Με μια λεπίδα 9 ιντσών: Η μαχαιριά που οδήγησε το κορίτσι-θαύμα του τένις στην ψυχογενή βουλιμία



 Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 το γυναικείο τένις προμηνυόταν… βαρετό. Η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα ήταν στη δύση της καριέρας της και μια νεαρή Γερμανίδα είχε κάνει τσιφλίκι της το παγκόσμιο tour. Αν η θρυλική Τσεχοσλοβάκα είχε όμως αντίπαλο δέος την Κρις Έβερτ Λόιτ, για τη Στέφι Γκραφ δεν διαφαινόταν στον ορίζοντα η τενίστρια που θα της πρόσφερε στοιχειώδη έστω ανταγωνισμό.

Κατακτώντας τον πρώτο Grand Slam τίτλο της σε ηλικία 18 ετών (1987), η Γκραφ πρόλαβε να πάρει άλλους εφτά έως το τέλος του 1989! Καμία και τίποτα δεν έμοιαζε ικανό να τη σταματήσει.

Πόσο μάλλον μια 16χρονη, βάρους 45 κιλών, που τεχνικά έμοιαζε ανορθογραφία. Εκτελώντας και το forehand με τα δύο χέρια!

Πριν από τον 10ο τίτλο

Αυτό το ξερακιανό κοριτσόπουλο βρήκε απέναντί της η Στέφι Γκραφ στον τελικό του Ρολάν Γκαρός το 1990. Η μία… μακράν νούμερο 1 στον κόσμο, ετοιμαζόταν για τον 10ο τίτλο Grand Slam, προτού κλείσει 21 χρόνια ζωής. Η άλλη ένα εκκολαπτόμενο φαινόμενο. Είχε γίνει επαγγελματίας από τα 15 και είχε φτάσει την Γκραφ στα όρια της στον ημιτελικό του Παρισινού Όπεν το ’89.

Η Μόνικα Σέλες ήταν τότε μόλις 15 ετών και έξι μηνών. Λίγοι όμως πίστευαν ότι η νεαρή Γιουγκοσλάβα από το Νόβι Σαντ, που τεχνικά έμοιαζε ένα σκαλί κάτω και κραύγαζε σαν απελπισμένη σε κάθε χτύπημα της, θα μπορούσε να σταθεί ως ίση προς ίση απέναντι στη Γερμανίδα πρωταθλήτρια. Άλλωστε συναντήθηκαν ξανά στη φάση των «16» του Γουίμπλεντον δύο μήνες αργότερα και το φαβορί έδωσε ένα γερό μάθημα στο αουτσάιντερ (6-1, 6-0).

Η Γκραφ έφτασε στον τελικό ξεπαστρεύοντας και τις έξι αντιπάλους της με 2-0. Καμία δεν ξεπέρασε τα 5 γκέιμς στο σύνολο. H Σέλες είχε πολύ πιο δύσκολο έργο, σε δύο από τα παιχνίδια της φλέρταρε με τον αποκλεισμό. Στον τελικό ήταν όμως αυτή που είχε πιο γερά νεύρα. Βρέθηκε να χάνει με 6-2 στο tie-break του πρώτου σετ, αλλά το πήρε με 8-6. Πήρε και το δεύτερο με 6-4 για να γίνει η νεαρότερη νικήτρια της ιστορίας σε τουρνουά Grand Slam, στα 16,5 χρόνια της.

Έκτοτε, με την αυτοπεποίθηση, να ξεχειλίζει, δεν κοίταξε ξανά πίσω. Το παιχνίδι της έμοιαζε ανορθόδοξο, αλλά εκτελούσε με τόση δύναμη και ακρίβεια, που ήταν το πιο αποτελεσματικό από καταβολής αθλήματος.

Διαβάστε την συνέχεια στο topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.