Ψαλίδι ξαναπροτείνει ο «παλιόφιλος» από το ΔΝΤ



 Γράφει ο Μπάμπης Μιχάλης

Συντάξεις, μισθοί Δημοσίου, ΔΕΚΟ, αλλά και αριθμός δημόσιων υπαλλήλων στο στόχαστρο της έκθεσής του. Στο 3,3% περιορίζει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη φέτος, στο 5,4% η αύξηση του ΑΕΠ του χρόνου.

«Εναν φίλο που ήρθε απόψε απ’ τα παλιά» και τον… Σώτο Παναγόπουλο θύμισε η χθεσινή έκθεση του ΔΝΤ με τα συμπεράσματα της τελευταίας αποστολής του στην Αθήνα. Στην τακτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας βάσει του άρθρου IV του καταστατικού του, το Ταμείο έδειξε ότι δεν ξεχνά τον «παλιό καλό (και νεοφιλελεύθερο) εαυτό» του, εγείροντας θέμα εξοικονόμησης πόρων από τις δαπάνες για τις συντάξεις, τους μισθούς του Δημοσίου και τις ΔΕΚΟ.

Δαπάνες που, όπως υποστήριξε, δεν έχουν καλή… στόχευση και απαιτούν ανακατανομή προκειμένου να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος μεσοπρόθεσμα. Επιχειρηματολογώντας υπέρ της εξοικονόμησης αυτής, το Ταμείο ανέφερε μάλιστα ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων έχει επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα και ότι οι επιχειρήσεις του Δημοσίου συνεχίζουν να στραγγίζουν από πόρους τον προϋπολογισμό.

Από την πλευρά των δημοσίων εσόδων -και για τη δημιουργία του εν λόγω δημοσιονομικού χώρου- το ΔΝΤ συνέστησε τα «συνήθη», δηλαδή αξιοποίηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης -και περαιτέρω φορολόγηση των ατομικών εισοδημάτων- όπως και βελτίωση των εισπράξεων του ΦΠΑ. Οι πόροι που θα απελευθερωθούν από αυτές παρεμβάσεις θα πρέπει σύμφωνα με το Ταμείο να κατευθυνθούν σε στοχευμένη στήριξη του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, την επανένταξη εργαζομένων και την υγειονομική τους κάλυψη.

Στις προβλέψεις του το Ταμείο εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα τρέξει φέτος με ρυθμό 3,3% -έναντι 3,8% που εκτιμούσε τον Δεκέμβριο- ενώ το 2022 θα επιταχύνει στο 5,4%. Κινητήρες της ανάκαμψης θα είναι οι επενδύσεις που θα τροφοδοτήσουν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, η αναθέρμανση της κατανάλωσης και η επανέναρξη του τουρισμού.

Προειδοποιεί ωστόσο ότι στην αναπτυξιακή τροχιά της οικονομίας μπορεί να λειτουργήσουν ανασταλτικά η παράταση της πανδημίας, η επέκταση και η αβεβαιότητες των «κόκκινων» δανείων, η χαμηλή απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, η αναστροφή των διευκολυντικών χρηματοδοτικών συνθηκών και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι.

Καθώς η πανδημία ανεβάζει το παραγωγικό κενό της οικονομίας κατά 3% του ΑΕΠ, το ΔΝΤ προτείνει την επικέντρωση της οικονομικής πολιτικής στην ανακατανομή των πόρων με επίκεντρο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ειδικά για τους νέους και τις γυναίκες, αλλά και στη ρύθμιση των χρεών με την όσο το δυνατόν ταχύτερη εκκαθάριση των «κόκκινων» δανείων. Στο πλαίσιο αυτό συνιστά στήριξη της οικονομίας και το 2022 με δημοσιονομικά μέτρα στο 2% του ΑΕΠ, μείωση του μη μισθολογικού κόστους στην εργασίας και δράσεις για μεγαλύτερη συμμετοχή στην αγορά εργασίας.

Για το δημόσιο χρέος τονίζει ότι μετά την περσινή εκτόξευσή του θα κορυφωθεί φέτος και σταδιακά θα υποχωρήσει τα επόμενα χρόνια, αλλά σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που προβλέπονταν πριν από την πανδημία. Εκτιμά ότι μεσοπρόθεσμα αυτό είναι βιώσιμο καθώς υποστηρίζεται από τα χαμηλά επιτόκια διεθνώς, το μαξιλάρι ρευστότητας και τη σταδιακή επιστροφή της οικονομίας στα πρωτογενή πλεονάσματα. Μακροπρόθεσμα λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας δεν μπορεί να υπάρξει μια οριστική εκτίμηση για τη βιωσιμότητά του, ενώ σε περίπτωση ενός σοβαρού σοκ η εξυπηρέτηση του χρέους θα εξαρτηθεί από τη συνεχιζόμενη περιφερειακή στήριξη.

από efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.