον Ομπάμα “θείο” και συχνά-πυκνά ουρλιάζουν στο τηλέφωνο, όταν εκείνη μιλάει μαζί του.

Κομβικός ρόλος

Η εμπιστοσύνη του προέδρου προς το πρόσωπό της ήταν εξαρχής δεδομένη, καθώς συνεργάζονται από την εποχή που εκείνος ήταν αντιπρόεδρος και εκείνη συνεργάτης του Ομπάμα. Στα 42 της χρόνια έχει άπλετη εμπειρία στον πυρήνα της πολιτικής σκηνής, έχοντας αποκαλύψει  ότι πορεύτηκε με μία συμβουλή που της είχε δώσει κάποτε ένας συνάδελφος. «Αν συμπεριφέρεσαι σαν να ανήκεις κάπου, κάποια στιγμή και οι υπόλοιποι θα πιστέψουν ότι ανήκεις».

Η τακτική αυτή αποδείχθηκε αποτελεσματική. Το 2011 οι New York Times την χαρακτήρισαν ως «το αδιόρατο, αλλά κομβικότερο πρόσωπο της ομάδας Ομπάμα… έναν από τους πιο δημοφιλείς ανθρώπους στον Λευκό Οίκο και στον κύκλο των συνεργατών του Ομπάμα, αλλά και στους δημοσιογράφους». Το 2014, επανήλθε στην κυβέρνηση Ομπάμα ως γραμματέας Τύπου του τότε υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι και το 2015 ως διευθύντρια επικοινωνίας του Ομπάμα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πριν οριστεί εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Μπάϊντεν, ήταν πολιτική σχολιάστρια στο CNN και συνεργάτης του Πανεπιστημίου Georgetown.

Η επιλογή της θεωρήθηκε κομβική, ώστε ο Μπάϊντεν να ασχολείται με τα μίντια όσο χρειάζεται, αφιερώνοντας τον χρόνο του σε άλλα ζητήματα. Η κυβέρνησή του, εξάλλου, είχε θέσει ως προτεραιότητα την επούλωση του τραύματος στις σχέσεις του Λευκού Οίκου με τα Μίντια, που είχε προκαλέσει ο Τραμπ. Το χαλαρό στυλ της παντρεύεται με ένα ταλέντο στους ελιγμούς, με μία σαφήνεια στις απαντήσεις της και με επιφύλαξη για όσα δεν γνωρίζει επαρκώς. «Θα επανέλθω σ’ αυτό όταν είμαι προετοιμασμένη καταλλήλως», λέει συχνά.

Το βράδυ πριν την παρθενική της εμφάνιση ρώτησε με ανησυχία τον σύζυγό της. «Αν με ρωτήσουν να εμβαθύνω για την πολιτική κατάσταση της Βενεζουέλας; Τί θα κάνω τότε». Εκείνος την καθησύχασε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Η ειρωνεία δεν της λείπει, ούτε η διάθεση να σηκώσει το γάντι, όταν αυτό χρειάζεται. Κατά κανόνα, όμως, επιστρατεύει το χιούμορ.

Όταν ανακοίνωσε την επιστροφή των καθημερινών ενημερώσεων, σταμάτησε και είπε ξερά: «όταν λέμε κάθε μέρα εννοούμε κάθε μέρα, με εξαίρεση το Σαββατοκύριακο. Δεν είμαι και τέρας». Την πρώτη ημέρα ήταν που είπε στους δημοσιογράφους: «σ’ αυτή εδώ την αίθουσα θα διαφωνήσουμε και θα διαφωνήσουμε δημόσια. Αυτό είναι μέρος της Δημοκρατίας μας». Κυρίως, όμως, υπενθυμίζει στους δημοσιογράφους και στο κοινό τον ενωτικό λόγο που έχει υιοθετήσει και ο ίδιος ο Μπάϊντεν.

Έλεγχος στις πληροφορίες

Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιες φορές δεν γίνεται δυσάρεστη. Η Ψάκη αποτελεί την γέφυρα με τους δημοσιογράφους, αλλά και τον απαραίτητο φραγμό γι’ αυτούς, όταν κάτι τέτοιο κρίνεται απαραίτητο. Αυτός ο ρόλος, όμως, δεν έχει πλήξει τη δημοφιλία της. Είναι, άλλωστε, προσβάσιμη, εφευρίσκοντας νέους τρόπους σύνδεσης με τους δημοσιογράφους. Έφτασε να τους μοιράσει παραδοσιακά ελληνικά κουλούρια του Πάσχα που επιχείρησε να φτιάξει η πεθερά της. «Παιδιά σας υποσχέθηκα κάτι χθες. Έχω κουλουράκια για όλους, σπιτικά από τη μαμά του συζύγου μου που ακολούθησε για πρώτη φορά ελληνική συνταγή».

Για να περιγράψει τη σημαντική παρθενική ομιλία του Μπάϊντεν στο Κογκρέσο υιοθέτησε τον ενθουσιασμό μικρού παιδιού: «Νομίζω ότι το σημαντικότερο για τον πρόεδρο είναι ότι μιλάει για σημαντικά ζητήματα με τρόπο που είναι καθαρός από τους ανθρώπους που τον παρακολουθούν… Ξέρετε ότι μισεί τα ακρωνύμια, τα διαγράφει από κάθε ομιλία του».

Η χαρισματικότητά της δεν εμπόδισε, όμως, δημοσιογράφους που καλύπτουν τον Λευκό Οίκο να εκφράσουν όλο και πιο έντονα τη δυσφορία τους με την πρακτική του Λευκού Οίκου να προεγκρίνει κάθε δημοσίευμα. Η κυβέρνηση Μπάϊντεν έχει επιβάλει, πολύ πιο αυστηρά από κάθε άλλη, την πρακτική οι δημοσιογράφοι να στέλνουν στην ομάδα επικοινωνιολόγων του προέδρου για έγκριση κάθε άρθρο που περιλαμβάνει σχόλιο ή δηλώσεις αξιωματούχων του Λευκού Οίκου.

Ο κανόνας αυτός επιτρέπει στον Λευκό Οίκο να ασκεί μεγαλύτερο έλεγχο στις πληροφορίες που διοχετεύονται. Η Ψάκη ήταν αυτή που ανάλαβε να διαχειριστεί το κύμα δυσαρέσκειας, δηλώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο αποφεύγονται σχόλια και παρεμβολές ανθρώπων που δεν εργάζονται για τον πρόεδρο. Υποστήριξε ότι είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να διαθέτει εμπειρογνώμονες σε μια ευρεία γκάμα ζητημάτων, ώστε σε ένα άρθρο να περιλαμβάνεται –όταν αυτό ζητηθεί– και η επίσημη άποψη. «Είναι επιλογή των δημοσιογράφων το αν θα συμπεριλάβουν τη φωνή του Λευκού Οίκου στο κείμενό τους».

Ηνία και στα παιδιά

Δεν είναι μυστικό ότι η Ψάκη κρατάει γερά τα ηνία της ενημέρωσης. Σε μία συνέντευξή της αποκάλυψε ότι συμβουλεύει τον πρόεδρο να μην απαντάει σε αυθόρμητες ερωτήσεις δημοσιογράφων που συναντάει στους διαδρόμους του Λευκού Οίκου, ή σε πηγαδάκια μετά την ενημέρωση. Η εκπρόσωπος έχει την άποψη ότι όσο πρόσβαση και να δώσει κανείς στους δημοσιογράφους που καλύπτουν τον πρόεδρο και πάλι δεν θα είναι ευχαριστημένοι.

Άρα, καλό είναι να υπάρχει κάποια προετοιμασία και έλεγχος, ώστε να μην διαπράττονται αυθόρμητα λάθη. Ένα από αυτά ήταν όταν ο Μπάϊντεν συνομιλούσε με μία δημοσιογράφο πηγαίνοντας στο γραφείο του, δίνοντάς της μία λάθος απάντηση για ένα επικείμενο νομοσχέδιο. Οι δημοσιογράφοι σχολιάζουν ότι η ανάλαφρη στάση του Μπάϊντεν με τα Μίντια προκαλεί στην Ψάκη πονοκεφάλους.

Την έχουν περιγράψει ως άτομο που την ίδια στιγμή συνομιλεί με δημοσιογράφους, απαντάει σε μέηλ και με την άκρη του ματιού της παρακολουθεί προστατευτικά τον πρόεδρο, προσπαθώντας να αποκρούσει κάθε παγίδα που μπορεί να ελλοχεύει στο επόμενο βήμα. Συνηθίζει, άλλωστε, να παρεμβαίνει πυροσβεστικά. Να τον απομακρύνει, να τον σταματά, να τον συμπληρώνει, να τον απεγκλωβίζει όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Έχει αποδειχθεί εξαίρετη στο ρόλο της, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των δημοσιογράφων και τον θαυμασμό του ίδιου του Μπάϊντεν. Σε μια συνέντευξη podcast με τον πρώην επικεφαλής της εκστρατείας του Ομπάμα και συνάδελφό της στον Λευκό Οίκο Ντέιβιντ Αξέλροντ, η Ψάκη είπε ότι δεν «θέλει να χάσει στιγμές» με τα μικρά της παιδιά και δήλωσε ότι είχε συμφωνήσει με την ομάδα μετάβασης του προέδρου Μπάϊντεν ότι θα υπηρετούσε στο ρόλο. Η πορεία της, όμως, δείχνει ότι και το μέλλον της στην κεντρική πολιτική αρένα είναι ευοίωνο…

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.