Το μέγα φιάσκο του προγράμματος εμβολιασμού: Τα αποκαλυπτικά στοιχεία που θέλει να κρύψει η κυβέρνηση



 Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη «πουλάει» success story με τους εμβολιασμούς, καθώς καθημερινά φροντίζει να ανακοινώνει «φουσκωμένα» νούμερα εμβολιασμένων πολιτών. 

Τις τελευταίες ημέρες σχολιάστηκε αρκετά η δήλωση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος οδήγησε χιλιάδες μαθηματικούς να σκίσουν τα πτυχία τους με τις δηλώσεις του, καθώς υποστήριξε πως στην Ελλάδα έχουν εμβολιαστεί 4 εκατομμύρια πολίτες, έναν αριθμό που είναι άγνωστο από που τον βρήκε, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν εμβολιαστεί ούτε 2,5 εκατομμύρια πολίτες. 

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση φροντίζει να διαφημίζει (ενόψει βέβαια και του ανοίγματος για τον τουρισμό) τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα «ρεκόρ ημερήσιων εμβολιασμών». 

Αντιθέτως όλα όλα αυτά είναι αντίθετα με την πραγματικότητα, καθώς εκεί η κυβέρνηση παίρνει κάτω από τη βάση σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς, αφού ο στόχος για να εμβολιαστεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού το 70% των ενηλίκων φαντάζει με μακρινό όνειρο. 

Αυτή τη στιγμή θέμα προμήθειας εμβολίων δεν δείχνει να υπάρχει καθώς η χώρα έχει απόθεμα 1,5 εκατομμυρίου εμβολίων και βρίσκεται εν αναμονή ακόμη 2,87 εκατομμυρίων δόσεων, παρόλα αυτά αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι το ποσοστό των πολιτών που θέλει να εμβολιαστεί.

Κάτω από τη βάση στις ευάλωτες ομάδες

Στην πλατφόρμα των εμβολιασμών δεν καταγράφεται το κρίσιμο στοιχείο της ηλικιακής κατανομής των εμβολιασμένων. Η πιο πρόσφατη επίσημη εικόνα που έχουμε είναι αυτή της Τετάρτης 5.5.2021, με βάση τα στοιχεία που έδωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους:

  • Στους πολίτες άνω των 85 ετών το 63% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και το ποσοστό αυτό ανέρχεται μόλις στο 68% αν προσθέσουμε και τα ραντεβού.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 80-84 το 63% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση (68% είναι μαζί με τα ραντεβού).
  • Στην ηλικιακή ομάδα 75-79 έχει εμβολιαστεί ήδη το 73% και το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 80% μαζί με τα ραντεβού.
  • Στην ομάδα 70-74 έχει εμβολιαστεί το 58% και με τα ραντεβού θα ανέλθει στο 74%.
  • Στην ομάδα 65-69 έχει εμβολιαστεί το 40% και ανέρχεται με τα ραντεβού στο 74%.
  • Στους 60-64 το 53% έχει εμβολιαστεί με μια δόση και θα φτάσει μόλις το 67% με τα προγραμματισμένα ραντεβού.

Όπως τονίζει σε ανάρτησή του (5.5.21) ο καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πληροφορικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Βασίλης Τσαουσίδης, η Ελλάδα έχει από τα μικρότερα ποσοστά εμβολιασμού των 80+ (63% στις 6.5.2021) και το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων (περίπου 7 ανά εκατομμύριο την ημέρα).

Διαβάστε την συνέχεια στο pronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.