Δασικοί χάρτες: Οι αντιδράσεις, ο «πονοκέφαλος» και οι… απαντήσεις

 


Γράφει η Υπατία Κοκκινάκη

«Πονοκέφαλο» φαίνεται να έχουν προκαλέσει στην κυβέρνηση οι αντιδράσεις και οι διαμαρτυρίες για τους δασικούς χάρτες.

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» και έφερε στο προσκήνιο διάφορα προβλήματα που αφορούν στην οριοθέτηση γεωργικών εκτάσεων.

Ως δασικές εκτάσεις «βαφτίστηκαν» και αρκετές χορτολιβαδικές με αποτέλεσμα αγρότες και ιδιοκτήτες ακινήτων να αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με την αξιοποίηση των συγκεκριμένων κτημάτων.

Μεγάλα πρόβλημα με αυτό το ζήτημα αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα τα νησιά, όπως οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη.

«Υπάρχουν μεγάλα λάθη στους δασικούς χάρτες και η διαδικασία των διορθώσεων και των ενστάσεων είναι δύσκολη. Το μεγάλο πρόβλημα είναι το ιδιοκτησιακό και υπάρχει κίνδυνος να χαθούν εκτάσεις», δήλωσε προ ημερών στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συντονιστικού Οργάνου Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Αύξηση 60% στις δασικές εκτάσεις

Η ανακοίνωση των δασικών χαρτών έδειξε ότι αυξήθηκαν κατά 60% οι δασικές εκτάσεις σε σύγκριση με τους χάρτες του 1945.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, στο 50% των αναθεωρημένων δασικών χαρτών, δηλαδή περίπου σε 30 εκατομμύρια στρέμματα της χώρας, οι δασικές εκτάσεις αυξήθηκαν κατά 2.774.456 στρέμματα.

Στο νομό Λασιθίου από το σύνολο των 1,7 εκατ. στρεμμάτων, τα δάση καταλαμβάνουν σήμερα το 50% (από 44% το 1945).

Επιπλέον, σε 13 από τα 24 νησιά των Κυκλάδων, οι δασικές εκτάσεις εμφανίζονται να καλύπτουν περισσότερο από το 40% της έκτασής τους. Μάλιστα, στις Μικρές Κυκλάδες, τη Νάξος, την Ιο και την Αντίπαρο το ποσοστό είναι πάνω από 50%.

Το εξώδικο

Τα μέλη της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατά των Δασικών Χαρτών κατέθεσαν την Παρασκευή 19 Μαρτίου εξώδικη δήλωσή-αίτηση, με την οποία ζητούν να τους χορηγηθούν οι αιτούμενες πληροφορίες και αντίγραφα των σχετικών εγγράφων που απαντούν σε μια σειρά ερωτημάτων των αγροτών, εντός τριών εργασίμων ημερών, ειδάλλως θα κινηθούν νομικά.

Οι αγρότες θέτουν τα παρακάτω ερωτήματα:

  • Πώς καταρτίσθηκαν οι εν λόγω χάρτες, ποια μελετητικά γραφεία τους συνέταξαν, ποια στοιχεία και δεδομένα έλαβαν υπόψη τους, δυνάμει ποιων συμβάσεων και με ποιο αντάλλαγμα;
  • Πώς θεωρήθηκαν οι καταρτισθέντες δασικοί χάρτες, ποια όργανα και σε ποιο έλεγχο νομιμότητας και ουσίας προέβησαν αναφορικά με την πληρότητα, τη σαφήνεια και την βασιμότητά τους προέβησαν, ώστε να τους θεωρήσουν και ακολούθως  να αναρτηθούν αρμοδίως, πιστοποιώντας έτσι διά της παραλαβής και της θεώρησής τους την εγκυρότητα και την ορθότητα αυτών, άρα και την καλή δήθεν εκτέλεση του ανατεθέντος έργου στις περιπτώσεις εκείνες που ιδιωτικά μελετητικά γραφεία τους κατήρτισαν και αμείφθηκαν γι’ αυτό;

Τα μέλη της Συντονιστικής επισημαίνουν ότι δεν θα κάνουν ούτε βήμα πίσω και αναφέρουν πως «η απόσυρση των δασικών χαρτών είναι μονόδρομος όπως και η αναμόρφωσή τους με ταυτόχρονη ρητή, ξεκάθαρη νομοθετημένη διασφάλιση των ιδιοκτησιών μας».

Σαν τους χάρτες της… Google

Πάντως, οργή προκάλεσαν οι δηλώσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Zarpa Radio 89,6.

«Οι δασικοί χάρτες δεν ασχολούνται με ιδιοκτησιακά ζητήματα. Οι χάρτες αυτοί θα δείξουν αν η ιδιοκτησία σου ή ένα μέρος της εμπίπτει στη δασική νομοθεσία. Δεν κινδυνεύει η περιουσία κανενός με τους χάρτες. Και επειδή είναι ένα υπερπολύπλοκο έργο, έχει και λάθη» είπε. Ωστόσο, οι δασικοί χάρτες έχουν να κάνουν με ιδιοκτησιακά ζητήματα και αυτός είναι και ο λόγος που έχουν προκληθεί τόσες αντιδράσεις γιατί αρκετά ακίνητα, χωράφια ιδιοκτητών χαρακτηρίστηκαν ως δασική έκταση, καθιστώντας ανέφικτη την αξιοποίησή τους.

«Σε περιπτώσεις λάθους μπορείς να απευθυνθεί κανείς στην δασική υπηρεσία και να επικαλεστεί τη διαδικασία του πρόδηλου σφάλματος, αν έχει οποιοδήποτε στοιχείο που να αποδεικνύει ότι το αγροτεμάχιό του δεν είναι δασικό. Από μια φωτογραφία του πατέρα του στο χωράφι μέχρι αεροφωτογραφίες. Και δεν θα πληρώσει τίποτα» επισήμανε.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, «οι ενστάσεις ξεκινούν 15 μέρες μετά την ανάρτηση των χαρτών. 105 μέρες έχει ο πολίτης στη διάθεσή του για να προβεί σε ένσταση και είναι πολύ εύκολο. Είναι σαν τους χάρτες της Google που απλά βρίσκεις το χωράφι στον χάρτη, το καρφιτσώνεις με το δάχτυλο και βάζεις τη σημείωση ότι δεν είναι δασικό».

«Δεν χρειάζεται να πάρει κανείς κανέναν τοπογράφο, κανένα μηχανικό, δεν χρειάζεται τίποτα τέτοιο. Και όσοι δεν έχουν ευχέρεια με τους υπολογιστές, μπορούν να καλέσουν τη δασική υπηρεσία στο τηλέφωνο και θα τους κατευθύνουν ή θα κάνουν την υποβολή αντίρρησης για λογαριασμό του πολίτη οι υπάλληλοι» συμπλήρωσε.

Οι απαντήσεις

Η γενική διευθύντρια Δασών στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου Άρτεμις Αλεξιάδου επιχείρησε να δώσει κάποιες απαντήσεις στα προβλήματα που έχουν προκύψει μέσα από δηλώσεις της στην «Καθημερινή».

 «Πολλοί άνθρωποι ακούν για δασικές εκτάσεις στις Κυκλάδες και θυμώνουν, γιατί πιστεύουν ότι αυτές αντιστοιχούν σε πεύκα και έλατα. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητο. Για τη νομοθεσία, είδη δασικής βλάστησης είναι και οι σχοίνοι, οι ασπάλαθοι, τα ρείκια και άλλα είδη που συναντούμε στις Κυκλάδες. Αντίθετα, οι φρυγανικές εκτάσεις στις Κυκλάδες έχουν καταγραφεί κυρίως ως χορτολιβαδικές» διευκρίνισε η Άρτεμις Αλεξιάδου. 

 «Υπάρχει ένας επίσημος κατάλογος ήδη από το 1981 για το ποια είδη φυτών προστατεύονται από τη δασική νομοθεσία σε όλη τη χώρα» ανέφερε.

Απαντώντας στην ερώτηση ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις για τον πολίτη, είπε: «Στις δασικές εκτάσεις αφενός απαγορεύεται η αλλαγή χρήσης (σ.σ. δηλαδή να χτιστούν), αφετέρου προβάλλονται δικαιώματα του Δημοσίου επί της ιδιοκτησίας τους. Επειδή στις Κυκλάδες δεν ισχύει το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου, πολίτες και Δημόσιο πρέπει επί ίσοις όροις να αποδείξουν την κυριότητα. 

Αντίθετα τα χορτολιβαδικά εφόσον αποδειχθεί ότι είναι ιδιωτικά επιτρέπεται να αλλάξουν χρήση. Πάντως, στις Κυκλάδες γενικώς υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας –ίσως λόγω τουριστικής ανάπτυξης οι ιδιοκτήτες επεδίωξαν τις τελευταίες δεκαετίες να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους σε μεγάλο βαθμό– και θεωρούνται ισχυροί».

Για όσους πολίτες δεν συμφωνούν με τον χαρακτηρισμό του δασικού χάρτη η υπόθεση δεν έχει τελειώσει, είπε ότι «ο ενδιαφερόμενος πρέπει να υποβάλει αντίρρηση μέχρι τον Ιούνιο για να εκφράσει τη διαφωνία του, υποστηρίζοντάς την αναλόγως».

«Επιπλέον υπάρχουν ορισμένα περιθώρια που δίνει ο νόμος: για παράδειγμα οι δασωμένοι αγροί, εφόσον υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας και αποδειχθεί ότι η έκταση είναι σήμερα δασική και όχι δάσος –που στον δασικό χάρτη απεικονίζονται ενιαία– συνήθως είναι ελεύθερη η αλλαγή χρήσης» πρόσθεσε.

Νέα ειδική πλατφόρμα

Στα «σκαριά» βρίσκεται η δημιουργία μιας ειδικής πλατφόρμας, στην οποία οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα καταχωρούν τα στοιχεία του ακινήτου τους μέσα σε δάση.

Στην πλατφόρμα αυτή θα κταγραφεί το σύνολο των πυκνώσεων, οι οποίες στην συνέχεια θα απομονωθούν με ένα καθεστώς προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι η πλατφόρμα να λειτουργήσει στο β΄ εξάμηνο του έτους και αφού εκδικαστούν οι αντιρρήσεις.

από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.